Vrdoljak tvrdi da Hrvatska postaje energetsko čvorište u Europi; gužva u “data roomu”

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvorio je danas u Zagrebu javno nadmetanje investitora za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika i izjavio kako će Hrvatska postati energetsko čvorište Europe te da je zadovoljan odazivom mogućih investitora.

“Očekujem veliki interes, 40 tvrtki je danas došlo na prezentaciju i očekujemo veliki broj njih koji će razgovarati u sljedećih 6 mjeseci i tada Hrvatska postaje energetsko čvorište Europe. Imat ćemo najsigurniju opskrbu energentima i energijom, najjeftiniji plin za građane u regiji,” rekao je Vrdoljak i objasnio kako je sedam mjeseci rok za predaju ponude, nakon čega stručno povjerenstvo donosi odluku u roku 2 mjeseca i onda slijedi proces pregovora u trajanju od 3 mjeseca oko ugovora.

Vrdoljak je naveo kako je Ministarstvo gospodarstva posebnu pažnju posvetilo energetici u zadnje dvije godine kako bi postali energetsko čvorište ovog dijela Europe.

“Cilj je osigurati što stabilniju i jeftiniju opskrbu energentima hrvatskoj industriji,” tvrdi Vrdoljak i dodaje da uspjeli u postizanju cilja zadanog u zadnje dvije godine, da Hrvatska postane “user friendly” za investitore.

Naveo je kako je hrvatsko podmorje slabo istraženo, osobito u zadnjih dvadeset godina i pokazuje potencijal za istraživanje. Kako bi Hrvatska smanjila rizike, poduzeli su mnoge korake poput promjena zakona o eksploataciji, nabavljanje podataka i otvaranje “data rooma” u kojemu se mogu vidjeti rezultati istraživanja. Napominje kako je problematično bilo uvjeriti svijet da je Hrvatska stabilna zemlja, ali da su uspjeli u vrlo kratkom vremenu.  Sve ovo napravljeno je kako bi se istražili i producirali energenti, istaknuo je.

Richard Moreton, glavni direktor Ardent Oila koji je posjetio “data room” prošli tjedan imao je riječi hvale. Moreton tvrdi kako, iako je u manjoj kompaniji da je zainteresiran za istraživanje. “Vrlo profesionalno organiziran data room, bio sam u puno data roomova u svojoj karijeri i ovaj je odlično vođen. Novi podaci dobiveni od Spectruma su odlične kvalitete, te skupa s povijesnim podacima koji su bili na raspolaganju, mogli smo vidjeti interesantna područja,” rekao je Moreton.

Jim Thomas, potpredsjednik konzultantske tvrtke IHS Global Limited rekao je kako se na indikacijama seizmičkog pogleda vidi mogućnost pronalaska nafte i plina u hrvatskom podmorju.

“Ništa se ne može reći prije samog bušenja, ali rani pregledi izgledaju obećavajuće,” rekao je Thomas i dodao kako je 25 tvrtki za sada izrazilo interes te kako se nada da će biti još više interesa.

Barbara Dorić iz Uprave Agencije za ugljikovodike je na upit novinara oko popunjenosti izjavila kako je data room popunjen do sredine šestog mjeseca.

Na upit oko konkurentnosti, Dorić je objasnila kako smatra da je Hrvatska itekako konkurentna.

“Eksploatacijsko razdoblje je ključno. Nakon 5 godina kada nam je u interesu da investitor što više istražuje, dakle da ulaze u nova snimanja a pogotovo da ulaže u razne bušotine na Jadranu, dolazi period od 25 godina same proizvodnje i eksploatacije kada mi zajednički dijelimo proizvodnju,” ocijenila je Dorić.

Predsjednik Uprave INE, Zoltán Áldott rekao je kako će INA također posjetiti data room i tada donijeti odluku o participaciji u nadmetanju. Upitan hoće li konkurencija drugih tvrtki otežati posao INI, Áldott je objasnio kako je konkurencija dobra stvar jer se mogu uzeti ideje od drugih kompanija, a i suradnja je moguća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr