Za “Poduzetnički impuls” 1,26 milijardi kuna, očekuju 5000 novih radnih mjesta

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila program poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu – “Poduzetnički impuls”, s proračunom od 1,26 milijardi kuna, a Ministarstvo poduzetništva i obrta očekuje da će se uz te potpore ove godine otvoriti 5.000 novih radnih mjesta i 205 novih poduzeća.

Maras očekuje da će izvoz povećati 200 korisnika potpora, a nada se i istom broju novih proizvoda, usluga ili poslovnih procesa.

“Poduzetnički impuls” sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna i strukturnih fondova Europske unije.

Na osnovu tog programa u ovoj je godini planiran ukupni proračun u iznosu od 1,26 milijardi kuna, što uključuje i iznose za finalne isplate po projektima koji se prenose u 2015. godinu, tj. u 2016. godinu na EU-projektima, kaže ministar gospodarstva i poduzetništva Gordan Maras.

Od ukupnog iznosa se za dodjeljivanje bespovratnih potpora planira 413,8 milijuna kuna, od čega 279 milijuna kuna iz europskih fondova.

Poduzetnički impuls za 2014. godinu sastoji se od četiri programska prioriteta. To su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna, unapređenje poduzetničkog okruženja sa 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt s 248,1 milijun kuna te lakši pristup financiranju s 529,1 milijunom kuna.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović smatra da još jedan prioritet u poticanju gospodarstva javnim sredstvima treba biti poticanje izvoza.

“Treba poticati one koji se mogu sa svojim proizvodima nositi izvan Hrvatske. To su najuspješnije firme u Hrvatskoj”, kazao je Milanović.

Dodao je da “svi koji nešto vrijede, pokušavaju vani” te poručio da vlada više neće imati sluha za “poticanje i održavanje lokalnih pašaluka i monopola”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah