Započele pripreme za prvu tvornicu prerađevina industrijske konoplje u Hrvatskoj

Čelni čovjek danskog ulaganja u Hrvatsku Jan Lund Larsen najavio je tijekom ovotjednog posjeta Zagrebu i Slavoniji uz svoje poslovne partnere, početak priprema za gradnju prve tvornice za preradu industrijske konoplje u ovom dijelu Europe.

Želja je investitora da s papirologijom budu čim prije gotovi, kako bi za šest mjeseci postavili temeljni kamen za ovaj projekt u požeškoj kotlini, priopćili su iz CoCrocarda.

Danski ulagači obavili su i razgovor s predstavnicima lokalnih vlasti Požeško-slavonske županije te postavili temelje suradnje kako bi što više obradive površine, ne samo u tom dijelu zemlje, nego diljem Hrvatske, bilo zasađeno već u proljeće 2015. industrijskom konopljom. Očekuju kooperante za sjetvu industrijske konoplje na najmanje 5000 tisuća u proljeće 2015. godine.

“Nakon što bude krenula s radom planira se još jedna tvornica i to za proizvodnju potrebnih strojeva za sjetvu i žetvu industrijske konoplje, za koje već imamo potrebne patente i inovacije, a kako bi što kvalitetnije zaokružili investiranje i proizvodnju industrijske konoplje u Hrvatskoj”, najavio je čelni čovjek danskog ulaganja.

Lund Larsen je iznio i podatak kako se trenutačno radi na stvaranju banke sjemena kako bi svim kooperantima osigurali u Hrvatskoj potrebni repromaterijal.

“Svjetsko tržište gladno je za industrijskom konopljom, a prije nekoliko dana osigurao sam i globalni ugovor s jednom američkom kompanijom koja sve što budemo proizveli želi otkupiti i to u cijelom nizu godina koje dolaze. Imamo velike planove s Hrvatskom, a nadamo se da će nas žitelji ove lijepe države prepoznati u daljnjim namjerama investiranja, te posebice sudjelovati zajedno s nama u njihovoj realizaciji”, kazao je Jan Lund Larsen koji je uz svoje kolege ulagače iznova stigao ovih dana u Hrvatsku, pripremajući papirologiju u Zagrebu, kao i proučavajući lokacije za tvornicu u požeškoj kotlini.

“Želimo što veći broj kooperanata, te što više zemlje pod industrijskom konopljom. U ovom trenutku minimum koji bi nas zadovoljio je 5000 hektara, ali trebamo i nekoliko puta više”, poručio je Jan Lund Larsen koji je sa svojim poslovnim partnerima posjetio i eksperimentalno polje na kojem su danski ulagači u kooperaciji s požeškim poljoprivrednikom Damirom Rosipalom na 20 hektara ovog proljeća zasadili industrijsku konoplju.

Zbog velike potražnje na svjetskom tržištu za industrijskom konopljom, plod industrijske konoplje s ovog eksperimentalnog polja jedino je što će se nakon žetve moći u ovom trenutku iskoristiti po slovu hrvatskog zakona (sasvim suprotno od prakse u većini država EU-a).

Danski ulagači ujedno se nadaju da će hrvatska Vlada i resorna ministarstva promijeniti zakon i dopustiti iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, koja se sada osim ploda, nakon žetve, mora uništiti.

Na taj način poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita isključivo kroz prodaju ploda, dok najvredniji dio – stabljiku i listove mora uništiti.

Danci su u Hrvatskoj ovog proljeća osnovali tvrtku “Croatian Cooperation for Biodiversity” s ciljem promocije ulaganja u uzgoj industrijske konoplje po čijoj proizvodnji su ovi krajevi bili prije Domovinskog rata drugi u svijetu.

Hrvatsko zakonodavstvo zabranilo je liberalniji uzgoj industrijske konoplje te se danas može ona proizvoditi samo radi prerade u ljudsku ili stočnu hranu i to isključivo iz njezinog ploda, time najvredniji dio industrijske konoplje danas u Hrvatskoj biva uništen, dok svjetsko tržište vapi za sirovinom te vrste.

Od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima širok dijapazon primjene u svjetskoj industriji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: cocrocard.hr