Hoće li Vlada raskinuti ugovor o prodaji Croatia osiguranja?

Foto: Bachelot Pierre J-P

Vijeće za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije krajem lipnja većinom je glasova odlučilo Saboru predložiti da Državni ured za reviziju obveže na provođenje revizije privatizacije Croatia osiguranja.

Revizija je, među ostalim, ocijenila da odluku o privatizaciji Croatia osiguranja Vlada Zorana Milanovića nije smjela donijeti samostalno te da joj je za to trebala suglasnost Sabora.

> Antikorupcijsko vijeće traži reviziju privatizacije CO-a, SDP protiv

Državna revizija u sklopu izvješća o obavljenoj reviziji proračuna za 2014. objavila je i mišljenje o privatizaciji Croatia osiguranja.

Zaključili su da odluku o privatizaciji Vlada nije smjela donijeti bez odobrenja Sabora, upozorili da je 2013. bitno smanjena vrijednost nekretnina CO-a, te ocijenili da je s 27 milijuna kuna plaćena previsoka cijena za konzultantske usluge, koje su, drže revizori, mogli napraviti državni službenici.

“U nalazu Državne revizije jasno piše da je Croatia osiguranje privatizirana nelegalno”, rekao je Josip Đakić (HDZ) u Saboru, tražeći odgovor što je poduzeto po tom nalazu. Iz nalaza Državne revizije, kaže, jasno se vidi da je nepovoljan po svim segmentima, da su poslovne knjige vođene nikako ili jako loše, da evidencija nekretnina ne odgovara stvarnosti, da “imovina kao da je isparila za 16,6 milijardi kuna”.

> Što sve državna revizija vidi kao sporno kod prodaje Croatia osiguranja?

“U izvješću državne revizije puno je nedorečenih stvari i suspektnih činjenica”, rekao je predsjednik Vijeća Frano Matušić (HDZ) i predložio da se državnu reviziju obveže da provede reviziju čitavog postupka.

Protiv takvog zaključka bili su članovi Vijeća iz redova SDP-a.

> Izvješće o obavljenoj reviziji za 2014.

Još je prošle godine Goran Marić (HDZ) upozoravao da takav nalaz revizije ukazuje na ozbiljan problem oko ugovora o prodaji Croatia osiguranja, a smatra da takav ugovor ne može opstati, jer ga je sklopila neovlaštena osoba. “Vlada je neovlašteno donijela odluku o privatizaciji CO-a, ma koliko netko pokušavao prikazati da je Sabor o tome odlučio kroz Strategiju upravljanja državnom imovinom. Revizija je nedvojbeno utvrdila da Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja nikad nije stavljen izvan snage, a po tom zakonu o privatizaciji odlučuje Sabor. Strategija je samo skup načela, a načela nisu zakon. Ne znam na kojem se to pravnom fakultetu uči da je zakon izvan snage, iako odluka o tome nije donesena”, rekao je Marić.

Smatra da bi sklopljeni ugovor o kupoprodaji trebalo raskinuti, čime bi, kaže, kupac koji ionako govori da je preplatio CO, dobio natrag uplaćeni novac, a državi vratio Croatia osiguranje.

> Zbog korupcije gubimo 15 posto BDP-a godišnje, ali Petrov u DORH-u nije vidio problem

Goran Marić primijetio je i da su državnom imovinom upravljali oni “koji su nosili štafete, gradili bivšu državu, njeni čuvari do posljednjeg dana”. “Pa naravno da su je doživljavali kao svačije i ničije i krajnje je vrijeme da takvi više nikada ne upravljalju onim što nosi naziv državno”, poručio je HDZ-ov zastupnik.

> Mladen Pejnović – čovjek kojeg ćemo pamtiti po lošem gospodarenju državnom imovinom

Profesor Drago Jakovčević među prvima je upozoravao na problem privatizacije Croatia osiguranja, točnije da je proračun države oštećen za više od tri milijarde kuna.

“U ono vrijeme, kada se najavljivala privatizacija, ja sam upozoravao da bi to mogla biti još jedna u nizu važnih privatizacija koje su na rubu zakona, ili kojima se želi pogodovati krupnom kapitalu, odnosno na netransparentan način provesti privatizaciju tako značajnih kompanija. Croatia osiguranje je privatizirana iako nije bilo nikakvih razloga, jer da se krpaju proračunske rupe sa svega 900 milijuna kuna, to nema razloga, to je vjerojatno minorno, jedna kap u moru onoga što Hrvatskoj treba da bi podmirila proračunske rashode. Dakle, to nije razlog. Drugo, dopustiti da se dokapitalizira prekapitalizirana ili hiperkapitalizirana tvrtka, je uistinu bacanje pijeska u oči javnosti. Zašto dokapitalizirati prekapitaliziranu tvrtku?”, pitao se Jakovčević na HRT-u.

> Državna revizija: SDP-ova vlada nezakonito je prodala Croatia osiguranje!

“Croatia osiguranje prodano je za 905 milijuna kuna. Ako bismo to uspoređivali s vrijednosti jedne druge osiguravateljske tvrtke koja se u to vrijeme baš prodavala, a koja je beznačajna po tržišnom udjelu, i koja je poslovala s gubitkom, a CO nikada nije poslovala s gubitkom, utvrđuje se da je 8,5 puta jeftinije prodano Croatia osiguranje od tvrtke koja je u gubitcima i koja ima neznatan udio na tržištu”, pojasnio je u istoj emisiji Goran Marić. Tadašnja Vlada je Croatia osiguranje prodala rovinjskom Adrisu.

Državna revizija utvrdila je da je ovaj čin privatizacije bio protuzakonit jer Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja, definira da o načinu privatizacije takvih društava isključivo određuje Sabor. U ovom slučaju zakonska procedura nije poštovana, kazao je, dodavši kako su “ovdje zakazali mnogi, ali srećom nije zakazala Državna revizija”.

“Kada bismo samo analizirali, promatrali i pridržavali se uputa nalaza Državne revizije, racionalnije bismo godišnje poslovali dvije do tri milijarde kuna”, dodao je.

Narod.hr pratio je prodaju Croatia osiguranja i uz niz drugih dokaza prenosili smo stručne procjene Drage Jakovčevića, profesora s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je izjavio kako smatra da je od prodaje Croatia osiguranja državni proračun mogao dobiti 566 milijuna eura umjesto 148 milijun eura.

Naime, bivši ministar financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović potpisali su 6. ožujka 2014. u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje. Time je Adris od države kupio 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, za što je ponudio 905 milijuna kuna, a obvezao se i na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna, nakon čega je u Croatia osiguranju imao 60 posto vlasništva, a državi je ostao udio od 28 posto. Istoga je mjeseca u državni proračun uplaćena kupoprodajna cijena dionica u iznosu od oko 905 milijuna kuna.

> Croatia osiguranje Linić, Pusić, Vrdoljak, Pejnović – svi su sudjelovali u štetnoj SDP-ovoj privatizaciji

Nekadašnji zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Jelić tvrdi kako je, prodajom Croatia osiguranja Adris Grupi, hrvatski proračun oštećen za 3,5 milijarde kuna te sumnja kako su se prilikom pogodovanja udružili KPMG kao procijenitelji Croatia osiguranja, Uprava Croatia osiguranja, ministar financija Slavko Linić i Uprava Adris Grupe, zbog čega je podnesena i kaznena prijava protiv njih.

Privatizacija Croatia osiguranja samo je jedna u nizu mnogobrojnih SDP-ovih afera, a među posljednjima ističe se još jedan skandal bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Glasnogovornik relativizacije SDP-ovog, ali i svojeg kriminala zasjao je u liku novog SDP-ovog koalicijskog partnera – HSS-ovac Krešo Beljak.

> Pročitajte kako SDP-ov Jakovina priznaje i brani se nakon otkrivanja afere s Hrvatskim šumama!

> Poželjni SDP-ovi partneri – pravomoćno osuđene osobe

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr