Afera Janaf: Kako je u Kovačevićevom stanu pronađeno više od milijun eura?

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Gotovina u ukupnom iznosu većem od milijun eura pronađena je pretragom provedenom u utorak i srijedu u Samoboru, u kući poznanika dojučerašnjeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, uhićenog u prošlotjednoj USKOK-ovoj akciji pod optužbom za primanje nepunih dva milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka.

Zaplijenjeni novac izravno se povezuje upravo s Kovačevićem, pri čemu postoji mogućnost da njegov prijatelj za tu gotovinu nije ni znao. Naime, kako doznaje Jutarnji list iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora, Kovačević je prije nekog vremena zamolio svog poznanika Deana Šparavca, jednog od direktora u tvrtki Alfa stan, da mu dopusti da u garaži njegove vile u Samoboru parkira svoj osobni automobil. Šparavec mu je to i dopustio. No, za to su u međuvremenu doznali i istražitelji te su pribavili potrebne naloge za pretres i upali u spomenutu garažu. Bio je to, neslužbeno doznajemo, pun pogodak.

U garaži su zatekli Kovačevićev pick-up, Toyotu Hilux. Kovačević inače u svojoj imovinskoj kartici nije naveo da posjeduje bilo kakav automobil, no, policija je raspolagala konkretnim informacijama da je upravo on koristio spomenutu Toyotu. A u vozilu je pronađena veća količina gotovog novca u raznim valutama i apoenima. Bilo je tu kuna, dolara, eura… Kada su sve zbrojili, istražitelji su došli do iznosa koji premašuje milijun eura.

Zanimljivo je da je u pretraženoj Toyoti Hilux pronađena i veća količina dokumentacije, koju je Kovačević očigledno u određenom trenutku odlučio skloniti. O kakvoj se konkretno dokumentaciji radi nije bilo moguće doznati, jer je i istražitelji tek trebaju pomno pregledati.

Da je Dragan Kovačević negdje “sklonio” veći iznos gotovine, istražitelji su sumnjali i prije prošlotjedne akcije u kojoj su uhićeni i Kovačević i još 12 suosumnjičenih osoba, među kojima su se našla i dva gradonačelnika i saborska zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić.

Blokada računa

Kroz mjere tajnog nadzora znali su da je ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek još u studenome prošle godine došao u Kovačevićev “Klub” u Slovensku 9, s vrećicom u kojoj je bilo 1,96 milijuna kuna, koje je neposredno prije toga podigao u banci. A došao je, kako proizlazi iz ulovljenih razgovora, na dogovoreni sastanak upravo s Kovačevićem, te je dvadesetak minuta kasnije napustio prostor bez vrećice s novcem. Gdje je taj novac završio nije se doznalo. Indikativno je bilo i Kovačevićevo ponašanje dan uoči uhićenja, kada je nervozno prevozio određene stvari s jedne lokacije na drugu, te je usput bacio mobitele u Savu.

Tada su istražitelji shvatili da je Kovačević doznao za predstojeće uhićenje te su ubrzali akciju planiranu za sljedeće jutro. Već tog dana su angažirani ronioci koji su iz Save izvukli odbačene mobitele, a ujedno se krenulo i na osiguranje Kovačevićeva stana i drugih prostora koje je koristio, kako ne bi uništio moguće dokaze u predstojećim pretresima. Međutim, u tim pretresima prošloga tjedna ipak nije pronađena nikakva značajnija svota gotovine. Ali, sada su dodatni napori policije očito urodili plodom te se pokazalo da su njihove početne sumnje bile itekako opravdane.

Važno je za napomenuti i da je USKOK već prošloga tjedna privremeno blokirao Kovačevićeve bankovne račune. Iako je Kovačević u svojoj imovinskoj kartici naveo da nema nikakve štednje, na njegovim računima su pronađena itekako značajna sredstva. Riječ je o ukupno više od pola milijuna eura.

Dragan Kovačević i članovi njegove obitelji imaju u vlasništvu niz nekretnina u Zagrebu i okolici, čija vrijednost se također mjeri u milijunima kuna. Prema podacima iz zemljišnih knjiga, na njima, barem za sada, nije upisana nikakva privremena mjera blokade.

Kovačevićeva poznanika Deana Šparavca jučer, unatoč nizu pokušaja, novinaru Jutarnjeg lista nisu uspjeli dobiti na telefon. Samo je kratko odgovorio na poruku ustvrdivši da u njegovoj kući prekjučer nije proveden nikakav pretres. Ipak, susjedi su rekli da su tamo vidjeli policiju, a Šparavec je na pitanje je li policija obavila pretres auta u garaži, odgovorio da nema komentara.

Inače, spomenuta garaža nalazi se u jednoj od dvije impresivne vile, smještene jedna do druge, na povišenom podestu u samoborskoj Starogradskoj ulici, koje mještanima i prolaznicima već jedno desetljeće svakodnevno privlače pozornost. O stanarima, odnosno jednom od vlasnika Deanu Šparavcu, koji u njoj živi, susjedi ne znaju ništa ili vrlo malo. Ključne stvari o tom imanju koje štite visoki zidovi doznaju iz medija. Jedino su tek znali pokoju riječ razmijeniti s vlasnikom druge vile, iz obitelji Vlahović.

S obzirom na to da rijetko koga vide da u nju ulazi, kad je tijekom srijede u vili trajao pretres, ostali su svi redom začuđeni.

– Jedan je čovjek ispred vile razgovarao mobitelom. Hodao je naprijed – natrag. I tako neko vrijeme. Prišla mu je susjeda jer joj se učinio sumnjiv, te ga je pitala koga treba, na što joj je taj čovjek rekao kako je iz policije i da se ne zabrinjava. Ubrzo su drugi susjedi povezali aktualnu aferu s Janafom s tim pretresom vile, jer se jedna od tih dviju identičnih vila već povlačila po medijima kao jamčevina za Zdravka Mamića – kaže za Jutarnji list jedna susjeda.

Drugi susjed dodaje da je te dvije vile gradila samozatajna obitelj Vlahović, nakon što su peripetije sa zemljištem otklonjene brzinski.

Batler u kući

– Tu je bila livada obrasla svime i svačime. I navodno je to bilo prije od jedne plemićke obitelji. Nacionalizacija je učinila svoje, zemljište je vraćeno vlasniku i preprodano te je prenamijenjeno u građevinsko i počelo je nicati to imanje. Polako i pedantno je to Vilko Vlahović nadgledao.

Mislim da mu je Dejan bio poslovni partner pa je zato on vlasnik lijeve vile, dok je Vlahoviću pripala desna. Dejana i suprugu viđali smo u prolazu na ulici. I to vrlo rijetko, kada su šetali psa. Inače u toj kući je batler. Muškarac dođe provjetriti i obići prostor, zaliti biljke, ponekad upali svjetlo, a inače se sve u toj kući kontrolira mobitelom, počevši od klima uređaja pa do spuštanja i dizanja roleta.

Što reći kad vidite takvo imanje, u kojem zapravo nitko ne živi, već se dolazi povremeno? Špekulira se o tom imanju svašta već godinama, no to ću zadržati za sebe – kaže drugi susjed.

Električar koji se našao u središtu afere Janaf: Godinama je sklapao milijunske ugovore s državom

Tvrtka Elektrocentar Petek, koja se našla u središtu afere oko namještanja poslova u Janafu, Velikoj Gorici i Novoj Gradiški, u zadnjih pet godina više je nego udvostručila prihode. Tako je tvrtka Kreše Peteka, prvoosumnjičenog u aferi Janaf, 2015. uprihodovala 320 milijuna kuna, a lani 680 milijuna kuna. Pri tome joj je i profitabilnost narasla s 4,63 milijuna kuna bruto dobiti u 2015. na 25 milijuna kuna u 2019.

Petekovoj tvrtki, pak, glavni su klijenti državna i javna poduzeća kao i državne institucije te jedinice lokalne samouprave. Stoga sporni poslovi s Janafom, Velikom Goricom i Novom Gradiškom, zbog kojih je Petek priveden, nisu iznimka u poslovanju njegove tvrtke. Petek puno posluje s HEP-om, a ugovore ima primjerice i s HŽ Infrastrukturom, Hrvatskim autocestama pa čak i s Ministarstvom branitelja, piše Večernji list.

Od Janafa 16 poslova

Prema trenutačno dostupnim podacima, zadnji posao koji je na natječaju dobio Petek jest onaj za transformatore HŽ Infrastrukture vrijedan 713 tisuća kuna. Za HEP je, primjerice, ugovorio nabavku kabela, vodiča i užadi za 1,6 milijuna kuna. Od tvrtke Moslavina dobio je posao rekonstrukcije i izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 185 milijuna kuna. Elektrocentar Petek je, primjerice, uređivao i dvoranu srednje škole u Ivanić-Gradu za dva milijuna kuna, a s Ministarstvom branitelja je za 73 milijuna kuna ugovorio gradnju veteranskog centra u Daruvaru. Za Grad Glinu je ta tvrtka izvela sanaciju odlagališta otpada za 1,7 milijun kuna, a za Benkovac rekonstruira i sanira nerazvrstane ceste za 27 milijuna kuna. Ukupno je u ovoj godini preko javnih natječaja, koje su s Večernjeg lista uspjeli pobrojiti za tu tvrtku, Elektrocentar ugovorio 55 poslova vrijednih ukupno nešto više od 370 milijuna kuna.

Petekova tvrtka tako radi sve, kažu upućeni jer može – ima građevinsku operativu, električare…, a naravno za neke poslove uzima i podizvođače. Elektrocentar ima više od 400 zaposlenih. A jedan od većih poslova koje je dobila ta tvrtka je milijardu kuna vrijedan posao građenju infrastrukture i suprastrukture Zračne luke Dubrovnik, a koji je dobio u konzorciju sa Strabagom. Janaf nije obveznik javne nabave, ali je provodio natječaje za svoje investicije. Elektrocentar Petek jedna je od tvrtki koje redovno dobivaju poslove od tog državnog poduzeća. U zadnje tri godine Petekova tvrtka je od Janafa dobila 16 poslova, a među njima su i oni sporni zbog kojih je optužen da je dao mito Draganu Kovačeviću.

Krešo Petek je vlasnik i putničke agencije Petek tours koja je lani imala prihode od 9,7 milijuna kuna i neto dobit od 10 tisuća kuna. I dok je sklapao poslove s javnih natječaja, Elektorcentar Petek je, kao i mnogi drugi koji su bili pogođeni krizom, zbog koronavirusa koristio državne potpore za očuvanje radnih mjesta. Ukupno je ta tvrtka dobila od države za tu svrhu 3,343.300 kuna. U ožujku je tako Petekova tvrtka dobila za 428 radnika potporu od 1,384.500 kuna, a u travnju za 421 radnika 1,674.800 kuna. U svibnju, kad je lockdown već popustio, Elektrocentar Petak je za 71 radnika dobio 284.000 kuna državne pomoći. No državnu pomoć za očuvanje radnih mjesta primala je i tvrtka Petek Tours i to ukupno 571.125 kuna od ožujka do lipnja ove godine za 41, odnosno 37 radnika.

Podružnica u Albaniji

Kako se navodi na web-stranici tvrtke, Elektrocentar Petek je lider u izgradnji energetskih postrojenja, distributivnih niskonaponskih mreža, svih vrsta električnih instalacija, svih vrsta rasvjete, elektromotornih pogona i upravljanja sistemima, instalaciji „Ex“ izvedbe, radovima na izgradnji komunalne infrastrukture te opremanju cesta. Peteki su za sebe napisali da se njihova tvrtka razvila od male privatne kompanije do jedne od vodećih u Hrvatskoj u području pružanja usluga i izvođenja radova u elektroenergetici, telekomunikacijama i građevinarstvu, te veleprodaji i maloprodaji elektro i građevinskog materijala i opreme. Direktor Elektrocentra Petek je Miroslav Petek kojeg je Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-Croma) 2018. proglasilo najboljim mladim menadžerom godine.

On je tom prigodom u medijskim istupima, među ostalim, kazao da je sjedište tvrtke u Ivanić-Gradu, a da imaju urede u Rijeci i Splitu. U Bosni i Hercegovini imaju pak tvrtku kćer, a 2016. su u Albaniji osnovali podružnicu.

– Naša široka mreža partnera obuhvaća najviše domaće tvrtke, ali surađujemo s partnerima u Bosni i Hercegovini te Albaniji. Što se trenutačnog stanja tiče, ovdje bih se svrstao u onih 16 posto prema istraživanju Hrvatske gospodarske komore iz prve polovice ove godine koji smatraju da je došlo do poboljšanja poduzetničke klime u Hrvatskoj. Premda se i dalje susrećemo s problemima kao što su učestale promjene propisa i krutost državnog aparata, u njemu su ipak vidljivi određeni, iako minimalni, pomaci. Porezna reforma donijela je određena pozitivna rasterećenja, međutim, ukupna dinamika provođenja reformi i dalje je prespora. U Hrvatskoj je vrlo izazovno biti poduzetnik – kazao je tada Miroslav Petek.

Tvrtka Petekovih bila je i jedan od donatora HDZ-a pa je 2012. tu stranku pomogla s 120.000 kuna, a 2016. s 80.000 kuna. U 2011. godini, pak, Elektrocentar Petek tvrtka donirala je HSS-u 20.000 kuna, a te godine kao i 2012. Petekova tvrtka je bila donator i HNS-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr/vecernji.hr