Agencija za mobilnost i programe EU pozvala medije na suradnju radi bolje informiranosti javnosti

Foto: fah

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) jedina je hrvatska agencija akreditirana pri Europskoj komisiji za provedbu programa EU u području obrazovanja, osposobljavanja mladih i sporta, uspješna je u povlačenju europskoga novca, a njezina ravnateljica mr. Antonija Gladović pozvala je medije na suradnju kako bi javnost što bolje upoznali s brojnim programima za koje je ta agencija mjerodavna.

Kako bi javnosti, uz posredovanje medija, predstavila široki spektar svoga djelovanja, Agencija za mobilnost priredila je u ponedjeljak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) neformalno druženje s novinarima na predblagdanskome domjenku na kojemu je ravnateljica Antonija Gladović u polusatnoj powerpoint prezentaciji sažela aktivnosti agencije kojoj je na čelu. Uz napomenu kako se nadala boljemu odzivu novinara, Gladović je zahvalila onima koji su se odazvali za iskazano zanimanje te izrazila nadu da će AMPEU s medijima ostvariti dobru komunikaciju u interesu javnosti.

Ravnateljica je predstavila rezultate provedbe programa u nadležnosti AMPEU-a te najavila kampanju programa Erasmus+ i natječaja za 2017. godinu. Objasnila je da je program Erasmus + najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020. godine, te da su u njegovu sklopu Ključna aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, Ključna aktivnost 2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, a uz te dvije ključne aktivnosti, kada je riječ o mladima uključena je i Ključna aktivnost 3 – Podrška reformi politika.

U idućem razdoblju više programskoga novca što traži i bolju obaviještenost javnosti

Gladović je izvijestila kako je od iduće godine pred Agencijom veliki izazov jer će rasti programski novac i to do 40 posto te će, ocijenila je, Agenciji trebati i pomoć medija kako bi se novim potencijalnim korisnicima objasnile mogućnosti programa i kako bismo uspjeli povući i zadržali gotovo 100-postotnu apsorpciju.

Spomenula je i nekoliko primjera dobre prakse, od kojih je jedan u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a riječ je o tome da je Srednja škola Vrbovec u sklopu programa Ključna aktivnost – mobilnost, u Dansku poslala 40 učenika strukovne škole na stručnu praksu gdje su učenici proveli nekoliko tjedana i radili na novim tehnologijama i s novim alatima. Tako su učili i da budu samostalni, daleko od roditelja, razgovarali na engleskome jeziku, radili u stranom poduzeću, a po povratku u Hrvatsku to im iskustvo treba olakšati da pronađu posao na nacionalnome tržištu rada.

Drugi primjer vezan je uz Ključnu aktivnost 2 – strateška partnerstva gdje su veliki i kompleksni projekti koji traju do tri godine, pojedini projekt može se financirati u iznosu i od 450 tisuća eura, a potrebna je suradnja na međunarodnoj razini, ne u smislu mobilnosti, već razvoja neke nove metodologije u području poučavanja ili slično. Gladović je izdvojila primjer suradnje općine Klis s jedinicama loklane uprave i samouprave u Portugalu i na Sardiniji koji se suočavaju s problemom nezaposlenosti mladih u dobi od 20 do 24 godine. Suradnici su zajedno osmislili projekt tijekom kojega će razviti različite alate, online edukacije, udžbenike i seminare, te organizirati radionice na kojima će sudjelovati mladi iz svih triju zemalja da bi ih, među ostalim, naučili kako se piše životopis, potaknuli da se samozaposle ili lakše pronađu posao na tržištu rada ili osnuju svoja poduzeća.

Primjer dobre prakse iz područja Ključna aktivnost 3 – podrška reformi javnih politika dostupna je samo za mlade, a riječ je o suradnji PRONI centra za socijalno podučavanje i grada Siska koji zajedno rade strategiju za mlade na lokalnoj razini kako bi se mladi mogli bolje socijalno integrirati i bolje surađivati s donositeljima odluka, političarima, gradom i županijom te zagovarati svoje potrebe i ostvariti puni potencijal.

Na godinu dvije obljetnice: 30. Erasmusa i 10. Agencije

Agencija za mobilnost i programe Europske unije javna je ustanova u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osnovala ju je hrvatska Vlada potkraj 2007. radi stvaranja institucionalnog okvira za provedbu dvaju najvećih programa Europske unije u području obrazovanja i usavršavanja – Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu.

Tako će, napomenula je Gladović, Agencija iduće godine proslaviti 10. rođendan, a program Erasmus 30 godina postojanja. Vezano za sljedeće aktivnosti, Gladović je izvijestila kako će se u prosincu održati godišnje konferencije na kojima će se, među ostalim, predstaviti studija o učincima programa za cjeloživotno učenje na odgojno-obrazovne ustanove, a bit će održane i regionalne radionice na kojima će korisnici moći dobiti konkretne informacije kako napisati dobar projektni prijedlog.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h