Antikorupcijsko vijeće o sprječavanju korupcije kod saborskih zastupnika

Saborsko Antikorupcijsko vijeće prihvatilo je u utorak Izvješće četvrtog Evaluacijskog kruga o temi “Sprječavanje korupcije kod saborskih zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika”, a više članova Vijeća podržalo je ideju da se, kad je riječ o spriječavanju sukoba interesa, sve informacije o svim dužnosnicima, uključujući i suce, objave na jednom mjestu.

Podržavam da se sve informacije, o svim dužnosnicima prikupe na jednom mjestu i obrađuju na isti način, rekao je Frano Matušić (HDZ).

I Peđa Grbin (SDP) naglašava važnost nadzora javnosti. Treba prihvatiti kontrolu svih imovinskih kartica, koje trebaju davati i suci, tu i te kako treba nadzor javnosti, kad struka sama sebe kontrolira često kolega štiti kolegu, rekao je Grbin, očito se referirajući na činjenicu da jedino imovinske kartice sudaca konrolira DSV i da javnost u njih nema uvid.

Spomenut izvješće sastavio je GRECO (Antikrupcijska grupa Vijeća Europe), a predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić navodeći da je Hrvatska dobila i 11 preporuka što popraviti, s tim da je glavnina “u procesu udovoljavanja”.

Grbin: Ne treba nekritički uvažavati sve preporuke

Hrvatskoj se, tako, preporučuje da razvije kodeks ponašanja za saborske zastupnike, da detaljno uredi smjernice o sukobu interesa, te da naglasak bude na prevenciji. GRECO predlaže transparetniji izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, u čemu veći utjecaj trebaju imati Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće.

Grbin odgovara da ne treba nekritički uvažavati sve preporuke. Ne može se, kaže, suglasiti s primjedbom da treba mijenjati izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, te da je postupak njihova izbora netransparentan. “Nije netransparentan, u procesu njihova izbora znamo sve o svakom kandidatu, doslovce i što su ručali”, kaže Grbin.

Vesna Fabijančić (SDP) poručuje kako je “apsolutno” za ograničavanje mandata dvojice spomenutih dužnosnika. “To su po prirodi stvari funkcije koje teško mogu biti dobro obavljene ako su doživotne”, smatra zastupnica po kojoj je i nedovoljan naglasak stavljen na primjenu etičkog kodeksa sudaca.

Nedopustivo je, kaže, da predsjednik jednog županijskog suda smatra da ima dio života koji je privatan, nije svejedno s kim će piti kavu, ne može davati ocjene da je Ustavni sud politički, kao što nije prihvatljivo da predsjednik Vrhovnog suda kaže da takve izjave nisu uobičajene, ali da neće biti posljedica.

Percepcija javnosti o korumpiranosti sudova

GRECO upozorava i na percepciju javnosti o korumpiranosti pravosudnog sustava, no ministar ističe da ta percepcija ne korespondira sa stvarnim događajima, da se s “problemom” percepcije susreću i druge zemlje i da će uvijek postojati.

Samo povećanje učinkovitosti može sniziti indeks percepcije korupcije, spora pravda je u izravnoj korelaciji s percepcijom korupcije, upozorava predsjednik Antikorupcijskog vijeća Vladimir Šeks.

Hrvatska je u procesu udovoljavanja svih 11 GRECO-vih preporuka, vjerujem da će u konačnici biti pozitivno izvješće o poduzetim mjerama, rekao je Miljenić.

Ministar zdravlja Siniša Varga izvjestio je o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti njegova ministarstva. Među devet mjera je i uvođenje javne liste čekanja, ta je mjera lani gotovo u cijelosti ispunjena, uvedeno je i e-naručivanje, lani je bilo 43 tisuće naruždbi, cijena lijekova od 2012. smanjena je u apsolutnom iznosu od dvije milijarde kuna, rekao je Varga, koji se pohvalio i značajnim uštedama postignutim objedinjavanjem bolničkih nabava.

Frano Matušić aktualizirao je Vargin odlazak na “privatni izlet službenim automobilom”, što je ministar odlučno demantirao. “Imam pisanu potvrdu mjerodavnih da sam na službeni put išao službenim automobilom, sukladno Vladinim pravilima”, odgovorio je ministar. Sam je, kaže, snosio troškove za rekreativni dio, a naknadno je pokrio troškove i službenog automobila i vozača, pa državni proračun nije platio ni lipe za njegov službeni put u inozemstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.