Australsko-hrvatski kongres apelira na premijera Plenkovića: ‘Zaštitite Fakultet hrvatskih studija od opstrukcije ministrice Divjak’

Foto: hkr.hr, Fah; Fotomontaža: Narod.hr

Tu više ne radi o sitnim opstrukcijama putem birokratskih prepreka, nego je ovo sada preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. U prilog tome ide činjenica da je Fakultet hrvatskih studija bio prisiljen reagirati na način da je pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti“, ističe se u pismu Australsko-hrvatskog kongresa upućenog predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću vezano uz nesmetan Fakulteta hrvatskih studija kojeg HNS-ova ministrica Blaženka Divjak svojim djelovanjem opstruira.

 

Pismo Australsko-hrvatskoga kongresa predsjedniku Vlade o Fakultetu hrvatskih studija kojeg je u nedjelju 19. siječnja 2020. Stjepan Asić, predsjednik Hrvatsko-australskoga kongresa, dostavio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreju Plenkoviću, a zatim i medijima, prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče,
u kolovozu prošle godine obratili smo Vam se po pitanju Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, u vezi odugovlačenja s upisom u Upisnik studijskih programa spomenutoga studija od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, iako je studijski program prošao strogu proceduru akreditacije od Senata Sveučilišta, Nacionalnog vijeća za znanost i dobio pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Zahvaljujući Vašoj intervenciji Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva ipak je započeo s radom. Oprostite mi što od Vas ponovno tražim pomoć u vezi istoga pitanja, no situacija oko nasrtanja MZO-a na Fakultet hrvatskih studija postaje sve ozbiljnija.

Naime, ministrica je zatražila od Visokoga trgovačkoga suda da likvidira (!) Fakultet hrvatskih studija brišući ga iz popisa pravnih osoba i javnih ustanova. Time bi 123 zaposlenika i više od 130 vanjskih suradnika automatski ostalo bez posla, a 1395 studenata bez prava i mogućnosti studiranja! Sve zbog višegodišnjih osobnih animoziteta Blaženke Divjak prema toj instituciji.

Prošloga ljeta nije htjela dopustiti da na Hrvatskim studijima krene Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva, a sada je grubo povrijedila autonomiju Sveučilišta miješajući se u pravo sveučilišta da samostalno uređuje svoj ustroj, uključujući i statusnu promjenu sveučilišnoga odjela u fakultet i podružnice sveučilišta u samostalnu pravnu osobu.

Ne priznaje mišljenje koje je o potrebi pravne samostalnosti Fakulteta hrvatskih studija još 1995. godine dao tadašnji ministar znanosti Branko Jeren, nego nastoji na svaki mogući način spriječiti opstanak i razvoj te institucije od nacionalne važnosti. Ukratko, nastavlja na najgrublji mogući način opstruirati Fakultet hrvatskih studija.

Moja je ocjena da se tu više ne radi o sitnim opstrukcijama putem birokratskih prepreka, nego je ovo sada preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. U prilog tome ide činjenica da je Fakultet hrvatskih studija bio prisiljen reagirati na način da je pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

Jedan od temeljnih ciljeva ne samo Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva nego i Fakulteta hrvatskih studija jest uspostavljanje veza s hrvatskim iseljeništvom na najrazličitije načine. Opstanak, rast i razvoj takve institucije od kardinalne je važnosti za onaj dio hrvatskoga iseljeništva kojemu je stalo do očuvanja raznih elemenata nacionalnog identiteta i veza s domovinom.

Poštovani predsjedniče, još jednom apeliramo na Vaš autoritet, da svojim osobnim uplivom utječete na to da Fakultet hrvatskih studija, koji promiče hrvatski nacionalni i kulturni identitet u zemlji i svijetu, slobodno nastavi ploviti, raditi bez zapreke, svom određenom cilju, na dobrobit cijeloga hrvatskoga naroda.

S poštovanjem
Stjepan Asić, v. r.
predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr