Bauk napao referendum Narod odlučuje, evo što je o manjinskim zastupnicima govorio prošli mjesec

Foto: Fah

SDP-ov Arsen Bauk, koji je najpoznatiji po tome da je kao ministar spriječio referendum 2014. tvrdeći da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača iako ih je na izbore zadnjih pet ciklusa izlazilo 3,7 milijuna, nakon što je jučer građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ objavila referendumsko pitanje ocijenio je da je ona djelomice usmjerena za smanjenje manjinskih prava.

> GI Narod odlučuje: Koliko potpisa će se trebati prikupiti za promjenu izbornog sustava?

Vidljivo je da je ona u jednom dijelu usmjerena za smanjenje manjinskih prava. Kroz jedan skriveni način pokušava se povećati udio dijaspore kroz ukupno smanjenje broja zastupnika što je zamotano u celofan većeg udjela preferencijskih glasova”, ustvrdio je za dnevnik.hr Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: 6 mjera za pravedniji izborni sustav

Evo što je pak Bauk prošli mjesec rekao o zastupnicima manjina:

“Nitko zastupnike manjina ne pita zašto su uz ovu parlamentarnu većinu, iako je za njih glasovala manjina pripadnika nacionalnih manjina, i odlučuju o svemu kao i ostali, a ne preuzimaju odgovornost. Ne može to tako. Oni su donijeli lex Agrokor…”, naglasio je SDP-ov Arsen Bauk početkom ožujka u razgovoru s Draženom Ciglenečkim za Novi list.

SDP-ov Bauk prevario birače: U ime obitelji prikupila više od 380.000 potpisa, tvrdio da to nije 10% birača

Nekad je u SDP-u Mato Arlović problematizirao status zastupnika nacionalnih manjina.

“I Furio Radin mu je to trajno zamjerao, pa nije za njega glasovao ni kad je bio kandidat za Ustavni sud. Makar je Arlović bio čelni čovjek SDP-a u Saboru kad je donesen Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.”

> Odvjetnik Planinić o tužbi UiO pred Europskim sudom za referendum o promjeni izbornog sustava

Vi sad predlažete ukidanja naziva Klub zastupnika nacionalnih manjina.

“Taj naziv nije ni definiran saborskim Poslovnikom. Ali, legitimno je pitati se jesu li zastupnici SDP-a koji se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina zastupnici iz redova nacionalnih manjina? Jesu. Jesu li oni zbog toga što su izabrani na »građanskoj« listi manje vrijedni pripadnici svog naroda od onih koji su izabrani u manjinskoj jedinici? Nisu. U tom su Klubu sada zastupnici dijela pripadnika nacionalnih manjina koji su odlučili uzeti glasački listić za 12. izbornu jedinicu. Zato bi jedino logično bilo da se taj klub zove Klub zastupnika izabranih u 12. jedinici. Većina pripadnika nacionalnih manjina, službeni podatci to govore, glasuju na parlamentarnim izborima za »građanske« liste, a ne u 12. jedinici. Nema dokaza, ali mislim i da većina njih glasuje za lijeve stranke. I sad su zastupnici iz 12. jedinice zastupnici nacionalnih manjina, a oni za koje je glasovala većina pripadnika nacionalnih manjina to nisu. Je li to logično? Nije. Nitko te zastupnike ne pita zašto su uz ovu parlamentarnu većinu, iako je za njih glasovala manjina pripadnika nacionalnih manjina, i odlučuju o svim stvarima kao drugi, a ne preuzimaju odgovornost. Ne može to tako. Oni su donijeli lex Agrokor i sve ostalo i održavaju ovu Vladu i neka preuzmu odgovornost.”

Sve to vodi stavu da je izbor zastupnika u 12. jedinici nepotreban.

“Neću reći da je nepotreban nego nelogičan. Po čemu su to Talijani koji glasuju u 8. jedinici manji Talijani od onih koji glasuju u 12. jedinici? Ili, jesu li Mađari iz 4. manji Mađari od Mađara iz 12. jedinice?”.

> Promjene izbornog sustava – preduvjet demokratizacije Hrvatske

Nisu. Ipak, o zastupnicima iz 12. jedinice izravno ovisi Plenkovićeva vlada i to ne može biti dobro.

“A što da vam kažem?”, dodajući da se to neće promijeniti “Ali, ja imam pravo reći da je to nelogično. Nije valjda da i vama moram objašnjavati neke stvari s početka intervjua”, naglasio je Bauk.

> (VIDEO) Troskot i dr. Kanački: ‘Državnu politiku diktiraju oni koji su osvojili između 163 i 808 glasova, idemo na referendum kako bismo to promijenili“

Podsjetimo, građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list/dnevnik.hr