Bolnica Srebrnjak ministru Kujndžiću: ‘Od početka Vašeg mandata Bolnica se sustavno omalovažava’

Foto: fah; fotomontaža: Narod.hr

“Ministar, kao državni dužnosnik, trebao bi, kad se obraća javnosti i onima koji su mu dali mandat da upravlja njihovim novcem, odnosno novcem osiguranika u zdravstvenom sustavu, govoriti istinu i iznositi konkretne i provjerene činjenice. Apeliramo da objasnite javnosti i Europskoj komisiji (EK) svoje dosadašnje poteze u vezi s Dječjom bolnicom Srebrnjak (DSB). (…) Nažalost, u Vašim sadašnjim nastupima u hrvatskoj javnosti tvrdite obrnuto da je CCTM „promašeni projekt neke male bolničice na bregu“. Takvom izjavom otvoreno se diskreditira mišljenje i procjena tima međunarodnih stručnjaka i konzultanata Europske komisije koji su ocijenili projekt najvišom ocjenom smatrajući ga izvrsnim te su na kraju i odobrili 60 milijuna EUR-a poreznih obveznika Europske Unije za njegovu provedbu. Posebno ističemo da su takove izjave u izravnoj suprotnosti s politikom i odlukama Vlade RH (…) Od početka Vašeg stupanja na dužnost, na žalost, DBS se sustavno omalovažava i podcjenjuje te se proglašava beznačajnom institucijom (…)” – poručili su iz Dječje bolnice Srebrnjak ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Otvoreno pismo Dječje bolnice Srebrnjak u nastavku prenosimo u cijelosti.

Otvoreno pismo Stručnog i Znanstvenog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak ministru Milanu Kujudžiću i na znanje hrvatskoj javnosti

Poštovani ministre prof.dr.sc. Kujundžiću,

Ministar, kao državni dužnosnik, trebao bi, kad se obraća javnosti i onima koji su mu dali mandat da upravlja njihovim novcem, odnosno novcem osiguranika u zdravstvenom sustavu, govoriti istinu i iznositi konkretne i provjerene činjenice. Apeliramo da objasnite javnosti i Europskoj komisiji (EK) svoje dosadašnje poteze u vezi s Dječjom bolnicom Srebrnjak (DSB). Naime, u 2017. godini vlastoručno ste potpisali dokument o bezrezervnoj potpori projektu Dječjeg centra za translacijsku medicinu – CCTM Srebrnjak, kao projektu koji „se uklapa u Nacionalnu strategiju razvoja zdravstvene zaštite djece, kao i Strategiju izgradnje Nacionalne dječje bolnice, kao komplementarni i dodatni zdravstveni i znanstveno istraživački centar izvrsnosti“ (vidjeti dokument u prilogu).

Nažalost, u Vašim sadašnjim nastupima u hrvatskoj javnosti tvrdite obrnuto da je CCTM „promašeni projekt neke male bolničice na bregu“. Takvom izjavom otvoreno se diskreditira mišljenje i procjena tima međunarodnih stručnjaka i konzultanata Europske komisije koji su ocijenili projekt najvišom ocjenom smatrajući ga izvrsnim te su na kraju i odobrili 60 milijuna EUR-a poreznih obveznika Europske Unije za njegovu provedbu. Posebno ističemo da su takove izjave u izravnoj suprotnosti s politikom i odlukama Vlade RH, a napose Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Važno je napomenuti da je svaka zdravstvena ustanova u RH imala priliku prijaviti i dobiti takav ili sličan projekt, ali je bilo nužno imati ideju i inovativnost, kvalitetne ljude da ga osmisle, projektiraju i osiguraju njegovu dugoročnu održivost.

Od početka Vašeg stupanja na dužnost, na žalost, DBS se sustavno omalovažava i podcijenjuje te se proglašava beznačajnom institucijom što se temelji na pogrešnim i kontradiktornim informacijama. Osim toga, niste pažljivo slušali izlaganje doc. Nogala u emisiji na HRT NU2 i niste provjerili u svom Ministarstvu koliko liječnika ima Dječja bolnica Srebrnjak (DBS). U maloj bolnici na Srebrnjaku radi više od 20 doktora znanosti (brojka se kontinuirano povećava), 45 liječnika, odnosno DBS ima 75 zaposlenika sa visokom stručnom spremom. Bolnica osim toga ima daleko najveći broj ambulantnih pregleda u djelatnosti pedijatrije u RH (cca. 50.000 godišnje prema ljetopisu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo).

Bolnica zbrinjava bolesnike s područja cijele RH (više od 70% naših pacijenata dolazi izvan Zagreba) i to na tercijarnoj razini zdravstvene zaštite, što dokazuje i nedavno dodijeljeni status Klinike za pedijatriju. Pogrešno je tvrditi da dječja pulmologija čini samo 5% problematike u pedijatriji, a u stvarnosti je pulmološka problematika u pobolu djece značajno veća i dominantna. Namjerno se ignorira činjenica da DBS od 2003. godine nije više samo specijalna bolnica za bolesti dišnog sustava djece, već je postala dječja bolnica s većinom pedijatrijskih specijalnosti (alergologija, klinička imunologija, reumatologija, kardiologija, neuropedijatrija, nefrologija, ORL, dječja kirurgija).

Od 2003. godine DBS ima status i znanstveno-istraživačke ustanove koja se kroz sve ove godine kontinuirano razvijala. Stoga je CCTM samo kruna tog odličnog razvoja i rasta. Kroz realizaciju projekta osigurat će se uvjeti za zapošljavanje i edukaciju novih stručnjaka u RH, regiji i EU iz područja kojim će se baviti CCTM, zbog čega je Europska komisija proglasila ovaj projekt strateškim za EU. DBS iznimno je uspješna u osiguravanju sredstava za istraživački rad iz EU fondova. Naime, ovo je jedan od najvećih projekata u RH koji se financira iz EU fondova, izuzev projekata prometne infrastrukture.

Neovisna procjena stručnjaka Svjetske banke utvrdila je da je tijekom projektnog razdoblja od 2007-2013 kroz FP7 projekte DBS povukla više EU sredstava od 4 manja hrvatska sveučilišta zajedno što vrlo transparentno pojašnjava međunarodnu kompetenciju Bolnice u istraživanju i razvoju („research-u“). Projekt CCTM Srebrnjak će u području kojim se bavi, osigurati optimalne kapacitete, a pokušava ga se prikazati „megalomanskim projektom“ (u državi koja ima sve manje djece). Dužni smo izvijestiti hrvatsku javnost da navedeni projekt neće značajno povećati kapacitete u smislu broja kreveta, nego omogućiti najsuvremenije standarde zdravstvene skrbi uz mogućnost boravka roditelja uz svako dijete (apartmani više neće biti privilegija nego osnovni bolnički standard).

Nadalje, bezrezervno podržavamo projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice te sva ulaganja na dobrobit djece, imajući u vidu dotrajalost većine pedijatrijskih ustanova te neisplativost, ponekad i nemogućnost njihove obnove i dogradnje na postojećim lokacijama. Mi našim kolegama i pacijentima želimo, naravno, što bolje uvjete za rad i liječenje, posebno osjetljive dječje populacije i očekujemo zajedničku kontinuiranu suradnju u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima na dobrobit naše djece.

Također, nudimo i nesebičnu pomoć vezanu uz vlastito iskustvo koje smo stekli u razvoju projekta CCTM, kako bi njima bilo lakše razvijati svoje buduće projekte. Naš je interes da zajednički pokažemo da i RH može značajno doprinijeti napretku svjetske medicine kroz nove ideje, inovativnost, istraživanje i razvoj. CCTM je i razvijen kao projekt koji će svima otvoriti vrata i osigurati infrastrukturu za rad. Upravo je to projekt koji može zadržati u Hrvatskoj sve one koji razmišljaju o odlasku.

O projektu bolnice u Blatu, na žalost, najviše govori to da se u zadnjih 40 godina nije maknuo od propale betonske rešetke usprkos obećanjima sadašnjeg te bivših ministara zdravstva. Također, Ministre, trebalo bi dati na uvid javnosti studiju u kojoj je razvidno je li objekt u Blatu promašena investicija ili ne, te pod hitno predvidjeti ili njegovo rušenje ili dokazati „isplativost“ njegove revitalizacije.

Danas se u SAD-u ruše bolnice stare 20 godina, jer ih nije moguće ili nije isplativo prilagoditi standardima i napretku suvremene medicine, a Vi ministre namjeravate utrošiti 42 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika na konzultante kako bi o tome tek mogli donijeti odluku. Sada je od izuzetne važnosti da objasnite hrvatskoj javnosti u kojem roku i za koliko novca će izgraditi bolnicu u „Blatu“ u kojoj planira zaposliti 1000-1500 liječnika.

Molili bismo da Vas da pokažete javnosti studiju izvodljivosti za „Blato“, projektnu dokumentaciju, izvore sredstava, plan aktivnosti i rokove da bi se Vaše izjave i „brojke“ mogle prihvatiti kao ozbiljne i vjerodostojne. Također molimo i informaciju o tome gdje mislite pronaći 1000-1500 liječnika koje želite tamo zaposliti, te što planirate s drugim pedijatrijskim klinikama.

Podsjećamo Vas da sve više liječnika zbog ovakve situacije planira odlazak iz RH (do današnjeg dana je otišlo 1830 liječnika). Prema svemu iznesenom postavlja se pitanje s kojim ciljem obmanjujete – sebe, javnost, EU, ili svog Predsjednika Vlade?

Ministre, javnost očekuje odgovore!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr