Bulj odgovorio Plenkoviću: ‘Struka kaže da maske imaju vrlo mali učinak na širenje pandemije’

bulj plenković
Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža; narod.hr

“Splitsko-dalmatinska županija i neki činovnici sramotno pritišću ravnatelje u sinjskim školama da ne bi slučajno poslali zahtjev Gradu da se djeca oslobode maski”, kazao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj na konferenciji za novinare komentirajući današnje ponašanje ravnatelja sinjskih škola koji nisu prihvatili njegovu jučerašnju preporuku da se ukine obveza nošenja maski. Buljev prijedlog prihvatio je u srijedu i sinjski stožer civilne zaštite.

> Bulj predložio sinjskom stožeru ukidanje maski za škole – Županija protiv

> Kolakušić Von der Leyen: Još od nacizma nisu bila tako zgažena ljudska prava u Europi

> Lauc: Treba ukinuti sve mjere, ucjene s Covid-potvrdama tempirana su bomba

Bulj je nezadovoljan i kaže da su ga zvali brojni roditelji.

“Rekli su da djeca imaju problem s disanjem, s nečistim maskama, da djeca zajedno jedu sendviče, dijele iste prostorije, igraju se vani, možete ići kod srednjih i osnovnih škola i vidjet ćete”, rekao je gradonačelnik Bulj.

“Ako im nije potreban lokalni stožer, ako im nije potreban gradonačelnik onda o čemu pričamo. Sramotan je pritisak županije prema ravnateljima”, naglasio je Bulj.

> Plenković o Bulju: Neprihvatljivo je šarlatanstvo gradonačelnika Sinja

“Sva sreća imamo jako pametne ravnatelje u školama koji rade u interesu djece pa nekakve čudnovate zahtjeve ne uvažavaju”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, javlja HRT. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković optužio je Bulja za šarlatanstvo.

Bulj je Plenkoviću odgovorio komentarom u kojem se pozvao na člana vladinog Znanstvenog savjeta Gordana Lauca.

“Zašto stožeraši nalažu obvezno nošenje maski u školama iako struka kaže da maske imaju vrlo mali učinak na širenje pandemije?”, pitao je Bulj pa potom iskopirao osvrt prof. dr. sc. Gordana Lauca o maskama u kojem stoji baš ta tvrdnja.

Buljev komentar prenosimo u cijelosti:

ZAŠTO STOŽERAŠI NALAŽU OBVEZNO NOŠENJE MASKI U ŠKOLAMA IAKO STRUKA KAŽE DA MASKE IMAJU VRLO MALI UČINAK NA ŠIRENJE PANDEMIJE?

Znanstvenik Gordan Lauc, član vladinog Znanstvenog savjeta:

1) Mislim da su maske u školama besmislene, jer imaju vrlo mali učinak na širenje pandemije
2) Maske su neugodne, onemogućavaju normalnu komunikaciju, no ne predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu prijetnju za veliku većinu djece
3) Bilo kakve agresivne akcije roditelja na sprječavanju korištenja maski su štetne kako za konkretno dijete u čiji život se unosi nered, tako i po čitavo društvo, jer nam dodatne polaziracije i sukobi mogu samo škoditi. Nemojte sudjelovati u takvim stvarima.
4) Ako želite nešto poduzeti, pišite ravnatelju škole, gradonačelniku ili općinskom načelniku i tražite da vam pojasne zašto oni osobno prisiljavaju vaše dijete da nosi masku kada to niti na koji način ne pridonosi zdravlju ili školovanju djeteta, ometa normalnu nastavu i komunikaciju među djecom i sa nastavnikom, a na dinamiku epidemije ima iznimno mali utjecaj. Ravnatelji i gradonačelnici / općinski načelnici imaju mogućnost ukinuti maske u školama, a ako inzistiraju na maskama, moraju vam objasniti zašto to rade.
Izvor: Facebook profil Gordana Lauca – https://bit.ly/3kf0Jh9
Narode moj, mislite li da su maske potrebne u školama?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr