Bulj predložio sinjskom stožeru ukidanje maski za škole – Županija protiv

bulj škola maske
Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža; narod.hr

– Ovo je dokaz da je civilni stožer centraliziran i ova odluka podsjeća na fašizam, ističe za Narod.hr sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Sinjski stožer i gradonačelnik Miro Bulj smatraju da je upitna svrhovitost nošenja maski, iz Županije se vade na proceduru i epidemiju.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja Denis Bobeta na prijedlog gradonačelnika Sinja Mire Bulja donio je odluku da učenici sinjskih osnovnih i srednjih školi više ne moraju nositi zaštitne maske na nastavi, piše portal Ferata.

U svom prijedlogu gradonačelnik je naveo kako “predlaže Stožeru… da donese Odluku o ukidanju obveze nošenja maski za učenika, učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola na području Grada Sinja. Smatram da je obveza nošenja maski u osnovnim i srednjim školama upitne svrhovitosti s obzirom da se učenici koje se obvezuje na nošenje maski druže za vrijeme velikog odmora ne poštujući nikakve epidemiološke mjere”.

U odluci Stožera se navodi isto obrazloženje: “Ova preporuka se donosi zbog upitne svrhovitosti mjere, s obzirom da se učenici koje se obvezuje na nošenje maski tijekom nastave, bez maski druže za vrijeme odmora”.

No, nakon odluke gradskog stožera Sinja, ubrzo se oglasila i dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

Ona je poručila kako “ustanova, u ovom slučaju škola, može lokalnom stožeru predložiti blaže mjere ako je povoljna epidemiološka situacija, ali za to mora imati suglasnost osnivača, u ovom slučaju Splitsko-dalmatinske županije”.

– S obzirom na to da je kod nas sve lošija epidemiološka situacija i da dalje raste broj novooboljelih, smatram da SDŽ neće dati svoju suglasnost, odnosno podržati takav prijedlog, rekla je dr. Karin.

Bulj za Narod.hr: Maske u razredima nemaju smisla

– Ovo je dokaz da je civilni stožer centraliziran i ova odluka podsjeća na fašizam. Besmislene mjere se primjenjuju na djeci koja pod odmorima dijele sendviče i sokove dok se u isto vrijeme vrši pritisak da nose maske na nastavi, komentirao je gradonačelnik Bulj za Narod.hr.

Smatram da je nametanje mjera djeci nepravedno jer se ministar Fuchs grlio s uzvanicima na pelješkom mostu kršeći mjere a mladi moraju odlaziti u druge zemlje da se zabavljaju. Kod nas je slučaj da mnogi mladi iz Sinja na zabave odlaze u Livno. Ministar Beroš se grlio s estradnim zvijezdama bez maske, a u isto vrijeme nameću besmislene mjere, poglavito djeci.

Djeci se mora dati sloboda da se slobodno kreću, stvaranje pritiska na djecu je besmisleno te nitko iz županijskog stožera ne želi preuzeti odgovornost za takvu odluku. Slično je bilo i u slučaju koncert Marka Perkovića Thompsona kada sam osobno preuzeo odgovornost za njegov nastup za vrijeme Sinjske alke.

 

‘Svakodnevno zovu roditelji čija djeca imaju problema s disanjem’

 

Na pitanje što namjerava dalje poduzeti odgovorio je za Narod.hr:

– Kao gradonačelnik sam postupio racionalno jer ovo nije normalno da se djeci onemoguća disanje. Svakodnevno me zovu roditelji jer im djeca imaju problema s disanjem. Donio sam odluku koju sam uputio ravnateljima pa ćemo vidjeti sto kažu iz stožera jer vrijeme je da djeca dišu slobodno, djeca nisu ništa kriva, treba ih upozoravati i objasniti im što se događa, ali za vrijeme odmora oni se normalno druže i igraju pa upravo zbog toga sve mjere djeluju besmisleno.

‘Diktatura stožeraša’

 

Koji je smisao lokalnih stožera ako im županijski nameće odluke? To je preuzimanje moći i centralizacija što je zapravo diktatura. – dodao je Bulj.

Ljudi obolijevaju od raznih bolesti a nemaju mogućnost otići u bolnice na pregled. Djecu se prisiljava da nose maske, a na slučaju iz Krapinskih toplica se vidi da se one koji se protive tim odlukama počinje obilježavati kao nekoć u nacizmu. Najavu Ministra Fuchsa da bi socijalna služba trebala oduzeti dijete roditeljima nazvao je fašističkom. –  gradonačelnik Bulj se osvrnuo na slučaj dječaka iz Krapinskih toplici kojem se ne dozvoljava ulazak u školu bez maske.

> Krapinske toplice: Učenik bez maske ni danas nije pušten u školu

Ponosan sam na to što u prošlom sazivu Sabora nisam glasao za neograničeno vrijeme stožera jer ovo je ispala diktatura stožera, upropaštava se zdravstvo, zaboravilo se na druge bolesti i u bolnicama se ne može dobiti običan pregled. – rekao je za Narod.hr Bulj.

“Nismo dobili prijedlog”

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport , koji je osnivač i “vlasnik” škola u Županiji, pa tako i Sinju, rekao je pak da prijedlog o ukidanju maski u sinjskim školama nisu dobili.

– Od škola iz Sinja nismo dobili nikakav prijedlog o ukidanju zaštitnih maskica! Ako takav prijedlog dođe, kontaktirat ćemo epidemiološku struku koja će dati svoje mišljenje i izreći svoj stav, koji ćemo mi poštivati. Stoga i sutra, u četvrtak, učenici moraju u sinjske srednje i osnovne škole doći sa zaštitnim maskicama, jer su svi dužni poštivati propise, rekao je Đonlić.

Ako neki od ravnatelja sinjskih škola bude inzistirao da se maskice na prijedlog Bulja i preporuku sinjskog stožera ne nose, što se može očekivati, pitala je Slobodna Dalmacija Đonlića?

– Postoji Državni inspektorat, prosvjetni inspektori koji moraju kontrolirati situaciju na terenu i takvi će ravnatelji trebati snositi posljedice – zaključio je Tomislav Đonlić.

Đonlić je u međuvremenu izdao i priopćenje o ovoj temi.

– Učenici u sinjskim osnovnim i srednjim školama sutra i u dogledno vrijeme moraju nositi maske, sukladno mjerama koje su propisane od HZJZ-a i Ministarstva. Razlog je nepovoljna epidemiološka situacija u cijeloj Županiji i danas rekordan broj zaraženih. Gradonačelnik Bulj ili ne pozna propise ili namjerno potencira ovo pitanje želeći prikupiti jeftine političke poene. Proceduru za ukidanje mjere nošenja maski pokreće škola, a suglasnost daje osnivač te lokalni stožer. U ovom trenutku nijedna škola s područja grada Sinja nije uputila takav zahtjev niti bi Osnivač u ovakvoj epidemiološkoj situaciji dao suglasnost za ukidanje te mjere. Prema tome, mjera obaveznog nošenja maski za učenike i nastavnike ostaje na snazi do daljnjega, navodi se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ Ferata