Burić optužio Obersnela da pogoduje Uljaniku, Jakovčiću i Končaru zbog 20 milijuna kuna nenaplaćenih komunalija brodogradilišta 3. maj

Foto: fah, snimka zaslona

Predsjednik stranke Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić optužio je u četvrtak riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela za pogodovanje Upravi Uljanika te Ivanu Jakovčiću i Danku Končaru zato što je ostalo nenaplaćeno 20 milijuna kuna za komunalnu naknadu brodogradilišta 3. maj, koje je dio Uljanik Grupe.

Predstavnik radnika 3. maja otkriva da je direktor osnovao novo društvo u Puli te da nema uvid u poslovanje te tvrtke

Vlasnik Brodosplita: ‘Jako mi je žao, 3. maj je mogao biti pozitivna priča, ali odbila nas je Uljanikova ‘hobotnica’

Predsjednik stranke Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić rekao je na konferenciji za novinstvo ispred zgrade riječke gradske uprave na Korzu da su radnici 3. maja prevareni za 523 milijuna kuna koje je u obliku pozajmice uzela Uljanik Grupa, a svi građani Rijeke za 20 milijuna kuna nenaplaćene komunalne naknade, što je izravno pogodovanje Uljaniku.

Posebice je zamjerio gradonačelniku Obersnelu što je na Gradskome vijeću odbio njegov prijedlog da se svima poveća komunalna naknada. Burić je tada istaknuo da će se zbog 12 milijuna kuna, koliko nedostaje, smanjiti komunalni standard i kvaliteta usluga komunalnih društava te da će se morati smanjiti ulaganja u zdravstvo i školstvo. “Sad, kad gubi 20 milijuna kuna komunalne naknade, ne govori o tome”, rekao je Burić.

Na novinarsko pitanje što podrazumijeva pod Obersnelovim pogodovanjem Jakovčiću i Končaru, Burić je odgovorio da je jasno tko je prilagođavao prostorne planove u Puli, da se pokazalo da je Ivan Jakovčić u poslovnom odnosu s Dankom Končarem, a i da je SDP u Rijeci u koaliciji s IDS-om.

Uljanik dugovao 3. maju 175 milijuna, pa mu dao dva broda koji su napravili gubitak od 466 milijuna kuna

(VIDEO) Alarmantno stanje u 3. maju – stečaj sve izgledniji

Podsjetimo, brodogradilište Uljanik je brodogradilištu 3. maj 2015. godine dugovao 175 milijuna kuna. Tada je Uljanik bio u potpunom vlasništvu dva broda za rasuti teret, ‘Verude’ i ‘Stoje’ te je ponudio 3. maju udio od 40 posto u njihovom vlasništvu zbog duga. U sporazumu između dva brodogradilišta sporno je, što je vrijednost brodova bila 380 milijuna kuna, no zbog kredita od 277 milijuna kuna prava vrijednost bila je 103 milijuna kuna.

S druge strane 3. maj nije dobio udio u brodovima unatoč tome što mu je Uljanik dugovao novac, već je kupio udio od 40% u brodovima vrijednim stotinjak milijuna kuna – za stotinjak milijuna kuna. Apsurdnom poslovnom dogovoru između Uljanika i 3. maja nije kraj, jer su 2 broda za rasuti teret idućih godina napravili gubitak od 466 milijuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina