Čime se bavi udruga Cenzura plus čije se članice sumnjiče zbog pronevjere 760 tisuća kuna?

Foto; snimka zaslona, fah, montaža narod.hr

Protiv četiri odgovorne osobe u udruzi Cezura plus koja se bavi borbom protiv korupcije i zalaže za slobodu medija – podnesena je kaznena prijava zbog pronevjere gotovo 760 tisuća kuna iz državnog proračuna i EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga se inače zalaže za uvođenje građanskog odgoja u škole, a odgovorne su osobe udruge: Blagica Kujundžić, predsjednica udruge, Željana Buntić-Pejaković, dopredsjednica udruge, Neda Milišić Buklijaš, programska direktorica, Jadranka Vrsalović, voditeljica financija i Suzana Grašo, voditeljica ureda.

Kaznena prijava zbog pronevjere protiv udruge Cenzura plus – članice Platforme 112

Pet žena članice su Izvršnog odbora udruge a sumnjiči ih se da su gotovo četiri godine, točnije od kolovoza 2011. do studenoga 2015., neistinito prikazale činjenice i dovele u zabludu odgovorne osobe te hrvatske i europske institucije prikazujući netočno utrošak novčanih sredstava projekata financiranih sredstvima iz proračuna RH i fondova EU, oštetivši navedene institucije u iznosu od gotovo 760 tisuća kuna. I to s ciljem da za udrugu ostvare državnu potporu, odnosno sebi i drugima pribave ne pripadajuću imovinsku korist. Protiv njih je podnesena kaznena prijava za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, subvencijske prijevare i krivotvorenje službene ili poslovne isprave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Cenzura Plus osnovana je 2003. godine, a na svojim stranicama piše kako se zalaže za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda u svrhu izgradnje modernog, demokratskog i pravednog društva u Hrvatskoj.

Kao svoje prioritete navode:
1. Unaprjeđenje statusa medija, neprofitnih medija i europsko informiranje
2. Suzbijanje diskriminacije i unaprjeđenje statusa ljudskih prava
3. Suzbijanje korupcije kroz aktivno građanstvo i dobro upravljanje
4. Unaprjeđenje statusa civilnog društva i civilnog dijaloga
5. Poticanje razvoja socijalnog poduzetništva i razvoj lokalnih zajednica

Na TV Jadran emitiraju tjednu, jednosatnu televizijsku emisiju „Cenzura“ koja obrađuje teme vezane uz pitanja ljudskih prava, demokratizacije i statusa civilnog društva. Medijski prostor uglavnom dobivaju ekstremno lijeve političke opcije poput Nove ljevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cenzura Plus je članica europske mreže za razvoj civilnog društva na Balkanu, BalkanCivilSocietyDevelopmentNetwork-a (BCSDN), članica europske feminističke mreže za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu, WomeninDevelopmentEurope (WIDE), članica europske mreže za unaprijeđenje statusa neprofitnih medija, Comunity Media Forum Europe (CMFE) i članica međunarodne organizacije locirane u Brusselsu, koja radi na unaprjeđenju građanskih prava u Europi, EuropeanCitizenActionService (ECAS).

Cenzura Plus je jedna od osnivačica i članica nacionalne mreže za unaprjeđenje statusa neprofitnih medija u Hrvatskoj, „N Mreža“, također osnivačica i članica Ličke ženske socijalne zadruge, kontaktna točka Pučkog pravobranitelja za Južnu Hrvatsku (od Like do Dubrovnika) te je aktivna u brojnim partnerstvima. Na svojim stranicama spominju različite suradnje među ostalima s udrugama B.a.B.e., CESI, Ženska soba, Documenta, Centar za mirovne studije, GONG itd.

Cenzura Plus financira se putem natječaja iz fondova Europske Unije i drugih domaćih i međunarodnih donatorskih fondova. Vodeći donator je Europska Unija, a od domaćih donatora značajna je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj, navode na svojem mrežnom sjedištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Aktivisti Platforme 112 prosvjedovali protiv novih ministara

Govoreći o financiranju udruge, važno je podsjetiti da je ona članica Platforme 112. Udruge okupljene u Platformi 112, napale su 10. svibnja 2017. “Vladu premijera Plenkovića” kako “ne uspijeva na vrijeme raspisivati natječaje financirane iz EU fondova”. Samo dan kasnije, 11. svibnja, na zatvorenom dijelu 36. sjednice Vlade, raspravljalo se upravo o stanju iskorištenosti sredstava EU fondova u Republici Hrvatskoj.

Možemo zaključiti kako je bio potreban samo jedan mig da se Vlada premijera Plenkovića pozabavi zahtjevima Platforme 112, dok istovremeno nisu uklonjene puno veće nepravilnosti u upravljanju EU fondovima, naslijeđene od SDP-ove Vlade.

Ministarstvo kulture: Ministar razriješio članove povjerenstva za neprofitne medije u skladu s ovlastima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platforma 112 od stranaka traži uvođenje građanskog odgoja: Što znamo o njima?

U vrijeme kada je ministar kulture bio Zlatko Hasanbegović, Platforma 112 vršila je pritiske i tvrdila kako je Hasanbegović neprimjerena osoba za položaj ministra. Podsjećamo, upravo ministar Zlatko Hasanbegović pokrenuo je pitanje sumnjivog financiranja nevladinih udruga, kao što je i Cenzura plus, ali i ostale udruge koje čine Plaformu 112.

Udruge Platforme 112 žele zadržati privilegije: već sutra pritisci na novog ministra kulture

Platforma 112, osim što je vršila pritiske na tadašnjeg ministra i tražila od Vlade njegovu smjenu, zalaže se za uvođenje građanskog odgoja u škole, a u 2015. godini udruge okupljene u Platformi 112 dobile su više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.