(FOTO) Aktivisti Platforme 112 prosvjedovali protiv novih ministara

Foto: fah

Aktivisti Platforme 112 okupljeni pod nazivom “Za Hrvatsku vladavine prava” zatražili su u petak na Trgu sv. Marka, ispred Hrvatskog sabora, da se ne imenuju za ministra kulture Zlatko Hasanbegović i ministra obrane Mijo Crnoja zbog svojih javno iznesenih stajališta, a s tim u vezi uputili su i pismo mandataru Tihomiru Oreškoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica Udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka je uoči uoči saborske sjednice na kojoj bi se trebala konstutirana nova hrvatska Vlada izjavila novinarima da su “zgranuti prijedlogom imenovanja tih dvojice kandidata za ministre”, a posebice predloženim Hasanbegovićem za ministra kulture, jer, kako je rekla, s kulturom nema nikakve veze i velika većina djelatnika u kulturi za njega nikada nije čula.

Sarnavka je istaknula Hasanbegovićeva stajališta prema kojima je ‘antifašizam floskula’ i da ne može biti temeljem ustavnog poretka kao i to da da prezire salonske aktiviste koji se ispod duginih boja šepure na ‘gay prideu’.
“Temelj kulturnog stvaralaštva je sloboda izražavanja i ne možemo biti kreativni ako ćemo misliti što ministar odobrava, a što ne. Mislimo da nas, ako bude potvrđen, čeka mrkli mrak”, ocijenila je Sarnavka.

Namjera kandidata za ministra branitelja Mije Crnoje i njegova najava da treba izraditi ‘registar izdajnika’ primjerenija je Sjevernoj Koreji i jednom totalitarnom, autoritarnom režimu, a ne članici Europske unije i zemlji koja tvrdi da ima visokorazvijenu demokraciju ili da joj barem teži, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društveni aktivist Vilim Matula rekao je kako je predsjednik HDZ-a i čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko samim time što je predložio Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture napravio nepopravljivu štetu za kulturu i Ministarstvu kulture, i ne vidim drugog načina nego da ga se povuče.

“Taj je čovjek svojim izjavama izazvao zgražanje ljudi i to je sramota koju je teško sprati”, ustvrdio je Matula.
Upitan hoće li biti prosvjeda bude li Hasanbegović ipak imenovan, Matula je odgovorio – svakako, bit će prosvjedi , to je neupitno i posljedica je huškačke kampanje.

Aktivistica Centra za mirovne studije Sandra Benčić rekla je kako svaka politička opcija koja dobije izbore ima pravo legitimno birati izvršnu vlast, u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, no da je minimum poštivanje Ustava Republike Hrvatske.
“Stajalištem da antifašizam nije temelj hrvatskog društva i da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu, odnosno da nije pobijedila, Hasanbegović ne može imati legitimitet da bude ministar u Vladi RH”, naglasila je Benčić.
Očekujemo da će ga koalicija koja sastavlja Vladu zamijeniti primjerenijim kandidatom koji poštuje pravne temelje države, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti su burnim negodovanjem i zvižducima dočekali saborske zastupnike i kandidate za članove Vlade pri dolasku na saborsku sjednicu, a osobito kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Darka Milinovića (HDZ), Ivana Lovrinovića (Most), Darinka Kosora (HSLS), Ivana Tepeša (HSP AS) i druge.

Tko sačinjava Platformu 112?

Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platofrmi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni). Zanimljivo je da u tim udrugama uglavnom cirkuliraju isti ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.