Đakić o ćirilici: Ovo je i dalje silovanje Vukovara!

U Saboru je u četvrtak počela rasprava o prijedlozima izmjena dvaju zakona kojima bi se omogućilo raspuštanje predstavničkih tijela lokalne samouprave koja odbiju gradske i općinske statute uskladiti s pravima na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina.

Riječ je o izmjenama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj samoupravi, čime Vlada namjerava ispuniti odluku Ustavnog suda koji joj je, odlučujući o zahtjevu za raspisivanjem referenduma “o ćirilici”, u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana predloži zakonske mehanizme koji će osigurati primjenu manjinskih prava na lokalnoj razini.

Objedinjeno se raspravlja i o prijedlogu zaključka zastupnika HDZ-a, HDSSB-a, HSS-a, HSP AS-a i HGS-a kojim bi se Vladu obvezalo na dosljednu primjenu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u kojemu stoji da se manjinska prava “moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”.

Pet oporbenih stranaka predlaže i da se postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru odgodi do sljedećeg redovitog popisa stanovništva.

Ministar uprave Arsen Bauk uvodno je izvijestio kako Vlada prihvaća prijedlog Odbora za Ustav da se s predloženih zakonskih izmjena skine oznaka hitnosti te da se one rasprave u redovitoj proceduri, kroz dva čitanja.

Suglasan je i s tumačenjem Odbora da je za izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika, no naglasio je kako o tomu ne odlučuje Vlada, nego Sabor.

Podsjetio je kako je taj zakon 2002. donesen dvotrećinskom većinom te zaključio kako za eventualno nedonošenje predloženih izmjena, odnosno za nepoštivanje odluke Ustavnog suda ne bi bila odgovorna vladajuća većina, nego dio oporbe.

Prijedlog zaključka oporbenih stranaka Vlada ne podržava, a Bauk je ustvrdio kako bi se prihvaćanjem takvog zaključka prekršio niz propisa – Ustav RH, Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, Europska povelja o manjinskim i regionalnim jezicima, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, ali i saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu, koja, kaže, govori kako su Domovinskim ratom stvorene pretpostavke za vladavinu prava.

Bauk se pozvao i na plan za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2011., u kojem je protekla, HDZ-ova vlada, pohvalila Statut Grada Vukovara kojim je 2009. utvrđena slobodna uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji u tom gradu.

Ustvrdio je kako predloženi zaključak, sudeći po dokumentima koje su donosile, ne bi podržale ni ranije vlade. “Očito je to sada politički isplativije”, kazao je.

Na Baukove riječi reagirao je HDZ-ov Josip Đakić. “Kakav će to biti dijalog ako se nametne nešto i ako se zakonom precizira kako će biti i u kojim trenucima raspušteno Gradsko vijeće Vukovara. Ja ne vidim tu napretka, ne vidim snošljivost, ne vidim pomirbu i ne vidim suživot. Ovo je zapravo i dalje silovanje Vukovara”, rekao je Đakić, piše tportal.hr.

Odgovorio mu je Bauk, podsjetivši da je većina u Gradskom vijeću Vukovara 2009. iako to nije trebalo u Statut uvela ravnopravu uporabu jezika i pisma.

“Tada je to bilo motivirano čisto potrebom da se zajedno sa koalicijskim partnerima koji su tada bili na državnoj i na lokalnoj razini preuzme većina u Gradskom vijeću što može biti politički legitimno, ali onda se nakon toga više nema povratka pa reći mi više nećemo ravnopravnu uporabu jezika i pisma kada su drugačije okolnosti. Rane su vjerojatno bile tada još veće nego što su danas zato što je to bilo prije 6 godina pa nije bio problem da se tada uvede ravnopravna uporaba jezika i pisma. Prema tome, pozivanje na tu vrstu emocija je značajno kompromitirano činjenicom da oni koji se danas pozivaju na to su prije 6 godina zbog šačice vlasti bili spremni te rane zatomiti ili je vlast i upravljanje gradskim poduzećima bilo lijek protiv bolova za uporabu ćirilice”, kazao je Bauk.

Na uvodno izlaganje ministra uprave osvrnuo se i HDZ-ov Josip Borić, usporedivši Vladino rješavanje problema dvojezičnosti s populanrim crtanim filmom A je to.

“Junaci tog crtanog filma su dva lika, Pat i Mat. Ta dva lika jednostavno pokušavaju rješavati problem koristeći se različitim alatima i kad ga riješe, riješe ga na najgori mogući način. Tko je Pat, a tko Mat, to vama ostavljam u Vladi jer su oba nesposobna riješiti ovaj problem”, kazao je Borić.

Odgovorio mu je Bauk. “Bolje biti Pat i Mat, nego pozivati na drugi Domovinski rat”, poentirao je ministar uprave.

Za repliku na ministrovo izlaganje javio se i HDZ-ov Dujomir Marasović, koji se osvrnuo i na poteze koje u zadnje vrijeme povlači premijer Zoran Milanović.

“Vi govorite u zadnjih mjeseci da u Hrvatskoj teče med i mlijeko. Dao bih se kladiti, za dva mjeseca će Zoran Milanović viknuti ‘za dom spremni'”, rekao je Marasović.

“Što se tiče kolege Marasovića, da ga nema, ne bi ga trebalo izmisliti”, dobacio je Bauk.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h/TPORTAL.HR
Photo: fah