Damir Markuš na Facebooku o obračunu u Vukovaru: “Prijetilo se našim dečkima noževima i pištoljima, a sin ‘milicajca’ je oštetio bistu Jeana-Michela Nicoliera”

Foto: Facebook

Damir Markuš – Kutina poznati je dragovoljac Domovinskog rata koji je kao vojnik satnije HOS-a branio Vukovar do njegovog pada. Tri puta je bio ranjen u Domovinskom ratu koji je završio kao pripadnik 5. gardijske brigade. Poznati je borac za prava branitelja Vukovara, pravo nošenja i isticanja ratnog grba slavne postrojbe HOS-a, kao i cijele istine o Domovinskom ratu, koju se neke (para)političke, paraobavještajne i medijske skupine nastojale diskreditirati nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Kao hrvatski branitelj sudjelovao je u obrani Vukovara te je napisao knjigu “HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca”. Ta knjiga je, zajedno s onom Damira Plavšića, poslužila kao temelj za glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”.

Dana 12. ožujka 1991., prije početka rata odlučio je stati na branik domovine jer su iz Beograda i velikog dijela hrvatskih Srba dolazili ratni bubnjevi, prijetilo se uništenjem Hrvata. Ulazi u jedinicu za posebne namjene MUP-a, koja je kasnije nazvana specijalna policija. To je onda bio jedini način da se Hrvatska legalno spremi za rat, koji je na kraju i došao. Kasnije odlazi u Tigrove iz Rakitja, a na koncu odlazim u Hrvatske obrambene snage – HOS.

Ranjen je pri proboju iz Vukovara. Nakon toga je slijedilo liječenje u Kutini, vađenje gelera iz glave. Zatim oporavak, pa odlazak u 204 Vukovarsku brigadu. U prosincu 1992. godine osnovala se 5. Gardijska brigada Sokolovi, u kojoj ostaje do umirovljenja 2001. godine. Tada je nova Račanova SDP-ova vlada u mirovinu ‘pospremila’ stotine zaslužnih hrvatskih ratnih veterana, nimalo slučajno.

Ratni heroj Damir Markuš je omiljena osoba u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj. Na svom Facebooku se osvrnuo na hrvatskoj javnosti nepoznate događaje koji se događaju Hrvatima u Vukovaru, pa i “prijetnjama pištoljima i noževima” o čemu Markuš piše na svojoj Facebook objavi. To je povezao s nedavnim navijačkim obračunom BBB-a i navijača srpskih klubova iz Vukovara koji je dio medija na prvu htio prikazati kao napad na Srbe, ali Markuš tvrdi da je pozadina svega posve drugačija.

Pročitajte cijelu objavu o situaciji u Vukovaru i što se događalo nakon pogreba ratnog heroja Siniše Mataije Ramba, o čemu piše Markuš:

Markuševa objava povezana je i s prosvjedom mladih Hrvata Vukovara, većinom navijača Dinama BBB, koji su kod Križa na Dunavu izvijesili sljedeće poruke u svezi nemilih događanja. O položaju Hrvata u Vukovaru govorio je na press konferenciji i gradonačelnik Penava, kritizirajući sramotan odnos prema Vukovaru i njegovoj žrtvi:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr