Danas trgovine ne rade zbog Dana državnosti: Evo koje trgovine i trgovački centri u nedjelju otvaraju svoja vrata

Foto: Getty images

Na današnji dan ponovno slavimo Dan državnosti što je ujedno neradni dan, također je zbog dobre epidemiološke slike u Hrvatskoj Nacionalni stožer odlučio ukinuti odluku o neradnoj nedjelji.

Istražili smo radna vremena centara i trgovina po hrvatskim gradovima za vikend:

> (VIDEO) Dr. Željka Markić: ‘Ni HDZ ni SDP nisu istinski stali iza odluke o neradnoj nedjelji’

>U ime obitelji već tri godine od Plenkovićeve Vlade traži neradnu nedjelju

Trgovači centri i lanci ovu subotu 30. svibnja, prema uputama Stožera ipak neće raditi, a ukidanje neradne nedjelje donijelo je sljedeći raspored:

Trgovine

Konzum – Trgovine ovog lanca u subotu 30. svibnja neće raditi u cijeloj Hrvatskoj, a u nedjelju ih većina radi po skraćenom rasporedu. Konzumove poslovnice koje vas zanimaju možete provjeriti ovdje.

Kaufland – Poslovnice ovog trgovačkog lanca neće raditi ni u subotu 30. svibnja, ni u nedjelju 31. svibnja.

“Vjerujemo da su naši zaposlenici već napravili planove za ovu nedjelju te im želimo dati priliku da ih i iskoriste. Izuzetno nam je bitno da sve zaposlenike pravovremeno obavještavamo o planovima rada, stoga smo odlučili da ćemo ove nedjelje ipak još ostati zatvoreni, kako bi oni mogli koristiti svoje slobodno vrijeme i ove nedjelje, 31. svibnja, baš onako kako su i planirali”, objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija te dodaje:

“Od 7. lipnja nadalje ponovno otvaramo naša vrata nedjeljom i tako kupcima omogućavamo vrijeme kupnje koje njima odgovara.”

Kako je ove subote praznik, ni u subotu 30.5. poslovnice Kauflanda neće raditi pa će zaposlenici ovog trgovačkog lanca moći spojiti subotu i nedjelju, a radna vremena svih trgovina dostupna su na Kauflandovoj web stranici.

Pevex – Prema odluci Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze praznici u Republici Hrvatskoj su još uvijek neradni tako da povodom Dana državnosti, 30. svibnja 2020. godine Pevex neće raditi.

Iako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ukinuo mjeru neradne nedjelje Uprava Pevexa je odlučila da njezini trgovački centri neće raditi niti idućeg dana 31. svibnja 2020. godine.

“Predstojeći vikend je u potpunosti slobodan za naše djelatnike koji će, dobro odmoreni, odmah biti našim kupcima na raspolaganju idući radni tjedan od ranoga jutra u ponedjeljak, od sedam do 21 sat. Svima želim sretan Dan državnosti i ugodan obiteljski odmor”, poručio je Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave tvrtke Pevex.

Odluka o neradnom vikendu vrijedi za svih 25 Pevexovih trgovačkih centara koji se nalaze u Zagrebu, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Sisku, Karlovcu, Koprivnici, Kutini, Virovitici, Dubrovniku, Makarskoj, Puli, Rijeci, Bakru, Splitu, Zadru, Šibeniku i Samoboru.

Lidl – Lidlove trgovine će nastaviti raditi nedjeljom, tako da će biti otvoreni već ovu nedjelju, 31.5.2020. Također, Lidlove trgovine neće raditi blagdanom i praznikom, dakle u subotu 30. svibnja Lidl ne radi. Detalje o određenim poslovnicama možete pronaći ovdje.

Spar i Interspar – Poslovnice navedenog lanca prema uputama Stožera u subotu na praznik ne rade, a u nedjelju većina poslovnica radi po svom radnom vremenu. Radno vrijeme trgovine koja vas zanima možete provjeriti ovdje.

Trgovački centri u Zagrebu

Arena Centar – Na Dan državnosti Arena centar neće raditi, a od ove nedjelje se kreće s normalnim radom nedjeljama od devet do 21 sat.

“Radno vrijeme Arena Centra i Arena Parka ćemo, kao i uvijek, uskladiti sa svim propisima Nacionalnog stožera. Budući da je Stožer ukinuo odluku kojom se branio rad nedjeljom, no na snazi je ostala odluka kojom se brani rad praznicima, trgovine Arena Centra će na Dan državnosti, u subotu 30.5., biti zatvorene, dok će u nedjelju, 31.5. raditi sve trgovine Arena Centra. Ugostiteljski objekti rade sukladno odluci Stožera”, priopćili su iz Arena centra.

Detaljno radno vrijeme svih objekata centra, kao i obično, može se provjeriti na stranicama Arena Centra.

City Center One East i West – Centri u subotu 30. svibnja ne rade, a nedjelju će raditi prema uobičajenom rasporedu od devet do 21 sat.

King Cross – Ovaj zagrebački centar na Dan državnosti neće otvoriti svoja vrata, a u nedjelju radi po redovnom rasporedu od devet do 20 sati.

Avenue Mall – U subotu je Avenue Mall zatvoren kao i većina centara, a nedjelju trgovine rade prema uobičajenom radnom vremenu.

Supernova – Centar u subotu na Dan državnosti ne radi, a u nedjelju 31. svibnja radi od devet do 21 sat.

Westgate Shopping City – Trgovački centar Westgate u subotu radi prema posebnom ‘blagdanskom’ režimu s obzirom da je još uvijek na snazi zabrana rada trgovinama blagdanom. U subotu u Westgateu rade dječja igraonica, kuglana te casino.

U nedjelju je centar otvoren od 11 do 21 sat te rade sve trgovine, svi ugostiteljski i zabavni objekti.

Split

City center One – Centar u subotu 30. svibnja na Dan državnosti ne radi, a nedjelju radi prema uobičajenom rasporedu od devet do 21 sat.

Joker Mall  – Centar Joker u subotu 30. svibnja ne radi, a nedjelju radi po redovnom rasporedu od devet do 21 sat.

Mall of Split – Kao i većina centara u Hrvatskoj, Mall of Split je u subotu 30. svibnja zatvoren, a u nedjelju 31. svibnja radi od devet do 21 sat.

Osijek

Portanova – Ovaj osječki centar u subotu 30. svibnja neće raditi, a za nedjelju još nemaju informacije.

Mall Osijek – Centar će u subotu zatvoriti svoja vrata za kupce, a u nedjelju će biti otvoren po redovnom radnom vremenu od devet do 21 sat. Zakupcima je ostavljeno na izbor žele li raditi ovu nedjelju pa tako imajte na umu da vjerojatno sve trgovine neće biti otvorene.

Rijeka

Tower centar – U subotu 30. svibnja Tower centar u Rijeci ne radi, a u nedjelju ovaj centar radi od 10 do 20 sati.

ZTC shopping – U subotu trgovine u ovom centru ne rade. Na Dan državnosti radit će samo kafići od devet do 17 sati, a u nedjelju se radi od 10 do 20 sati.

Šibenik

City Life – Ovaj centar ne radi ni u subotu 30. svibnja, ni u nedjelju 31. svibnja.

Supernova – Radno vrijeme centra u nedjelju je po redovnom rasporedu od devet do 21 sat, a u subotu će centar biti zatvoren.

UiO još je 2017. uputila Saboru prijedlog Zakona – zašto Sabor nije reagirao u propisanom roku?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji još je u ožujku 2017. uputila u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o radu po kojemu bi radnici mogli sami birati žele li raditi nedjeljom te, ukoliko žele, dobili 50% veće dnevnice.

Sukladno saborskom Poslovniku predsjednik Odbora za rad trebao je u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru. No, tadašnji predsjednik, Mirando Mrsić to nije učinio, a isto tako ni njegov nasljednik, SDP-ov Gordan Maras. Usprkos odredbama Poslovnika sve do danas saborski se Odbor nije se izjasnio o ovom prijedlogu.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga poput onog udruge U ime obitelji najviše su oštećene radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom i blagdanom, de facto bez da su za to plaćeni.

Znači li uvođenje neradne nedjelje zaista gubitak za poslodavce?

Bivša europarlamentarka Marijana Petir i tvrtka MediaNet proveli su istraživanje javnog mnijenja o neradnoj nedjelje koje je pokazalo da je čak 90% građana za uvođenje neradne nedjelje.

Prema istraživanju za neradnu nedjelju izjasnilo se 94% građana u kontinentalnoj Hrvatskoj, 88% u Primorju, Lici, Dalmaciji i jugu Hrvatske dok je u Zagrebu 87% građana za uvođenje slobodne nedjelje. „Ovaj okrugli stol prva je karika u otvaranju dijaloga za rješavanje ovoga problema jer usklađenim privatnim, profesionalnim i obiteljskim životom utječemo na dobrobit pojedinca, obitelji, ali i društva u cjelini“, kazala je Petir na okruglom stolu na kojem su predstavljeni rezultati tih istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo i navike kupovanja nedjeljom, a pokazalo se da za razliku od Primorja, Like, Dalmacije i Istre gdje nedjeljom kupuje 61% građana u kontinentalnoj Hrvatskoj 54% njih ne odlazi u kupovinu nedjeljom, a u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 46%.

Nedjeljom kupuje 53% građana, najviše onih od 31 do 40 godina (61%), a najmanje kupuju oni od 61 i više godina (41%). Iako većina ispitanika povremeno kupuje nedjeljom (54 %), oni koji su za uvođenje neradne nedjelje u malom broju kupuju svake nedjelje (12%). Od onih koji se protive uvođenju neradne nedjelje 79% njih posjećuje trgovine nedjeljom. Kad se navode razlozi kupovine, građani najčešće kupuju nedjeljom jer im nešto ponestane ili nedostaje, a potrebno im je. Prema broju članova u kućanstvu najmanje kupuju oni koji žive sami (31%) i oni koji žive u velikim kućanstvima sa 6 i više osoba (29%). No ispitanici su složni – nedjelja treba biti neradna.

Petir se u svom izlaganju referirala i na strah od porasta nezaposlenosti uvođenjem neradne nedjelje. Tumačeći podatke Eurostata, Petir pojašnjava kako se zaposlenost u nespecijaliziranim maloprodajnim trgovinama zapravo smanjila u zemljama članicama EU koje nemaju zabranu rada nedjeljom, dok je trend sasvim suprotan u zemljama koje zabranjuju rad nedjeljom – u nekima od njih zaposlenost je porasla za čak 16 do 21%.

Imajući u vidu ove podatke, koji pokazuju da u zemljama s neradnom nedjeljom nije došlo do povećanja nezaposlenosti, za pretpostaviti je da do nje neće doći ni u Hrvatskoj.

Sever: ‘Nedjelja je najmanje posjećen dan u trgovinama’

“Tražimo od Vlade RH ponajprije da pokaže da ovo nije samo predizborni trik nego da je doista opredijeljena zabraniti rad trgovina nedjeljom i blagdanom pa neka to napravi zakonskim prijedlogom prije raspuštanja sabora”, rekao je nedavno povodom zabrane koju je uveo Stožer, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata za RTL.

“Vrlo jasni su pokazatelji fiskalizacije koja pokazuje da je nedjelja najslabiji dan za trgovinu. Najjači je petak, zatim slijedi subota, pa onda slijede svi drugi dani u tjednu, nedjelja je zadnja”, dodaje Sever, demantirajući navode poslodavaca o tome da je najslabiji dan za trgovinu ponedjeljak i da, ukoliko treba uvesti neradni dan, to bude ponedjeljak, kao i njihov navod da je nedjelja drugi najposjećeniji dan.

U ta tri tjedna s neradnim nedjeljama omogućeno je radnicima da svoje vrijeme konačno mogu provesti u krugu svoje obitelji. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr