Divjak o prosvjedu učitelja: ‘Ljuta sam, od svakog procesa mirenja čovjek očekuje pozitivan rezultat’

Foto: fah

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak obratila se javnosti povodom sutrašnjeg štrajka u osnovnim i srednjim školama, nakon što je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata.

“Najvažnije poruke u ovom trenutku je da je na prvom mjestu sigurnost djece i prava i interesi učenika i u tom smislu sve drugo, pa i postupanje ravnatelja, koji su sada nadležni u školama, treba uskladiti.

Ljilja Vokić o obrazovnoj reformi Blaženke Divjak, vjeronauku, intoniranju himne u školama, štrajku učitelja…

“Molim roditelje i učenike za strpljenje i razumijevanje, da prate informacije i da budu u kontaktu sa školama. Ravnatelji su dobili upute kako postupati, najvažnije je da su vrata škole otvorena i da u uvjetima štrajka treba osigurati odgojno obrazovni rad ili neki drugi rad za djecu koja su u školi i tu je jasno da sigurnost i prava učenika trebaju biti u prvom planu. Tamo gdje su nastavnici i učitelji u štrajku ne može biti nastave, ali se o sigurnosti učenika treba voditi brige i to je važno”, rekla je Divjak.

“Mislim da je Vlada prihvatila obrazovanje kao prioritet i sad je proces dokazivanja da je to tako. Sad treba uzeti u obzir da je status učitelja i nastavnika dio reforme, to nije nešto što se događa sa strane. Na taj status utječe više faktora, jedan je materijalni status, drugo je prepoznavanje onih najboljih, koji vuku sustav naprijed. Ono što je u našoj nadležnosti radimo, međutim, uvjet oko plaća je nešto gdje Vlada mora zauzeti konačni stav. Ne možemo biti zadovoljni procesom mirenja koji završava štrajkom i to nije situacija s kojom ću se zadovoljiti da kažem da je to finalna stvar. Moja je zadaća da se borim za reformu i za status učitelja i nastavnika i općenito škola”, ustvrdila je Divjak.

Dodala je da je vjerovala da će doći do mirenja, ali da nije direktno sudjelovala u tom procesu te da on na kraju nije završio kompromisnim rješenjem.

“Što se tiče štrajka, mi ćemo kao ministarstvo osigurati sve što moramo, prije svega dva ustavna prava – pravo učenika na odgoj i obrazovanje pa i sigurnost u školama, a drugo je pravo na štrajk. Mi kao ministarstvo moramo raditi tako da oba prava poštujemo. Koliko će trajati i kako će se provoditi, sindikati će dati detaljnije upute”, rekla je Divjak, dodavši da se otpočetka razgovaralo o tome te da je otpočetka koeficijent složenosti poslova bila tema.

“Naravno da sam ljuta, od svakog procesa mirenja čovjek očekuje pozitivan rezultat i to je proces u kojem se iskristaliziralo nešto. Ako završi štrajkom, ne mogu reći da sam zadovoljna. To nije samo pitanje plaća, nego kompletnog reformskog procesa koji sigurno uključuje status učitelja i nastavnika. Što se tiče daljnjeg rada, to je prioritet i moj osobni prioritet, a očekujem da će se ovo sada u kratkom vremenu razriješiti i ja ću se za to boriti i nema tu odustajanja toliko dugo dok se u tome ne uspije”, ocijenila je ministrica.

Podsjetimo, odmah nakon što je objavljeno da je propao pokušaj mirenja te da škole sutra idu u štrajk, na pitanje je li razočarana ishodom mirenja, ministrica je kazala:

“Ne da sam razočarana, ljuta sam!”

Podsjetimo, nakon višesatnog sastanka sindikalist Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama kazao je da mirenje nije uspjelo.

“Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno”, kazao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1