Dok se građani bune zbog otpada, Tomašević izdao slikovnicu za djecu; kopira li prošlu vlast?

Foto: fah, zagreb.hr; fotomontaža: narod.hr

Dok traju mnogi problemi i pljušte kritike na račun novog zagrebačkog sustava upravljanja otpadom, dolaze nam vijesti o aktivnostima Grada Zagreba po pitanju otpada usmjerenih prema vrtićkoj djeci. Zagrebačka gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem (Možemo) tiskala je i dostavila vrtićima slikovnice pod nazivom “OtpadoLOVKA” kojom se, navode, djecu podučava pravilnom razvrstavanju otpada i finoj motorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb osigurao je OtpadoLOVKU za svaku vrtićku skupinu u gradskim i privatnim dječjim vrtićima, njih gotovo 1250, navodi zagreb.hr, dodajući da su “mališani u vrtićima s oduševljenjem dočekali svoj primjerak OtpadoLOVKE i krenuli s razvrstavanjem otpada”.

“OtpadoLOVKA je didaktička, edukativna knjiga koju je izradio Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, a namijenjena je djeci u dobi između tri i šest godina. Opremljena je ilustracijama prilagođenima dobi djece i izvedena iz ekološki prihvatljivog i recikliranog materijala. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je suglasnost za korištenje OtpadoLOVKE u zagrebačkim dječjim vrtićima.” – pišu službene stranice Grada Zagreba.

I dok se ulaže velik novac na edukaciju djece o razdvajanju otpada, mi podsjećamo samo na neke kritike te ukazujemo pogreške i propuste zagrebačke gradske vlasti po pitanju gospodarenja otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Grad Zagreb brine za otpad?

Gorući problem Grada Zagreba, neredoviti odvoz otpada, sve više stvara probleme, a na to nam je nedavno ukazala i jedna čitateljica poslavši nam videozapise na kojima se vidi da otpad ne samo da nije odvezen nego nije ni razvrstan, o čemu možete pročitati u članku:

>Čitateljica nam se požalila na Tomaševićev model odvoza otpada; poslala nam je i snimke

Kritike na novi model odvoza otpada u Zagrebu već je iznosio  bivši ministar zaštite okoliša i energetike izv. prof. dr. sc. Slaven Dobrović, predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cijeli gradski sustav je vrlo daleko od spremnosti za takvu promjenu. Naime, ova promjena nije radi promjene nego bi trebala stvoriti preduvjete za kružno gospodarenje otpadom u kojem se iz svake otpadne tvari i predmeta nastoji izvući neka korist i primjena. To znači da promjena uključuje puno više od smještaja bokseva za posude i distribucije vrećica na što je administracija jedino usredotočena.

> Dobrović o novom sustavu odvoza otpada: ‘Tomašević uopće nema svijest o potrebi nadopune sustava sortirnicom umjesto da plaća tu uslugu’
> Smrad u Novom Zagrebu osjeti se već danima: ‘Tomašević još nema rješenje za biootpad’

Smrad u Novom Zagrebu

Nedavno je Večernji list pisao kako se stanovnici gradske četvrti Novi Zagreb žale na smrad s deponija Jakuševec. Mjerna stanica kvalitete zraka Zagreb 3, postavljena u Dugavama, jedina je koja danima pokazuje loše rezultate. I dok je u ostalim dijelovima grada, prema mjerenjima, zrak dobre do prihvatljive kvalitete, Zagreb 3 pokazuje crveno, odnosno lošu kakvoću.

U ime 100.000 stanovnika gradske četvrti Novi Zagreb – istok gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću otvorenim se pismom obratila bivša vijećnica Mirela Mikić Muha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nemojte mi govoriti kako nije izmjereno ništa alarmantno, kako ne bi trebalo biti većih problema s disanjem, jer takva kvalifikacija vrijeđa zdrav razum svakoga tko trpi kontinuirani smrad u mom i okolnim naseljima. Riječ je o osnovnoj, najosnovnijoj životnoj funkciji”, navodi i pita što čini da zaštiti osjetljivu populaciju, djecu i starije.

“Gospodine gradonačelniče, uzrok zagađenja i smrada najviše je kompostana jer ona uopće nije građena za prihvat kućnog biootpada, novo smeće na deponiju koje se zbog novog režima dovoza više ne prekriva pravovremeno zemljom, drobilice, uz još neke, sada već manje izražene zagađivače”, ustvrdila je Mikić Muha.

Materijali za djecu o otpadu nisu nikakva novost – zašto gradska vlast to predstavlja tako?

I dok Grad Zagreb piše o novim slikovnicama koje djecu uče brizi za okoliš kao da je to neki originalan potez ove gradske vlasti, mi podsjećamo da je edukacija djece o pitanjima zaštite okoliša postojala u Zagrebu već i prije.

Već 2018., mnogo prije dolaska Možemo na vlast, Grad Zagreb predstavio je web igru Ekoforija i društvenu igru Ekodrom te je tiskalo nekoliko tisuća brošura o brizi za okoliš namijenjeno djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnja zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila 2018. da je cilj konferencije da ravnatelje i djelatnika škola i vrtića, ali i širu javnost upozna s nastavkom provedbe aktivnosti iz Plana izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Zagreba. “Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji. Eko susreti su namijenjeni našim mlađim sugrađanima jer znamo da je promjena navika i ponašanja dugotrajan proces, stoga vjerujemo da su najbolje edukacije u najranijoj dobi, kad su djeca otvorena i radoznala”, rekla je zamjenica Majić.

Također je naglasila da je izobrazno-informativna aktivnost Grada Zagreba zakonska obveza prema kojoj je Grad dužan poticati informiranje, izobrazbu i poučavanje javnosti o zaštiti okoliša i održivome razvoju, prenosila je Cistoca.info.

Akcija iz 2020. “Stravi pravu stvar na pravo mjesto”

U okviru projekta Stavi pravu stvar na pravo mjesto 2020. Grad Zagreb dijelio je informativne materijale za djecu.

U okviru projekta osigurano je: 8. 261 bojanki, 8.261 slikovnica, 12. 500 letaka 2, 16. 000 brošura 2, 10. 500 naljepnica 1 te 10. 000 didaktičkih igračaka za dječje vrtiće (60 dječjih vrtića Grada Zagreba i 65 privatnih i vjerskih dječjih vrtića te posebnim ustanovama koje provode program predškolskog odgoja i obrazovanja Poliklinika SUVAG,  Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak i Centar za autizam, 128 ustanova).

Nadalje, u okviru projekta osigurano je: 12. 500 letaka 3, 16. 000 brošura 3, 10. 500 naljepnica 2 te 10. 000 didaktičkih igračaka za osnovne i srednje škole Grada Zagreba  (redovite, vjerske te posebnim ustanovama Poliklinika SUVAG,  Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, Centar za autizam i OŠ Nad lipom, ukupno 116 ustanova).

Uz navedeno, osigurano je i 11. 000 priručnika za srednje škole Grada Zagreba (58 ustanova) te 80 plakata projekta Stavi pravu stvar na pravo mjesto, pisalo je na stranicama Grada Zagreba.

Također, tu su bile i edukativne didaktičke igre Eko patrola i Složi za budućnost.

Tomaševićeva vlast iz vrtića ukida sadržaje povezane s tradicijom i vjerom?

I dok se edukacija o okolišu i brizi za pravilno razvrstavanje otpada, koja je postojala i prije, prikazuje kao nešto novo, podsjetimo na neke druge novosti koje su se pojavile u vrtićima za vrijeme Tomaševićeve vlasti.

Nedavno smo pisali kako je ravnateljica jednog zagrebačkog vrtića ukinula aktivnost izrade aranžmana za blagdan Svih svetih, čemu su se djeca jako veselila. Prema izjavama naših sugovornika, radi se o pokušaju dodvoravanja aktualnoj gradskoj vlasti te ukidanju tradicijskih običaja uz objašnjenje da oni “nisu vjerski vrtić”.

Više pročitajte u članku:

> Ravnateljica zagrebačkog vrtića zabranila djeci izradu cvjetnih aranžmana za blagdan Svih svetih?

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.