Donosimo svjedočanstva majki odgajateljica za Narod.hr

Foto: GettyImages

“Obavještavamo Vas kako je i dalje na snazi Odluka o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/18) sa svim uvjetima i kriterijima, kako za ostvarivanje tako i za prestanak prava korištenja navedene mjere te Ured za demografiju rješava po urednim zahtjevima stranaka”, odgovorili su nam iz Ureda za demografiju Grada Zagreba nakon što smo im, potaknuti upitima brojnih roditelja o tome hoće li se i u ovoj krizi nastaviti provoditi mjera roditelj-odgojitelj te hoće li se moći prijaviti na nju.

Riječ je, podsjetimo, o hvalevrijednoj mjeri kojom Grad Zagreb nezaposlenom roditelju troje ili više djece od kojih najmlađe nije krenulo u školu osigurava mjesečnu naknadu od 4000 kn mjesečno.

Brojne su majke za Narod.hr govorile o prednostima ostanka kod kuće sa svojom djecom. Također su istaknule da bi ta mjera trebala biti donesena na razini cijele države kako bi se i majkama u drugim krajevima Hrvatske osigurala ta mogućnost. Kao jedini nedostatak mjere ove majke su istaknule nemogućnost da djeca roditelja koji koristi tu mjeru pohađa vrtić.

> Majka odgojiteljica: ‘Preko noći nas žele ostaviti bez stečenog prava, potpisani ugovor jamčio je stabilnost do 15. godine najmlađeg djeteta’

> Ispovijest majke odgojiteljice za Narod.hr nakon najavljenog rezanja naknada: ‘Kako ću prehraniti djecu kad je moje staro radno mjesto odavno popunjeno?’

> Reakcija razočarane majke odgojiteljice na najavljene promjene: ‘Pobrinuti se za svoju obitelj u kratkom vremenu nije moguće’

> Majka sedmero djece za Frendicu.hr: ‘Promjena uvjeta za mjeru roditelj-odgojitelj dugoročno će negativno utjecati na našu obitelj’

> Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

> Majka jedanaestero djece za Narod.hr o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Moja stalna prisutnost u obitelji presudna je za odgoj djece’

„Ako su oba roditelja zaposlena puno radno vrijeme jako je teško nositi se sa svakodnevnim rasporedima i obvezama te uz to još održavati i funkcioniranje kućanstva uz sav zajednički trud i angažman. Iskusili smo to i dok smo još imali upola manje djece i oboje radili puno radno vrijeme. Ova mjera je stoga bila pravo rješenje za nas. Ja samo dobila mogućnost “menadžerirati” naše obiteljske obveze te uz to ostvarivati i naknadu za to, a suprug se mogao posvetiti svom poslu bez razmišljanja u kom trenutku treba odjuriti s posla da bi nekog pokupio u vrtiću, stigao na vrijeme doktoru, na plivanje ili slično. Svejedno, on i dalje ima svojih obveza u obitelji, ali u vremenu i opsegu koji su prilagođeni njegovom radnom vremenu.”, otkrila je za Narod.hr Željka K., majka šestero djece u dobi od jedne i pol do 15 godina.

„Nijedna institucionalna skrb ne može zamijeniti obitelj“

„Mjera mi jako puno znači jer se mogu posvetiti obitelji i djeci, što zahtijeva jako puno vremena i energije. Znamo što nam djeca jedu, kako žive i lakše pratimo njihov život i razvoj. Možemo ih odgojiti bolje, nijedna institucionalna skrb ne može zamijeniti obitelj.“ – rekla je za Frendicu.hr majka četvero djece iz Zagreba.

„Dala sam otkaz da bi napokon uživala sa svojom djecom. Učim s njima, pišemo zadaće, sa najmlađim učim životinje i stvari, uglavnom motorika, šećemo i družimo se. Tko bi to radio s njim da radim, bake servis više nemamo.“ – napisala je majka troje djece u siječnju ove godine u anonimnom pismu komentirajući najavu smanjenja prava i naknade za roditelje odgojitelje.

„U vrijeme donošenja ove mjere radila sam u Ledu, u tri smjene,na Ugovor o radu na određeno vrijeme. Iako sam imala izuzetno dobre, susretljive i obzirne šefove,često djecu nisam pošteno ni vidjela po pet dana. Tako da sam se po isteku Ugovora o radu na određeno odlučila na korištenje ove mjere, jer mi je djelovala sigurnije od rada na određeno! A bila je i pravo osvježenje za moju djecu! Napokon smo mogli kvalitetno provoditi vrijeme, a kako su mi dvoje mlađih školaraca polaznici nastave po individualiziranom programu – to zahtjeva puno vremena i rada za učenje i zadaće. Osim toga, temeljem Rješenja uspjela sam dobiti kredit.”, naglasila je Hrvojka Gabrić Antunović za Narod.hr, majka troje malodobne djece iz Zagreba.

„Ova mjera nam puno znači“

„Budući da sam fakultet završila u trećoj trudnoći, odlučili smo da ću biti kod kuće s djecom, tako da nisu išla u vrtić.
Kako obitelj raste potrebe su veće pa nam ova mjera u financijama puno znači. Zadnjih godinu dana je suprug na bolovanju pa nam je to glavnina prihoda.“ – rekla je za Frendicu.hr majka sedmero djece iz Zagreba.

“Uvjerila sam se da je moja obitelj radosnija, stabilnija i efektivnija, kako u školi tako i na ostalim aktivnostima. Mojom stalnom prisutnošću i raspoloživošću djeca dobivaju emotivnu stabilnost i sigurnost“, ističe u razgovoru za Narod.hr Magdalena S., majka petero malodobne djece.

“Za mene i moju obitelj ova je mjera velika pomoć, a iznad svega poticaj na odgovorno roditeljstvo. Naime, ono što u ovoj mjeri posebno želim istaknuti da me ova mjera potiče da budem društveno korisna radeći svakodnevno posao u obitelji kao majka za koji sam i plaćena. Želim istaknuti da sam bila zaposlen 23 godine u jednoj velikoj privatnoj firmi te da mi je bilo teško napustiti siguran i stalan posao. Ovu mjeru sam doživjela kao nastavak i novo uključivanje na tržište rada jer kao majka 11-ero djece uvidjela sam da moja prisutnost u obitelji ima veliku važnost za odgoj djece, njihovo školovanje, njihov fizički i mentalni razvoj a iznad svega njihovu emocionalanu sigurnost.“ – istaknula je za Narod.hr Ana Bošnjak, majka jedanaestero djece iz Zagreba.

> Majka četvero djece iz Zagreba: ‘Status roditelja odgojitelja trebala bi biti mjera na razini države’

> Majka troje djece sa statusom ‘majke odgojiteljice’ za Frendicu.hr: Sretna sam što mogu cijeli dan provoditi s djecom

> Majka iz Zagreba za Frendicu.hr: Kad sam bila trudna s trećim djetetom shvatila sam da posao i velika obitelj nije uobičajena pojava u Hrvatskoj

„Jedan od razloga što sam se odlučila na ovu mjeru je emotivni razvoj moje djece koja su mi stalno govorila da im je ljepše doma nego u vrtiću. Ostankom doma riješeno je mnogo emotivnih ispada i stanja poput tikova, noćnog mokrenja u gaćice i slično.“ – rekla je za Frendicu.hr Ivana Puljić, majka troje djece koja očekuje i četvrto dijete.

„Sretna sam što mogu provoditi vrijeme sa svojom djecom“

„Drago mi je i sretna sam što mogu provesti s njima dio kada smo i ja i oni najodmorniji i najproduktivniji. Mislim da ovako provodimo i kvalitetnije vrijeme s tatom kad se vrati kući nego što bi nam to inače bilo moguće. (…) Bilo bi sjajno i korisno podići ovu mjeru na državnu razinu kako bi sve obitelji u Hrvatskoj imale jednake početne pozicije i kako bi imale sigurnost da će ih država poticati u takvoj odluci i kasnije podržati na odgovarajući način nakon što im istekne status roditelja odgajatelja.“ – rekla je za Frendicu.hr Bruna Ubrekić, majka troje djece.

„Ovom mjerom sam zadovoljna i ona doprinosi obiteljskim financijama i financijski pomaže u podizanju i odgoju djece. Mjeru bih preporučila svim roditeljima koji se nalaze u sličnoj obiteljskoj situaciji i koji procjene da ova mjera koristi njihovoj obitelji. (…) Gubitak prava na pohađanje vrtića djeci mlađoj od predškolskog uzrasta smatram najvećim minusom ove mjere. Zbog toga smo za dvije mlađe djevojčice pronašli igraonicu/družionicu u kojoj provode nekoliko sati tjedno u osmišljenoj igri i druženju s vršnjacima. Mislim da bi pohađanje vrtića nekoliko sati u prijepodnevnim satima bilo korisno za djecu i roditelje koji su korisnici mjere.“ – istaknula je za Frendicu.hr Ivana Puljić, majka četvero djece.

Odlična iskustva ovih majki pokazuju koliko je ova mjera korisna. Stoga je zaista potrebno da se ona nastavi provoditi i neovisno o krizi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr