DORH: ‘Nije utvrđena kaznenu odgovornost Hribara kao ravnatelja HAVC-a’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Državno odvjetništvo objavilo je kako nakon provedenih izvida ne “proizlazi sumnja u kaznenu odgovornost” Hrvoja Hribar, kao odgovorne osobe Hrvatskog audiovizualnog centra.

> Branitelji o aferi HAVC: Novi protuzakonit i koruptivan odljev novca hrvatskih građana – što čeka DORH?

“Nakon što su u predmetu formiranom povodom izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Hrvatskog audiovizualnog centra za 2015. godinu, provedeni izvidi, tijekom kojih je pribavljena i analizirana relevantna dokumentacija te su uzete izjave osoba, zaključeno je kako iz utvrđenih činjenica ne proizlazi sumnja u kaznenu odgovornost odgovorne osobe Hrvatskog audiovizualnog centra”, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

> Mogu li na čelu Ministarstva kulture i DORH-a biti Hribarovi zaštitnici?

“S obzirom da se u radnopravnim nepravilnostima i drugim propustima koji su utvrđeni provedenom revizijom, ne ostvaruju bitna obilježja bilo kojeg kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, nema osnova za poduzimanje drugih radnji u nadležnosti državnog odvjetništva”, dodaju u priopćenju.

Kada je u veljači prošle godine objavljeno negativnim mišljenjem Državnog ureda za reviziju o radu HAVC-a za 2015. Hribar je podnio ostavku i rekao da je iznenađen nalazom.

Tvrdio je i da revizija ne uviđa glavni temelj čitavog sustava političke neovisnosti HAVC-a, “a to je da o programu odlučuje Hrvatsko audiovizualno vijeće, temeljem kojih odluka onda ravnatelj potpisuje ugovor s korisnikom”.

> Kao što su upozoravale braniteljske udruge: Nepovoljno mišljenje revizije o poslovanju HAVC-a

Podsjetimo, spomenuti financijski izvještaji iz kojih DORH ne sumnja u kaznenu odgovornost, kako se navodilo u nalazu, u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i propisima, bilo je mišljenje Državne revizije.

Na 68 stranica izvješća sadržane su brojne nepravilnosti. Tijekom 2015. ravnatelj je raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kn, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kn bez suglasnosti osnivača (Ministarstva kulture).

U izvješću stoji i kako financijski izvještaji HAVC-a često ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza. U Izvještaju o obavljenom popisu imovine i obveza navedena je vrijednost nefinancijske imovine od 867.641 kn, a u Bilanci i poslovnim knjigama u iznosu od 563.868 kuna ili 303.773 manje. Nepravilnosti su zamijećene i pri isplati autorskih honorara. Autorski honorari isplaćivani su dijelom i za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela. Neopravdano su se davali i službeni mobiteli osobama koje na njih nisu imale pravo. Tijekom 2015. za 15 korisnika mobilnih telefona koji nisu zaposlenici Centra (vanjski suradnici) evidentirani su rashodi od 46.527 kuna.

HAVC nema službenih vozila, ali je 12.000 kuna davao za parkirališno mjesto u vlasništvu privatne osobe u susjednom trgovačkom centru. Pet je rukovoditelja dobivalo uvećane plaće. Rukovoditeljici Odjela MEDIA desk Hrvatske obračunavana je plaća od 2008. prema koeficijentu složenosti poslova 2,473, umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940.

Sporan je financijski izvještaj za 2015., HAVC je u problemima s naplatom dugovanja, nema plana nabave za 2015., nema nacionalnog programa, stoji među ostalim u izvješću Državne revizije.

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata  na konferenciji za medije početkom 2018. naglasili su da iako je došlo do razrješenja Hrvoja Hribara, najodgovornije osobe u HAVC-u, još uvijek ne događa procesuiranje višegodišnjeg kriminala povezanog s HAVC-om u koji je uključen filmski klan povezan s Hribarom.

Očigledno je, poručili su da i nadalje imaju zaštitu od moćnih pojedinaca u pravosudnoj i političkoj strukturi.

> Olujić o slučaju dnevnica i HAVC-u: Postoji objektivna odgovornost državnog odvjetnika i ministrice kulture

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, informirala je javnost kako je Koordinacija podnijela dvije nove kaznene prijave te ukazala kako se u kriminalnom postupanju HAVC-a još uvijek nije puno toga promijenilo razriješenjem Hrvoja Hribara i starog Upravnog odbora HAVC-a.

Zapanjujuće je, istaknula je, kako se na čelu Audiovizualnog vijeća kao ključnog Tijela HAVC-a, i nadalje protupravno nalazi gospođa Vera Robić Škarica kojoj je mandat istekao davne 2012. godine. Šokantno je kako na tu činjenicu ostaje potpuno gluha ministrica kulture gospođa Nina Obuljen Koržinek, v.d. ravnatelja gospodin Danijel Rafaelić, kao i novi Upravni odbor HAVC-a.

> Davorka Budimir: “Temeljni zadatak institucija u borbi protiv korupcije mora biti jednaka pažnja prema svakoj uočenoj nepravilnosti”

Jednako je šokantan, nastavila je, i podatak kako se u HAVC-u i nadalje na mjestu financijskog savjetnika nalazi Hribarov kolega Jožko Rutar kojega je Hribar u HAVC-u zaposlio 2016. godine, iako je iz slovenskih medija znano da je slovenska ministrica kulture razriješila Rutara zbog kriminalnih djelatnosti u slovenskoj državnoj filmskoj ustanovi.

> Hasanbegović: “Moramo demontirati okove koji nas drže 25 godina nakon pada komunizma i propasti jugoslavenske države”

Koordinacija je odmah 2016. godine ovu kriminalnu aferu s Rutarovim zapošljavanjem u HAVC-u prijavila nadležnom inspektoratu i ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek, no nitko od njih nije ništa poduzeo.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina