Doživotno osuđeni djelatnik UDB-e Josip Perković stiže u Hrvatsku: Iz njemačkog zatvora ide u Remetinec

Foto: Snimka zaslona

Bivši jugoslavenski, kasnije hrvatski obavještajac Josip Perković, nakon nepunih pet i pol godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj, stiže u Hrvatsku, pišu mediji.

“IZVOR IZ NJEMAČKE EKSKLUZIVNO ZA BUJICU: Josip Perković sutra dolazi u Hrvatsku!

Dobro upućeni izvor Bujice iz Njemačke upravo je našoj redakciji dojavio vrlo zanimljivu informaciju: Josip Perković, bivši šef zloglasne Udbe, osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, sutra dolazi u Hrvatsku!

Perković bi trebao doći iz Muenchena redovitom zrakoplovnom linijom, uz velike mjere osiguranja. Izvor iz hrvatskog sigurnosnog sustava tu nam je vijest potvrdio, uz napomenu da bi Perković u Zagreb trebao stići sutra tijekom dana, a najkasnije preksutra. Iz zračne luke ‘Franjo Tuđman’ odmah će biti prevezen u Remetinec…”, objavio je Velimir Bujanec.

Sud je dokazao da je Udba bila stroj za ubijanje

Podsjetimo, Viši zemaljski sud u Münchenu osudio je 3. kolovoza 2016. dvojicu agenata jugoslavenske tajne službe, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, na doživotni zatvor, zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Zdravko Mustač je u završnoj riječi kazao da je to bilo fer suđenje, “dok je obrana Josipa Perkovića u zadnja dva tjedna pokušala napraviti cirkus na sudu u naporu da odgodi presudu”, naglasio je odvjetnik Siniša Pavlović.

“Izvan svake sumnje utvrđeno je da je Stjepan Đureković ubijen iz političkih motiva i da se radilo o aktu državnoga terorizma, tj. da ‘Đureković nije ubijen izvan sistema’ kako se godinama prije suđenja tvrdilo. Navodi se nekoliko bitnih elemenata za takav za­ključak suda. Ukazuje se da je Đureković bio izuzetan problem za hrvatsku Udbu, ali i za tadašnju hrvatsku Partiju i politiku”, kazao je odvjetnik Siniša Pavlović.

> Hoće li Mladen Bajić i Dinko Cvitan odgovarati jer je DORH štitio Perkovića?

> Bože Vukušić: Bajiću nije mjesto u vodstvu DORH-a, već u Remetincu

Postoji cijeli niz navoda iz dokumenata Udbe iz kojih je vidlji­vo da su Đurekovića u tom času smatrali državnim neprijateljem broj jedan.

Sud je dokazao da je Udba bila stroj za ubijanje, da Đureković nije ubijen izvan sustava, zatim da je ubijen jer je postao opasan za okupljanje emigracije i zbog djelovanja na ideji samostalne hrvatske države te da su ubojstvo osmislili i organizirali Dolanc, Mustač, Perković i Prates, a priče da su ga likvidirali kriminalci Arkan i Giška bile Udbina dimna zavjesa”, rekao je 2017. Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković u münchenskome procesu protiv Perkovića i Mustača, nakon dostavljene pismene presude.

Vrhovni sud Njemačke sa sjedištem u gradu Karlsruheu donio je u svibnju 2018. odluku o žalbi obrane Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Najviši njemački sud potvrdio im je kaznu doživotnog zatvora i odbacio razloge zbog kojih je obrana tražila reviziju.

Njemački sud, suprotno zagrebačkome, zaključio da je i da je Brunu Bušića ubila Udba.

“Presuda potanko analizira i cijeli niz iskaza svjedoka iz sudskoga spisa Županijskoga suda u Zagrebu sa suđenja Vinku Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića tijekom 1999. i 2000. godine. Županijski sud u Zagrebu je u tome postup­ku oslobodio Sindičića optužbe za ubojstvo Brune Bušića. U obrazloženju odluke Županijskoga suda u Zagrebu navede­no je da uopće nije dokazano da se radilo o političkoj likvi­daciji, već je moguće i da je Bušić bio žrtva obračuna među emigrantima. Zanimljivo je da njemački sud iz zapisnika o is­pitivanju svjedoka pred Županijskim sudom u Zagrebu izvlači potpuno suprotan zaključak od sudaca Županijskoga suda u Zagrebu i navodi da je iz analize dokaza za zaključiti da je Brunu Bušića ubila jugoslavenska tajna policija“, kazao je Siniša Pavlović.

DORH nije procesuirao niti jedan slučaj. Neugodno mi je živjeti u Hrvatskoj u kojoj Njemačka vodi slučajeve za državni terorizam iz doba komunizma. Ne vjerujem da ovo državno odvjetništvo može išta učiniti. Nisam se šalila kada sam rekla da bi sadašnji vrh DORH-a, kazneni odjel, učinio veliku korist za razvoj demokracije u Hrvatskoj, da nakon ove presude podnese ostavku”, poručila je nakon presude publicistica i kolumnistica Višnja Starešina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr