Dr. Mario Jareb za Narod.hr o radu Kusićevog Vijeća: „Treba jednako pristupiti svim totalitarnim simbolima, a ne relativizirati i opravdavati neopravdano“

Foto: snimka zaslona

“Već je na prvi pogled „Dokument dijaloga“ koji je javnosti ponudilo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima izazvao nedoumice u pogledu posve konkretnih preporuka koje se tiču uporabe simbola dvaju totalitarnih režima, ne dakle samo nedemokratskih, koji su u Hrvatskoj bili prisutni točno pola stoljeća i čija su vladavina i nadzor nad hrvatskim društvom ostavili teške posljedice i na hrvatsku sadašnjost”, poručio je za Narod.hr povjesničar dr. Mario Jareb, znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest, upitan za komentar završnih zaključaka i preporuka Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Kusić: ‘Prvi put u povijesti komunistički su simboli proglašeni spornim’

Autori u proturječju: „Povlači se tvrdnja o višeznačnosti jednog, a istovremeno ističe jednoznačnost drugog simbola, usprkos primjeru kojeg sami navode“

U svojim promišljanjima dr. Jareb, nadalje, ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ni nakon opetovanog čitanja toga dokumenta čudnovatog naziva nije jasno zbog čega se preporučuje ono što treba shvatiti kao zabranu jednog simbola – pozdrava Za dom spremni, doduše uz iznimku komemoracija HOS-a, a dopušta uporaba drugog simbola. Nema dvojbe da je taj pozdrav izvorno ustaški pozdrav, a danas je nedvojbeno kako je nastao unutar Ustaše – hrvatske revolucionarne organizacije 1932. godine. Nije dvojbeno ni kako je taj pozdrav od travnja 1941. do kolovoza 1942. bio pozdrav vladajućeg Ustaškog pokreta u NDH, kada je zamijenjen pozdravom Za dom i poglavnika spremni, a ne Za dom i poglavnika kako se pogrešno tvrdi u Dokumentu dijaloga. Ne bi trebalo biti dvojbeno ni to da su taj isti pozdrav u posve drugom kontekstu tijekom Domovinskog rata koristili neki hrvatski vojnici u borbama protiv jugoslavenskih komunističkih i velikosrpskih agresora, pa se može govoriti o višeznačnosti toga simbola.“ – kaže dr. Jareb te nastavlja:

„Zbog čega se prema tome povlači tvrdnja o višeznačnosti jednog simbola, a ističe jednoznačnost drugog, tim više što i spomenuta iznimka zapravo potvrđuje i njegovu višeznačnost te dovodi autore dokumenta u proturječje. Bilo bi uz to zanimljivo vidjeti i tko su njegovi stvarni autori s obzirom na to da su već dva člana vijeća objavila svoja izdvojena mišljenja koja se u konačnici svode na neslaganje s višeznačnošću, odnosno navodnim pozitivnim aspektima zvijezde petokrake kao jednog od simbola totalitarnog komunističkoga režima. Treba uz to dodati da su i neki drugi članovi vijeća javno izrazili neslaganje s dijelovima dokumenta, pa je pitanje čija zapravo stajališta on izražava.“

Dr. sc. Ante Birin: Dug je put pred nama do ujednačenog odnosa prema svim totalitarnim režimima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je poručio:

“Uz to držim kako zabrane ne mogu donijeti ništa dobroga. Nema dvojbe kako simbolima totalitarnih režima nema mjesta u hrvatskome društvu i javnosti, no do njihova izopćenja iz javnoga života treba doći prosvjećivanjem i edukacijom. To pak treba činiti dosljedno istim pristupom prema svima, a ne relativizacijom i opravdavanjem neopravdanoga.”

Dr. Mario Jareb- jedan od potpisnika Apela hrvatskih intelektualaca za slobodu misli, govora i povijesnog istraživanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Mario Jareb znanstveni je savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest, a njegovo osnovno istraživačko zanimanje je Nezavisna država Hrvatska i ustaški pokret.

Diplomirao je povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađao je poslijediplomski studij na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti, koje mu je izdalo magistarsku diplomu zajedno sa Sveučilištem države New York, SAD. Doktorsku disertaciju na temu „Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941. godine“ obranio je 2003. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom doktorskog studija boravio je na Sveučilištu Indiana u SAD-u.

Član je Matice hrvatske, Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, a povremeno surađuje u Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“. Od 2005. bio je član Hrvatske delegacije pri Međunarodnoj radnoj skupini za održavanje sjećanja, edukaciju i istraživanje holokausta, a od 2006. bio je predstavnik Ministarstva kulture RH u Savjetu Javne ustanove Spomen područje Jasenovac.

Podsjetimo, dr. Mario Jareb jedan je od potpisnikaApela hrvatskih intelektualaca za slobodu misli i govora i za slobodu povijesnog istraživanja“ kojega je pokrenula skupina hrvatskih povjesničara u listopadu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu se, među ostalim, poručuje: „Pozivamo hrvatsku javnost i sve odgovorne čimbenike, da se suzdrže od političkoga, zakonodavnog i pravosudnog ograničavanja znanosti, i od svakog pokušaja da propišu poželjne, ideološki pravovjerne istine.“

Dr. Ivo Banac o Vijeću za suočavanje s nedemokratskim režimima: ‘To suvišno tijelo samo je dalo nade onima koji žele zaustaviti dekomunizaciju

Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem ovoga tjedna je objavilo je Dokument koji sadržava njihove zaključke i preporuke, a kojega možete pročitati ovdje.

Izdvojena i zasebna mišljenja u odnosu na sadržaje u Dokumentu, objavilo je sedmero članova Vijeća: dr. Željko Tanjić, čije mišljenje možete pročitati ovdje, te dr. Ante Nazor, dr. Mladen Ančić, Nataša Jovičić, dr. Nevio Šetić, dr. Ivo Lučić i dr. Vanja Ivan Savić, čija smo mišljenja objavili ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.