Dr. sc. Zmijanović predsjednici, Plenkoviću i Jandrokoviću: Bivši ministar Kuščević zdušno je branio izbor Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka

Foto: Ljiljana Zmijanović, epa, fah; fotomontaža: narod.hr

“Obraćam vam se kao znanstvenica akademskog stupnja doktora društvenih znanosti – polje ekonomija, s 17 objavljenih znanstvenih i stručnih radova, kao stručnjak u području upravljanja zaštićenim područjima s 12 godina rukovodećeg iskustva u NP Krka i dobivene 4 međunarodne nagrade i priznanja za rad u struci, sudionica brojnih projekata, studija, znanstvenih ekspedicija, ekoloških programa… Uz to, dragovoljac sam Domovinskog rata iz borbenog sektora s 482 dana rata, i to, nezaposlena. Ispunjavajući sve zakonom propisane uvjete, s takvim referencama prijavila sam se na natječaj za posao ravnatelja u NP Krka. Javnosti je poznat ovaj suspektan natječaj kojim je izabrana Ravnateljica NP Krka Nella Slavica, kandidat mjerljivo lošijih referenci, i ne samo to, kandidat koji valjda ne razumije da je plagiranje i prepisivanje nedopušteno.” – napisala je dr. sc. Ljiljana Zmijanović u otvorenom pismu upućenom hrvatskoj predsjednici, premijeru te predsjedniku Hrvatskog sabora.

(FOTO) Hrvatska braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravnatelja NP Krka o odluci ministra: ‘Ovo je nepoštivanje hrvatskih zakona i udar na znanost’

(VIDEO) Dr. sc. Zmijanović podnijela tužbu zbog natječaja za ravnateljicu NP Krka: ‘Jedina sam doktorica znanosti među kandidatima, s 12 godina iskustva’

Ćorić tvrdi da Slavica nije izabrana za ravnateljicu NP Krka jer je imala iskaznice HDZ-a i HNS-a

Ljiljana Zmijanović nakon početka suđenja za slučaj NP Krka: ‘Bodovati nešto prepisano maksimumom bodova je uvredljivo’

Podsjetimo, Ljiljana Zmijanović bila je jedna od kandidatkinja na natječaju za ravnateljicu NP Krka, a usprkos tome što je bila jedina doktorica znanosti s iskustvom rada u NP Krka te što ima status nezaposlene hrvatske braniteljice, na to je mjesto izabrana Nella Slavica. Za Nellu Slavicu kasnije je utvrđeno da istovremeno posjeduje članske iskaznice i HDZ-a i HNS-a.

Otvoreno pismo dr. sc. Ljiljane Zmijanović u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Kada se društvu oduzme mogućnost raspravljanja i preispitivanja bilo koje teme,suštinski se oduzima demokracija”

“Poštovani,

Obraćam vam se kao znanstvenica akademskog stupnja doktora društvenih znanosti – polje ekonomija, s 17 objavljenih znanstvenih i stručnih radova, kao stručnjak u području upravljanja zaštićenim područjima s 12 godina rukovodećeg iskustva u NP Krka i dobivene 4 međunarodne nagrade i priznanja za rad u struci, sudionica brojnih projekata, studija, znanstvenih ekspedicija, ekoloških programa… Uz to, dragovoljac sam Domovinskog rata iz borbenog sektora s 482 dana rata, i to, nezaposlena. Ispunjavajući sve zakonom propisane uvjete, s takvim referencama prijavila sam se na natječaj za posao ravnatelja u NP Krka. Javnosti je poznat ovaj suspektan natječaj kojim je izabrana Ravnateljica NP Krka Nella Slavica, kandidat mjerljivo lošijih referenci, i ne samo to, kandidat koji valjda ne razumije da je plagiranje i prepisivanje nedopušteno.

Partitokracija klijentelističkog sustava provela je režim zapošljavanja koji je stručnjacima nejasan, a znanstvenoj javnosti stran. Referencama koje su mjerljive, najlošiji kandidat nudi se kao najpogodniji; zastrašujuće čak i onda kada se javno difamira i dokaže prepisana i plagirana ‘Koncepcija’ odabrane osobe ocjenjena najvišom ocjenom ’10’ od strane Povjerenstva. Prepisivanje i plagiranje je etički i moralno pogrešno i neprihvatljivo, a potpuno bizarno iz perspektive znanstvenog poimanja kvalitete, i konačno neizbrisiv dokaz i podsjetnik.

Takav eklatantan primjer nepotizma upravo se sublimirao u tome da se zaposli osoba koja je jasno i dokazano prepisala i plagirala temeljni dokument kojim predstavlja sebe, a danas predstavlja Park. Ukoliko se Ministarstvo bavi time da boduje i tako fingira kao bodovnu listu na osnovu onoga što je odabrana kandidatkinja iznijela kao svoju osnovnu viziju upravljanja parkom, onda u ovoj državi uistinu nema smisla, baš ništa. Zašto studirati, zašto magistrirati, zašto doktorirati…

Član Povjerenstva, sada u ulozi predstavnika Ministarstva, Igor Vuković kazuje kako je odabir ravnatelja od posebnog interesa RH!? Nije li njihova obveza bila prepoznati osobu koja je u svom radu nagrađivana međunarodnim nagradama, osobu koja je u polju ekonomije i upravljanja zaštićenim područjima magistrirala i doktorirala, osobi koja je svoju ljubav prema Domovini dokazala u Domovinskom ratu i osobi koja je svojim referencama kvalificiraniji kandidat, odnosno prepoznati prepisivanje i plagiranje.
Kada se društvu oduzme mogućnost raspravljanja i preispitivanja bilo koje teme, pa tako i kriterija odabira, stručnosti i kvalifikacija Povjerenstva, suštinski se oduzima demokracija. Demokracija ne kao suhoparni pojam, već istinsko pravo svakog građana na izbor i njegovo pravo da uživa slobode koje mu jamči njegova država. Kada govorimo o pravima koja proizlaze za sve nas kao njezine državljane, onda ću spomenuti pravo na rad i slobodu govora i izražavanja misli. Kada govorimo o pravu na rad, ustavnoj kategoriji, tada je Ministarstvo uskratilo na grub način pravo na rad meni kao nezaposlenom hrvatskom branitelju, doktoru znanosti; jer mi nije dalo niti jednog suvislog slova obrazloženja zašto nisam primljena na taj posao.

Znači li to da kada politiku vodi šef Županijskog HDZ-a Nediljko Dujić ili zdušno brani izbor ravnateljice sada već bivši ministar Kuščević… posve nebitno, da smo lišeni elementarnih prava! Neka me demantira gospodin Dujić, kojemu je Zakon o hrvatskim braniteljima ‘malo nelogičan’, da nema nikakve veze s izborom ravnatelja NP Krka! Nije gospodin Dujić pak jedini koji se okušao u ‘ekspertizi’ Zakona o hrvatskim braniteljima, svoj osvrt je dala i ravnateljica NP Krka Nella Slavica, kada kaže: „Očigledna omaška u pisanju teksta natječaja glede pozivanja na Zakon o hrvatskim braniteljima…“ Čemu zapravo služi Zakon o hrvatskim braniteljima!? Još pogubnije, stvara se percepcija u društvu o ‘povlaštenima’, a istina je dijametralno suprotna.

Trebao bi netko hrvatskoj javnosti suvislo obrazložiti svaki natječaj koji nije pošten, a pri čemu su oštećeni hrvatski branitelji i drugi koji su trebali biti odabrani po sili zakona. Čemu se čudimo strašnim podjelama u društvu, političkim, ekonomskim…koje su generirane samo i isključivo činjenicom nedostatka etičnosti i morala u društvu.

Parafrazirajući latinsku sentencu ‘ex nihilo nihil fit’, od ničega ništa, završavam misao poručujući svima, ali baš svima; nepravda je nemoral, ako je jednom onda je slučaj, ako je dvaput onda je opasan presedan, ako je triput postaje zakonitost. Priča o zakonitosti, pravednosti…nije priča samo za sebe, ona ima svoj smisao, svoje protagoniste. Onaj tko govori, govori za sebe, a svatko bi trebao procijeniti govori li i za njega”, zaključuje dr. sc. Zmijanović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr