Dr. Vukušić ‘uzrujao europsku trans aktivističku ekipu’ koja želi uvesti ‘promjenu spola’ bez dobne granice

vukušić
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, iStock, snimka zaslona

Euro Transgender (TGEU), organizacija koja se predstavlja kao krovna udruga koja brine o interesima transrodnih osoba u Europi, poslala je dopis protiv dr. Hermana Vukušića, psihijatra s KBC-a Zagreb koji upozorava na porast transrodnosti kod mladih, nizu institucija od Vlade RH, njegovoj matičnoj bolnici, strukovnim organizacijama, pravobraniteljima… ”Ovim putem im poručujem da ću ja ovaj njihov pamflet u kojem na svaki njihov ‘citat’ postoji barem nekoliko znanstveno dokazanih potpuno suprotnih tvrdnji, odgovoriti onim institucijama koje smatram relevantnim po tom pitanju”, poručio im je Vukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Herman Vukušić na Facebooku je otkrio kako je “uzrujao europsku trans aktivističku ekipu”. Naime, Euro Transgender, organizacija koja se predstavlja kao krovna udruga koja brine o interesima transrodnih osoba u Europi, poslala je pismo pritužbe na izjave dr. Vukušića o transrodnosti na niz hrvatskih institucija.

>Kako je ‘promjena spola’ polako ulazila u hrvatski sustav: Tko je to omogućio i kakav lobi stoji iza toga?

”Ovim putem im poručujem da ću ja ovaj njihov pamflet u kojem na svaki njihov ‘citat’ postoji barem nekoliko znanstveno dokazanih potpuno suprotnih tvrdnji odgovoriti onim institucijama koje smatram relevantnim po tom pitanju.

Vukušić: Nećemo popustiti nastojanjima da hormonalne i kirurške intervencije budu moguće prije 18. godine

U međuvremenu, neka znaju da hrvatska medicina na ovu temu stoji uz bok npr. ‘transfobnoj’ Švedskoj i da nećemo popustiti nastojanjima niti europskih niti hrvatskih trans aktivista da hormonalne i kirurške intervencije u procesu promjene spola u Hrvatskoj budu moguće prije najranije 18. godine života”, poručio je Vukušić na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kao i mnogi drugi liječnici u svijetu koji su se usprotivili agresivnoj transrodnoj propagandi osjećam se žrtvom progona aktivističke mašinerije koja s medicinom nema nikakve veze.

Bez namjere da se uspoređujem sa znanstvenom veličinom kao što je Kenneth Zucker, čovjekom koji je autor najstudioznijih istraživanja na polju rodne disforije, pogledajte što se njemu desilo kada je upozorio na činjenicu da velika većina djece s rodnom disforijom ne ostaje transrodna do kraja puberteta.

>Dr. Vukušić: Htjeli su progurati promjenu spola za djecu ispod 14 godina

Zatvorili su mu kliniku i nije mogao objavljivati u stručnim časopisima nekoliko godina, sve dok laži i obmane transaktivizma nije sudski pobijedio”, izjavio je dr. Vukušić za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euro Transgender poziva institucije da se “posavjetuju” s udrugom kolekTIRV

Spomenuta Euro Transgender organizacija, koja je Vukušića “tužila” institucijama u RH, napisala je u dopisu, citiramo:

”Pozivamo vas da javno izrazite svoju podršku nastavku pružanja trans specifične zdravstvene skrbi za transrodnu djecu i da se posavjetujete s organizacijama za prava transrodnih osoba kao što je kolekTIRV i mladim transrodnim osobama u Hrvatskoj u poboljšanju dostupnosti i pristupačnosti trans specifične zdravstvene skrbi u Hrvatskoj”.

>Čega se bojala progresivna ljevica? Donosimo predavanje dr. Vukušića o porastu broja ‘transrodne’ djece i mladih u RH

Ova organizacija poziva institucije da se savjetuju a aktivističkom udrugom kolekTIRV, a o kakvom je udruzi riječ, već smo pisali. Udruga kolekTIRV nastala je iz udruge TransAid koju je među ostalima, osnovao Noah Kraljević, transrodni vijećnik Možemo iz afere Zambija.

Možda će vas zanimati

Donosimo sve o udruzi koja je nositelj transrodne agende u Hrvatskoj, a iza koje stoji Noah Kraljević iz afere Zambija

Na mrežnim stranicama udruge kolekTIRV navedeni su donatori. Tu je Otvoreno društvo koje je najveći donator

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o udruzi koja deset godina lobira preko hrvatskih institucija i medija za transseksualnu agendu, olakšavanje tzv. “promjene spola” i uvođenje konstrukta roda.

Udruga među čijim su donatorima i Otvoreno društvo Georga Sorosa te Grad Zagreb, preko raznih projekata sudjeluje u donošenju pravilnika te sudjeluje u edukaciji o tzv. promjeni spola i u hrvatskim školama.

> Dr. Kušević u raspravi o ‘transrodnosti’: ‘Udruge u javnom govoru trebaju iznositi točne medicinske podatke’

> Dr. Vukušić o transrodnoj ideologiji: U Hrvatskoj vlada određeni zavjet šutnje

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TGEU financira Europska unija

TGEU koja prigovara na izjave dr. Vukušića i šalje pritužbe hrvatskim institucijama, organizacija je sa sjedištem u Berlinu i ima 200 udruga članica iz 48 zemalja. Iz Hrvatske tu su Project Solidarity, QueerUpp!, Trans Aid, danas kolekTIRV i Zagreb Pride.

TGEU financira Europska unija te ova organizacija ima participativni status pri Vijeću Europe.

U dopisu protiv Vukušića spominju SOC-8, smjernice koje isključuju dobnu granicu za “promjenu spola”

Euro Transgender organizacija u svojoj pritužbi na dr. Vukušića spominje famozni SOC-8. Riječ je o nedavno objavljenim novima standardima zdravstvene skrbi koje pak izdaje Svjetsko profesionalno udruženje za zdravlje transrodnih osoba WPATH).

>Otkrivamo: KBC Rijeka bilježi ‘eksponencijalni rast broja transrodnih adolescenata’

Ove smjernice po prvi puta isključuju dobnu granicu za početak procesa “promjene spola”.

Smjernice su u zadnji čas krajem prošle godine, prije same objave mijenjane. U prvoj verziji postojalo je dobno ograničenje od 14 godina za uzimanje hormona suprotnog spola, 15 za uklanjanje grudi, 17 za uklanjanje testisa. No konačna verzija zdravstvenih protokola za transrodne osobe isključila je dobnu granicu.

>Nova klasifikacija: Seksualne devijacije više nisu poremećaji, nego stanja; donosimo vam analizu

Uz već spomenuto gubljenje dobne granice za “promjenu spola” kod djece, smjernice su izazvale mnoge polemike s obzirom na to da spominju i eunuhe, tj. muškarce koji se dobrovoljno kastriraju i pritom se navodi da se to ne smatra rodnom disforijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.