Evo koga poduzetnici predlažu za članove kriznog stožera za gospodarstvo

Foto: zsem.hr, fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Glas poduzetnika, grupa koja okuplja velik broj domaćih poduzetnika predložila je stvaranje novog kriznog stožera za gospodarstvo koje bi trebao u suradnji s Vladom RH omogućiti prolazak sa što manje problema kroz krizu koja je nastala zbog koronavirusa.

Tako se predlaže da uz ministre u Vladi RH po službenoj dužnosti, u stožeru budu osobe koje su vrhunski stručnjaci, koje nemaju iza sebe poslovne afere i dugove te koje predstavljaju bitne dionike gospodarstva.

Uz ključne ljude iz Vlade, a to su ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar financija Zdravko Marić poduzetnici u stožeru žele Vuka Vukovića, ekonomskog analitičara, Velimira Šonju, makroekonomista, Hrvoja Bujasa ili Dražena Oreščanina ispred inicijative Glas poduzetnika, piše ictbusiness.info.

Uz to, u kriznom stožeru treba biti i predsjednica HUP-a Gordana Deranja, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, pravni stručnjak Andrej Šooš Maceljski iz odvjetničkog društva Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri, Edo Tuk iz Hrvatske komore poreznih savjetnika, za turizam Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove iz Valamara, predstavnik ugostiteljstva i to potpredsjednik nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić i posljednji član Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

„Za većinu navedenih imamo suglasnost da budu predloženi, a naravno organizacije mogu predložiti da ih predstavlja i netko drugi od ljudi koje smo predložili. Uz navedene, Krizni stožer može imati i druge članove, primjerice predstavnike Hrvatske obrtničke komore, OPG-ova (poljoprivreda, stočarstvo, ribarstvo) i drugih ugroženih industrija”, ističe predstavnik inicijative Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

„Istraživanja koja smo proveli pokazala su kako bi najgorem scenariju do kraja godine otkaz bi moglo dobiti gotovo 405.000 ljudi, a u 2021. bez posla bi moglo ostati još čak 160.000. Uzmu li se u obzir trenutne brojke, broj nezaposlenih bi sljedeće godine mogao doći do 700.000, a što je više od polovice trenutno zaposlenih.“, ističu iz inicijative i dodaju kako je uloga Stožera očuvati egzistenciju što većeg broja zaposlenika i poduzetnika, ali i hrvatskog gospodarstva od potencijalne višegodišnje krize te predlaganje mjera za što brži i učinkovitiji oporavak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr