Evo na kojem je mjestu Hrvatska po indeksu ljudskih sloboda

Foto: Thinkstock

Kako je rangirana Hrvatska prema indeksu ljudskih sloboda? Cato institut donosi godišnje izvješće za 2020. godinu, u kojemu rangira države po indeksu ljudskih sloboda. Pri određivanju indeksa koristi se 76 različitih indikatora u sljedećim područjima:

– vladavina prava
– sigurnost
– kretanje
– religija
– udruživanje i civilno društvo
– izražavanje i informiranje
– identitet i odnosi
– veličina vlade
– pravni sustav i imovinska prava
– pristup stabilnom novcu
– sloboda međunarodne trgovine
– regulacija kredita, rada i poslovanja

Na skali od 1 do 10, gdje 10 označava najviše slobode, Hrvatska je rangirana na 38. mjestu (od 162 zemlje) s indeksom ljudskih sloboda 7,92. Indeks osobnih sloboda je 8,47, a indeks ekonomskih sloboda je 7,36.

Po indeksu ljudskih sloboda prvih 10 mjesta zauzele su, po redu: Novi Zeland, Švicarska, Hong Kong, Danska, Australija, Kanada, Irska, Estonija te Njemačka i Švedska (od kojih obje zauzimaju 9. mjesto).

Kako su rangirane ostale države možete pogledati u nastavku:

Ako se gledaju samo zemlje istočne Europe, Hrvatska zauzima 10. mjesto (od njih 22). Rang listu zemalja istočne Europe pogledajte u nastavku:

Izvješće također donosi detaljne podatke o svakoj pojedinoj zemlji, pa tako i o Hrvatskoj. Hrvatska je, po indeksu osobnih sloboda na 33. mjestu od 162 (indeks: 8,47) i to: za vladavinu prava ima brojku 5,8, za sigurnost 9,9, za kretanje 10, za religijske slobode 8,2, za udruživanje i civilno društvo 8,1, za izražavanje i informiranje 9,2, a za identitet i odnose 10. Na rang-ljestvici ekonomskih sloboda Hrvatska je na 61. mjestu od 162. s brojkom 7,36, i to: za veličinu vlade ima brojku od 5,8, za pravni sustav i imovinska prava ocjena je 6, za pristup stabilnom novcu 9,4, za slobodu trgovanja 8,2, a za regulaciju kredita, rada i poslovanja 7,5.

Još detaljnije podatke pogledajte u nastavku:

Izvješće također donosi usporedno podatke izvješća od prošlih godina, što možete pogledati u nastavku:

Izvješće u cijelosti donosimo u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr