Evo što kaže upravni odbor HINA-e o prenošenju lažnih vijesti o U ime obitelji…

Foto: fah, fotomontaža: narod.hr

Nakon što je udruga U ime obitelji poslala dopis članovima članovima Upravnog vijeća Hine upozoravajući na činjenicu kako je Hina u razdoblju od samo dva tjedna plasirala dvije lažne vijesti o U ime obitelji, zaprimljen je odgovor u kojemu iz Upravnog vijeća HINA-e poručuju da odbacuju navode o svojem neprofesionalnom postupanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hinino plasiranje lažnih vijesti o U ime obitelji: Zatraženo ispitivanje postupaka i sankcioniranje odgovornih

Dopis u cijelosti prenosimo u nastavku.

“Vezano uz dopis koji ste uputili Upravnom vijeću Hine dana 8. veljače 2018. obavještavamo Vas kako slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (“Narodne novine” broj 96/01) u članku 14. taksativno navodi ovlasti Upravnog vijeća Hine, a istim su Zakonom, kao i Statutom Hine jasno razgraničene ovlasti tijela Hine.

Prije svega, Upravno vijeće Hine sukladno članku 14. stavku 1. Statuta Hine štiti i jamči samostalnost i neovisnost Hine, te se zalaže za slobodu medija koja se, između ostaloga, temelji na članku 3. Zakona o medijima (“Narodne novine” broj 59/04, 84/11, 81/13) i obuhvaća slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost medija, slobodu prikupljanja, istraživanja, objavljivanja i raspačavanja informacija u cilju informiranja javnosti; pluralizam i raznovrsnost medija, slobodu protoka informacija i otvorenosti medija za različita mišljenja, uvjerenja i raznolike sadržaje, autonomnost urednika, novinara i ostalih autora programskih sadržaja u skladu s pravilima struke.

Napominjemo da neovisnost Hine jamči i štiti Hrvatski sabor putem Upravnog vijeća Hine. A ono neće dopustiti pritiske na svoj rad, posebice ne u dijelu za koje nema zakonske ovlasti, a što Vašim dopisom od nas izričito tražite. Člankom 25. Statuta određene su ovlasti glavnog urednika, a Zakon o medijima člankom 21., 22. i 23. jasno propisuje tko je nadležan za utvrđivanje eventualne odgovornosti za štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalnost i objektivnost Hine ogleda se i u činjenici da je Hina odmah nakon što je emitirala vijest koju problematizirate, zatražila vašu reakciju i objavila je svim svojim korisnicima. Jednaka kao što je istoga dana objavila Vašu reakciju i na drugi tekst koji ste apostrofirali.

Upravno vijeće zatražilo je očitovanje glavnog urednika Hine, kao odgovorne osobe, koji je odbacio Vaše navode o neprofesionalnom postupanju HINE.

Upravno vijeće Hine i dalje će se zalagati za samostalnost i neovisnost, profesionalnost, zakonitost rada, uspješnost i objektivnost u obavljanju djelatnosti, ali se neće miješati u djelokrug poslova glavnog urednika, poštujući tako zakonske propise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S poštovanjem,
predsjednica Upravnog vijeća HINE, Maja Peskalt”

> Culej o kampanji blaćenja i Hini, Beus Richembergh odgovorio uvredama

Prisjetimo se, U ime obitelji u svojem je dopisu upozorila na nekoliko lažnih vijesti koje je plasirala HINA.

Prva lažna vijest plasirana je 19. 1. 2018. u članku “Udruga Domino podnijela kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji i Željke Markić” kojime je Hina, ne provjeravajući dostupne činjenice, prenijela priopćenje udruge Domino koje sadrži neistinitu (lažnu) vijest o tome kako je institucionalnu potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva udruga U ime obitelji dobila na temelju prijevare jer, navodno, nije zadovoljila uvjet javnog natječaja koji propisuje da se protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne smije voditi kazneni postupak po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina je tako, bez provjere istinitosti teških kvalifikacija o U ime obitelji i osobi ovlaštenoj za zastupanje – gđi Željki Markić, plasirala lažnu vijest, koju su potom prenijeli svi mediji, premda je vrlo jednostavno mogla saznati istinitu informaciju – da se protiv gđe Željke Markić ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti, o čemu potvrdu izdaje općinski kazneni sud, a ta potvrda je dostavljena Zakladi.

Hina ni od nadležnog tijela, ni od predstavnika Zaklade, a ni od same udruge nije prije plasiranja vijesti provjerila istinitost informacije koju prenosi. Naime novinarka Hine kontaktirala je U ime obitelji tek nakon što je neistinita vijest poslana na sve korisnike Hininih usluga. Plasiranjem vijesti bez intencije provjere činjenica koje iznosi, Hina je počinila nedopustivu profesionalnu pogrešku koja je protivna osnovnim načelima novinarske prakse, posebice javne novinske izvještajne agencije, te ozbiljno naštetila ugledu i časti udruge U ime obitelji i njene predstavnice, gđe Željke Markić.

Nadalje, Hina je 27. 1. 2018. svim medijima pod naslovom “Znanstvena analiza: Što je omogućilo politički uspjeh religijsko-političkih pokreta u Hrvatskoj” prenijela niz neistinitih tvrdnji o udruzi U ime obitelji, koje je izdvojila, prevela i prenijela iz rada na engleskom od 23 stranice, objavljenog u časopisu Politička misao mjesec i pol dana ranije, 8. 12. 2017.

U ime obitelji upozorava Upravno vijeće Hine kako je Hina je u svojoj vijesti prenijela:

  1. Neistinitu tvrdnju da je U ime obitelji ‘konzervativna’ udruga koja pripada “religijsko-političkom pokretu”. U ime obitelji nije ni konzervativna ni religijska udruga, niti pripada bilo kakvom pokretu, što se može lako provjeriti uvidom u Registar udruga.

  2. Lažne vijesti i neistinite tvrdnje o kampanji za građanski referendum o braku, između ostalog kako je ista temeljena na “emotivnim manipulacijama” i retorici o “ugroženoj tradicionalnoj obitelji” – iako nitko od predstavnika U ime obitelji nikada nije koristio takvu retoriku, te kako je “znanstvena potpora” te kampanje diskreditirana – iako U ime obitelji nikad nije koristila sadržaje koji bi bili znanstveno diskreditirani.

Udruga U ime obitelji smatra kako navedeno postupanje – širenje lažnih vijesti – grubo krši standarde novinarske profesije i protivno je osnovnoj djelatnosti Hine, a to je “prikupljanje i razašiljanje što potpunijih činjeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbivanjima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života”, “po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja”.

Stoga je U ime obitelji zatražila Upravno vijeće Hine da sukladno Zakonu o Hini (čl. 14. 1. 6.) i njezinom Statutu (čl. 14. 2) istraži navedene postupke, ispita ulogu i odgovornost glavnog urednika Hine, g. Serđa Obratova i ravnateljice Hine, gđe Branke Gabriele Valentić, za ovakvo neprofesionalno širenje lažnih vijesti te sankcionira odgovorne za grubo kršenje standarda novinarske profesije i osnovne djelatnosti Hine.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [415.82 KB]

 

Udruga U ime obitelji demantira Hinin lažni naslov i namjerno plasirane neistine

Ravnateljica HINA-e na dopis UIO odgovorila: “Pisat ću papi Franji!”

Dr. Markić: ‘Šokiranost’ ravnateljice HINA-e zahtjevom da netko snosi odgovornost puno govori o njezinom dosadašnjem načinu rada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.