(FOTO) Komemoracija u Jasenovcu: ‘Proslava HOS-a je ustaški dernek, a žrtve Jasenovca i Bleiburga nisu isto’

Foto: Fah

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus ustvrdio je u petak na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu da se revizija povijesti u Hrvatskoj nastavlja, a “zbog nedjelovanja državnih institucija desnica postaje sve agresivnija”, te je pozvao vlast da to zaustavi i poštuje hrvatske zakone.

> Ognjen Kraus optužuje: ‘Iz MVP-a su zvali veleposlanike da ne dođu na ovu našu komemoraciju’

> M. Koić i Nikola Banić: Jasenovački „trogodišnjaci“

> Što je Franjo Tuđman govorio o Jasenovcu kao poratnom, komunističkom logoru?

> Čovjek koji je vidio jasenovačke grobnice iz 1947.: ‘Stigla je nova skupina pa smo se ovih morali riješiti’

> Pupovac, Bernardić i tzv. ‘antifašisti’ i ove godine u Jasenovcu mimo službene svečanosti, optužuju Vladu za ‘povijesni revizionizam’

Govoreći na komemoraciji koju su organizirale udruge “u ime naroda žrtava Roma, Srba i Židova, te Hrvata protivnika režima NDH”, Kraus je podsjetio da su udruge potomaka žrtava zločinačke NDH po četvrti put same i poručio da neće sudjelovati na službenoj komemoraciji “dok se pozdrav ‘Za dom spremni’ ne makne iz upotrebe“.

U godinu dana situacija postala još gora 

Obraćajući se preživjelim logorašima, članovima obitelji, uzvanicima, veleposlanicima i povjerenici Vijeća Europe za ljudska prava Dunji Mijatović, Kraus je ocijenio kako je u proteklih godinu dana situacija postala još gora.

> Pupovac: Neprihvatljivo da se za Jasenovac godišnje izdvaja samo dva milijuna kuna, a za Vukovar 40!

“Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu povodom 10. travnja, osnutka postrojbe HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ i NDH, uz sve počasti i prisutnost gradske vlasti HDZ-a i zaštitu policije. Istom prigodom saborski zastupnik objavljuje pismo koje završava poznatim pozdravom ‘Za dom spremni’. Reakcije nema”, kazao je Kraus i zapitao: “Do kada ministre policije, gospodine predsjedniče Vlade? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH?”

> Split: Obilježavanje godišnjice 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban

Poručio je vlasti da bi “vjerojatno bili zajedno u nedjelju u Jasenovcu” da su toliko truda upotrijebili za dogovor s danas okupljenim udrugama koliko su upotrijebili da se održi komemoracija na blajburškom polju.

> Prof. Banac: ‘Bleiburg nije kontroverzan – što nam govori Huda jama i ženske pletenice u njoj?’

Naglasio je da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod s NDH, ustaštvom i genocidom, ali nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.

“Na tim mjestima stradala je ustaška vojska, koja se nije predala 9. svibnja, kada je kapitulirao Treći Reich, na spomenutim mjestima stradale su i ostale kvislinške vojske tadašnje Kraljevine Jugoslavije: četnici, belogardejci i ostale takve postrojbe. O tome nitko ne govori i te žrtve nitko ne komemorira. Malo čudno – govori se samo o hrvatskim žrtvama”, kazao je Kraus.

> Prof. dr. sc. Matko Marušić: Milorad Pupovac u Saboru namjerno polupao lončiće

“Treba učiniti samo jedno – poštovati i provoditi Ustav i zakone Republike Hrvatske, kojih se ne pridržavate, ali austrijske ćete poštovati i pridržavati ih se”, poručio je Kraus hrvatskim vlastima na svečanosti koja je pod Cvijet u spomen području okupila tisuće građana.

Pozvao je političare, sabornike, članove Vlade i predsjednicu Republike da prijeđu s riječi na djela.

Ugledajmo se na Njemačku

“Vrijeme je da si pogledamo u oči i ako se slažemo – kako i vi govorite, da je NDH bila sramotna zločinačka tvorevina, treba zabraniti da se ističu njeni simboli i onemogućiti sve pokušaji njene revizije. Neka se jasno kaže da je to bila država s rasnim zakonima koja je na svom teritoriju imala sabirne i koncentracijske logore u kojima su prema tim zakonima ubijani ljudi jer su bili druge vjere, nacionalnosti li političkog uvjerenja, da se zločin i Holokaust i Samudaripen događao ovdje, u Hrvatskoj, a ne tamo negdje drugdje. I da oni koji to negiraju moraju snositi posljedice. Ugledajmo se u Njemačku, kako je to riješila i kako provodi donesene zakone”, kazao je Kraus.

> Osvrt dr. sc. Geigera na Goldsteinovu knjigu o Jasenovcu: ‘Ono čega nema moguće je izmaštati’

> Igor Vukić: Kako se štitio jasenovački mit 10 godina nakon Drugog svjetskog rata

Podsjetio je kako je u logoru smrti, kako je to utvrđeno do ožujka 2014., umoreno 83.145 osoba s imenom i prezimenom i izrazio očekivanja da Hrvatska bude zemlja u kojoj se pridržavaju i provode ustavne i zakonske odredbe.

Očekujemo da naša domovina bude moderna europska zemlja i da se ne trebamo sramiti zemlje u kojoj živimo, kazao je Kraus u ime udruga organizatora skupa: Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza Roma u Hrvatskoj “Kali Sara“.

Svečanost je završila polaganjem cvijeća pod Cvijet u spomen području.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina