(FOTO) Novi detalji uhićenja diljem Hrvatske: 20 uhićenih, u akciji sudjelovalo 150 policajaca

Zagreb, 05.07.2019 - Pripadnici policije u automobilu privode osumjnjièene u akciji "Tebra" koji su jutros uhiæeni u Hrvatskoj. Na slici Ðorðe Vuletiæ. foto HINA/ Damir SENÈAR/ds

Uskok je u subotu, na temelju višemjesečnog kriminalističkog istraživanja provedenog u koordinaciji s Pnuskokom te suradnje s nadležnim tijelima BiH, donio rješenje o provođenju istrage protiv 20 hrvatskih državljana zbog zločinačkog udruženja radi krijumčarenja najmanje 15.730 kilograma marihuane.

Njih dvadesetero se sumnjiči i za dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, teške tjelesne ozljede u pokušaju, prikrivanja i protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja, ali i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Riječ je o trojici 37-godišnjaka, trojici 41-godišnjaka, dvojici 43-godišnjaka, jednoj 43-godišnjakinji, 35-godišnjaku, 57-godišnjaku, 38-godišnjaku, 45-godišnjaku, 40-godišnjaku, 59-godišnjaku, 39-godišnjaku, 47-godišnjaku, 26-godišnjaku, 33-godišnjaku i 31-godišnjaku.

Svi su hrvatski državljani, a jedan od okrivljenih, pored hrvatskog, ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, precizirao je Uskok.

Policija je otkrila što je sve zaplijenila kod osumnjičenih kao i koje je sve prostore pretražila. Objavila je i nekoliko fotografija zaplijenjenih predmeta i navela da je u velikoj akciji sudjelovalo 150 policajaca.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Prilikom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto:

6,3 kg droge tipa marihuana,
25 grama droge speed,
Stabljika marihuane,
7 digitalnih vaga,
2 boksera, gumena palica i jedna baseball palica,
1 automatska puška,
2 puške,
2 pištolja,
dvije ručne bombe,
112 komada streljiva,
25 500 eura,
19 300 kuna,
mobiteli, SIM kartice, prijenosna računala i uređaji za prijenos podataka te
razna dokumentacija.
Od osumnjičenika su privremeno oduzeta vozila:

Mercedes S 63 AMG,
Porsche Cayenne,
BMW 740 d,
i dva plovila.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila, navodi MUP.

Uhićenja osumnjičenih osoba tijekom jučerašnjeg dana realizirali su policijski službenici Ekipa za posebne zadaće interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske.

Kupovali marihuana od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori

Osnovano se sumnja da su 37-godišnjak i 35-godišnjak od rujna 2016. do svibnja 2019. u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Albaniji radi stjecanja značajne nepripadne materijalne dobiti kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina droge, povezali u zajedničko djelovanje 39-godišnjaka, 45-godišnjaka, 43-godišnjaka, 42-godišnjaka, 40-godišnjaka, 59-godišnjaka, 39-godišnjaka i 40-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe radi nabavke, prijevoza, prijenosa i preprodaje većih količina marihuane i kokaina.

Uskok dodaje kako su 37-godišnjak i 35-godišnjak kupovali marihuana od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori, a potom su organizirali dopremu droge u BiH. Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, 45-godišnjak je preuzimao i prekontrolirao drogu koju je skladištio u BiH, nakon čega su uskladištenu drogu prekontrolirali 37-godišnjak, 35-godišnjak ili 39-godišnjak po njihovom nalogu.

Angažirao graničnu policajku

Okrivljeni 45-godišnjak je radi prijevoza marihuane angažirao 43-godišnju graničnu policajku na graničnim prijelazima s BiH, a koja poznaje načine izbjegavanja granične kontrole i nadzora. Okrivljena policajka je s njim odvozila drogu do kupaca. Kupci su 43-godišnjak, dvojica 41-godišnjaka, 59-godišnjak i 39-godišnjak koji su drogu dalje prevozili osobnim i teretnim vozilima do Zagreba i okolice gdje je 59-godišnjak skladištio i čuvao drogu.

Jednako tako su drogu su prodavali i 33-godišnjem, 42-godišnjem, 31-godišnjem, 41-godišnjem i 26-godišnjem preprodavaču. Droga se dalje prodavala 38-godišnjaku i 39-godišnjaku te drugim zasad nepoznatim osobama koje su je, skladištili, pripremali, prevozili i isporučivali krajnjim kupcima koje su prethodno pronalazili prvookrivljeni i drugookrivljeni.

35-godišnjak i drugookrivljeni 37-godišnjak su u tom razdoblju u najmanje dva navrata od zasad nepoznatih osoba nabavili najmanje 1335 grama kokaina, s time da su prodali dio droge koju im je dovezao 59-godišnjak, dok su dio predali 39-godišnjaku koji je drogu prema njihovim uputama prepakirao za daljnju prodaju.

Time se 35-godišnjak, drugookrivljeni 37-godišnjak, 45-godišnjak, 59-godišnjak i 39-godišnjak pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 84,5 milijuna kuna, dok su ostali okrivljenici pribavili nepripadnu imovinsku korist u zasad neutvrđenom iznosu.

Uz to, osnovano se sumnja da su 35-godišnjak, 37-godišnjak i 57-godišnjak od prosinca 2017. do početka srpnja u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje 39-godišnjaka, trojicu 37-godišnjaka, 43-godišnjaka, 47-godišnjaka te druge osobe. Cilj im je bio, navodi Uskok, stvaranje osjećaja straha i nesigurnosti, vršenje fizičkih napada i nanošenje teških tjelesnih ozljeda pojedinim osobama. Palili su osobne automobile te prikrivali stvari za koje su znali da su ukradene, odnosno kako bi primjenom nasilja naplaćivali dugove, a što su okrivljenici i činili prema planu.

Tako su u navedenom periodu organizirali i izvršili zapaljenje najmanje četiri osobna automobila, pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe.

Uskok će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv 15 okrivljenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina