(FOTO) Plenković i Butković na Golom otoku: Zašto uz odavanje počasti žrtvama komunističkog režima nisu najavili provođenje lustracije?

Goli Otok, 23.08.2020 - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na obilježavanju Europskog dana sjecanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima gdje je na Golom otoku položio vijenac kod spomen-ploce Vlade i zapalio svijecu na spomen-križu. Na slici premijer Plenkovic, ministar Oleg Butkovic. foto HINA/ POOL/ Damir SENCAR/ ds

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je u nedjelju vijenac kod Vladine spomen ploče na Golom otoku te zapalio svijeću kod križa te naglasio kako je važno njegovati kulturu sjećanja.

Uz predsjednika Vlade, Goli otok su posjetili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić.

Plenković se s dolaskom pohvalio i na svom Twitter profilu te napisao:

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na Golom otoku odali smo počast žrtvama komunističkog režima. Važno je da njegujemo kulturu sjećanja. Bez istine nema niti poštovanja prema žrtvama niti pomirbe.“, poručio je predsjednik Vlade.

Plenković je položio vijenac kod spomen ploče i zapalio svijeću kod bivše kaznionice.

“Tu smo na Golom otoku da bismo odali počast žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sustava koji je obilježio povijest 20. stoljeća, ali i Hrvatske i hrvatskog naroda. Sjećamo se, ne samo onih koji su ovdje relativno kratko nakon 2. svjetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i onih koji su kasnije bili politički zatvorenici, budući da je ovaj zatvor sve do potkraj osamdesetih funkcionirao kao kaznionica”, rekao je Plenković, dodajući da je njegova osobna želja bila posjetiti Goli otok.

> Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma – nužnost osvješćivanja Hrvata o zločinima komunizma i nacionalsocijalizma

Čemu je služio Goli otok?

Poslije Drugoga svjetskog rata za vrijeme socijalističke Jugoslavije, prva skupina kažnjenika došla je na Goli otok, točnije, bila izbačena iz broda na stijene, 9. srpnja 1949., ukupno oko 1200 ljudi. i označila je početak osnivanja Gologa otoka kao strogog zatvora (robije), gdje su isključivo bili zatvarani politički zatvorenici.

Na obližnjem Sv. Grguru bio je ženski odjel tog zatvora. Zatvorenici su bili prisiljeni na teški fizički rad u kamenolomu i rudnicima boksita, bez obzira na vremenske prilike: ljeti pri visokim temperaturama kao i zimi na hladnoj buri. Čuvari su redovito premlaćivali i maltretirali zatvorenike. Zatvor je prestao s radom 1988., a 1989. je napušten i danas je u ruševnom stanju.

Podsjetimo, u Hrvatskoj postoji nužna potreba osvješćivanja građana sa posljedicama totalitarnih režima, a osobito komunizma čiji se masovni zločini i danas pokušavaju sakriti pojmom antifašizma.

Na svim razinama obrazovanja, kulture, medija, povijesti i politike potrebno je otvoriti javne rasprave i provesti lustracijske i druge zakone koji bi odstranili iz društva istaknute pripadnike totalitarnih režima: u Hrvatskoj ponajprije komunističkog totalitarizma čiji su se nositelji i zločinci izvukli potpuno nekažnjeno. Dapače, mnogi značajni nositelji vlasti zločinačkog komunizma preuzeli su vodeće uloge u demokratskoj i višestranačkoj Hrvatskoj.

Vidović Krišto: Njihov je posjet jeftina i uvredljiva manipulacija

Plenkovićevu najavu posjeta Golom otoku komentirala je jučer na svom Facebook profilu zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto te je njihov posjet nazvala “jeftinom i uvredljivom manipulacijom”.

“Taj isti Andrej Plenković, kao što je poznato, također potječe iz privilegirane komunističke obitelji. Plenkovićev i Butkovićev posjet Golom otoku. Jedna obična, jeftina i uvredljiva manipulacija. Plenković, čiji je politički otac Vladimir Šeks, suradnik UDBE, a glavni ministar i najbliži suradnik mu je Davor Božinović, čovjek koji je stasao iz Teritorijalne obrane Jugoslavije, a savjetnik mu je Vladimir Drobnjak, koji je još 1990. slao izvješća u Beograd kao dopisnik Vjesnika iz New Yorka. Ministar Butković je, pak, čovjek koji se hvali prijateljstvom s Vanjom Špiljkom, sinom puno poznatijega Mike Špiljka. Prema pravomoćnoj presudi njemačkoga suda u slučaju Prates, zbog tog Vanje Špiljka i njegove korupcije još u komunizmu, a po nalogu njegova oca, ubijen je Stjepan Đureković. Taj dvojac tobože odaje počast žrtvama komunističkog totalitarizma? Ne, dragi prijatelji, oni vrijeđaju zdrav razum i ponovno čine nepravdu nad tim žrtvama i njihovim potomcima.

Jesu li Poljaci, Slovaci, Nijemci, Česi, Rumunji, Bugari, i tako dalje, naivni zato što su rasvijetlili komunističke nepodopštine (proveli lustraciju) i time osigurali gospodarski rast i razvoj? Njima ljudi ne bježe iz država jer su uveli red (proveli lustraciju) i time osigurali razvoj i stabilnost. Ili smo mi pametni koji to ne činimo? Samo istinom možemo izgrađivati zdrave društvene odnose. I zato ponavljam i ponavljat ću: pravo i pravda nemaju alternativu.”, napisala je na svom Facebook profilu Vidović Krišto povodom dana sjećanja na žrtve totalitarizma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr