(FOTO, VIDEO) Predsjednica Grabar-Kitarović u Pittsburghu i Millvaleu s Hrvatima: ‘Čvrsto vjerujem kako ćete i dalje biti čuvari hrvatskog identiteta i zajedništva’

Foto: Kolinda Grabar-Kitarović, Facebook

Nakon Clevelanda predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Pittsburgh. Tamo je zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, sudjelovala na 125. rođendanu Hrvatske bratske zajednice koja okuplja više od 500 članova.

“Croatian Fraternal Union of America je tijekom 125. godina rada svojom organizacijom, trajanjem, zajedništvom i solidarnošću postala simbol hrvatskog iseljeništva na američkom kontinentu, ali i šire. Za generacije naših iseljenika bila je središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala”, istaknula je Grabar-Kitarović.

“Čestitam vam 125 godina rada i čvrsto vjerujem kako ćete u budućnosti i dalje biti čuvari hrvatskog identiteta i zajedništva. Hvala kardinalu Blase J. Cupichu koji nas je misnim slavljem uveo u proslavu obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu”, poručila je hrvatska predsjednica.

Pittsburgh je ovog vikenda bio hrvatska metropola. U grad su stigli izaslanici godišnje konvencije Hrvatske bratske zajednice i uzvanici rođendanskog slavlja najstarije i najveće organizacije Hrvata u Americi. Dočekali su ih tamburaši, a slavlju se pridružio i ministar vanjskih i europskih poslova.

“Budite poticatelji i promicatelji suradnje i razmjene znanja kako na području gospodarstva, tako i na svim drugim područjima koja su preduvjet gospodarskog razvoja”, naglasila je Grabar-Kitarović, te dodala: “Pozdravljam sva nastojanja za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između 🇭🇷 i🇺🇸, koji će, jednom kada bude usuglašen i potpisan, dati koristan poticaj za produbljivanjem gospodarske suradnje”.

Članovi Zajednice u Pittsburgh su doputovali iz brojnih američkih gradova, Kanade i Hrvatske. Kada je osnovana 1984. zajednica je imala oko 300 članova, moto joj je bio solidarnost, a misija prikupiti novac za liječenje i pogrebe radnika. Bio je to početak danas moćne organizacije.

“Naša je misija zapravo ostala ista – sačuvati, zaštititi i promicati hrvatsku kulturu i nasljeđe izvan Hrvatske, poručuje Edward Pazo”, predsjednik Hrvatske bratske zajednice.

Tamo je bio i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman. Govorio je o tamošnjim Hrvatima.

“Ja im čestitam, zahvaljujem, ja im se dakle i klanjam u ime Hrvatske na doista tom velikom postignuću da su očuvali tu jednu tradiciju. Jer, pazite, ako su oni očuvali, a oni su američki građani, pa to znači da oni prenose, da su oni isto na neki način diplomati, ambasadori te zemlje”, rekao je ministar, javlja HRT:

Hrvatska bratska zajednica neprofitna je organizacija koja članovima nudi brojne osiguravajuće planove. Ima važnu ulogu u očuvanju hrvatskog jezika i kulture. Na tome im je predsjednica željela i osobno zahvaliti.

Nakon dijela posvećenog iseljeništvu, Kolinda Grabar-Kitarović svoj američki posjet nastavlja u New Yorku gdje će sudjelovati na 74. Općoj skupštini UN-a:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt