(FOTO) Suradnica Nikole Kajkića o progonu kojeg doživljava: ‘Uništili su mi zdravlje, moram se opravdavati za nešto što nisam učinila’

Foto: MT

U prostorima Doma specijalne policije u Zagrebu u petak, 8. ožujka, održana je konferencija za novinare pod nazivom “Progon istražitelja ratnog zločina na Ovčari” na kojoj su govorili policijski istražitelj Nikola Kajkić, policijska službenica Jasna Buhač-Starc, povjesničar dr. sc. Josip Jurčević te Zlatko Majić, dopredsjednik koordinacije udruga tanih veterana “Tigrovi”. Konferenciju je moderirala Zorica Gregurić, predsjednica udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

Povod konferenciji bila je medijska objava da je protiv policijskog istražitelja Nikole Kajkića, bivšeg istražitelja zločina na Ovčari, i njegove suradnice Jasne Buhač-Starc DORH podignuo optužnicu zbog navodnog krivotvorenja službene zabilješke o ratnom zločinu silovanja 1991.

Podsjetimo, Kajkić i Bahač-Starc suspendirani su s istim objašnjenjem u srpnju prošle godine, a mnogi ističu da je do toga došlo jer je Kajkić u svojoj istrazi došao do saznanja da je sa zločinom na Ovčari povezan i aktualni zamjenik župana vukovarsko-srijemskog, Đorđe Ćurčić, član SDSS-a, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a.

Podignuta optužnica protiv Nikole Kajkića zbog navodnog krivotvorenja službene zabilješke

Nikola Kajkić za Narod.hr: ‘Nisam dobio obavijest o optužnici, ona je po zakonu trebala biti najprije dostavljena okrivljenicima’

“Silovana gospođa bila je u policiji te smo na temelju razgovora s njom sastavili bilješku”

Nikola Kajkić i Jasna Buhač-Starc istaknuli su kako su predano i u skladu sa zakonom radili svoj posao te su ispričali svoja teška iskustva koja su doživjeli prošle godine, kada su suspendirani.

Kajkić i Buhač-Starc također su istaknuli kako je službena zabilješka stvorena temeljem stvarnog razgovora s osobom koja je tvrdila da je žrtva silovanja.

Branitelji: Zašto su suspendirani policijski službenici u istrazi o Ovčari nakon što su ispitivali člana Pupovčevog SDSS-a?

„Što se tiče te gospođe: prije toga nam je jedno 4-5 ljudi iskazalo da im je poznato da je gospođa silovana, među ostalim, i njena rođena sestra. Ta gospođa je itekako bila prisutna kod nas te je itekako ispričala sve u detalje o načinu silovanja i imenom i prezimenom imenovala osobu koja ju je silovala. To i ja pod punom odgovornošću tvrdim.” – rekla je Jasna Buhač-Starc, koja je ispričala i svoje potresno iskustvo kada je suspendirana:

Djelatnici ravnateljstva policije prema meni su u srpnju prošle godine postupili krajnje ponižavajuće i destruktivno. Uslijed tog velikog stresa, koji je trajao dva dana, meni je pozlilo jer i inače imam problema s visokim tlakom. Načelnik i voditelj službe su tražili da me odvedu na hitnu, no djelatnici ravnateljstva policije to nisu dozvolili. Kad je moje zdravstveno stanje došlo u toliko kritično stanje, onda su dozvolili da se hitna pomoć pozove- ja sam u tom trenutku tlak imala preko 200 i odmah su mi dali sedative i injekcije. Htjeli su me odvesti u bolnicu, no djelatnici ravnateljstva policije to nisu dozvolili. Nije prošlo ni 15 min od kad sam primila sve te terapije, mene je policijski službenik ravnateljstva, Dario Vrtarić, primio na ispitivanje. Uopće se ne sjećam što sam govorila…”

Penavinu inicijativu podržao njegov zamjenik Marijan Pavliček i prozvao SDSS: ‘Dožupan Ćurčić osobno je bio na Ovčari!’

Također je dodala:

“Želim reći da sam cijeli svoj život radila svoj posao savjesno i odgovorno. Sada proživljavam najteže dane u svom životu jer se moram opravdavati za nešto što nisam učinila, ni ja ni Nikola. Mi smo samo radili svoj posao. Mislila sam da ću se od svega tog stresa uspjeti izvući, međutim, nisam, morala sam se na kraju obratiti psihijatru gdje se i dan-danas liječim. Uništili su mi život i zdravlje. Čovjek može pogriješiti kad radi. Da sam bilo što pogriješila, priznala bih to. Moja obitelj sve ovo trpi skupa sa mnom.”

Kajkić: Čovjek koji je silovao Ružicu Markobašić i danas živi u Vukovaru 

Nikola Kajkić također nije skrivao svoju ogorčenost:

“Ogorčen sam kao policijski službenik koji 28 godina radi u sustavu, koji je maloljetni dragovoljac Domovinskog rata i koji je uistinu predmetu istraživanja ratnog zločina na Ovčari pristupio svim srcem, pri tome ne štedeći se ni trenutka da bih došao do istine i da za ratni zločin odgovaraju oni stvarni zločinci, koji su ga počinili.”

Također je dodao:

Na području RH još uvijek živi, prema mojim saznanjima, preko 40 osoba koje je trebalo uhititi i procesuirati za teške oblike ratnih zločina, no do dana-današnjeg nisu procesuirani. Ovdje odgovorno tvrdim da jedna od osoba koja je sudjelovala u silovanju Ružice Markobašić još uvijek živi u Vukovaru. To danas poručujem s ovog mjesta jer je danas Dan žena i ta žena, koja je dala svoj život za ovu domovinu zaslužuje da se zna istina. Druga dvojica koja su u tome sudjelovala žive u Republici Srbiji.”

Mediji dobili obavijest o optužnici iako ona nije dostavljena okrivljenicima

Na konferenciji je istaknuto kako optužnica nije dostavljena okrivljenima, iako bi je po zakonu najprije trebali dobiti oni.

“Izuzetno je nekorektno, neprofesionalno i nezakonito da optužnica ostane u medijima zajedno s opisom njezinog sadržava, a mi tu optužnicu do današnjeg dana nismo ni vidjeli. Da bi se od nečega mogli braniti, moramo to vidjeti. No, međutim, danas ćemo se braniti od onoga što smo pročitali u medijima.” – rekao je Kajkić.

(VIDEO) Podsjetimo se: Što se dogodilo na Ovčari i tko je odgovarao za počinjene zločine?

Zatim je upozoreno i na narav spornih dokumenata. Naime, riječ je o službenoj policijskoj zabilješci koja sama po sebi, kako tvrdi Kajkićev odvjednik Branko Šerić, ne bi trebala imati pravnu težinu dokaza.

“Nisam postupao po zakonu o kaznenom postupku, već sam prikupljao obavijesti po zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. Prikupljanje obavijesti ne može imati težinu dokaza u dokaznom postupku. Tu obavijest koju netko da policiji, kasnije često puta, prije samog sudskog postupka ili postupka pred Državnim odvjetništvom, promijeni.” -rekao je Kajkić.

Ne radi se o tome je li netko nešto govorio o policiji, radi se o tome da prvi put od kada sam u pravosuđu doživljavam da državna tijela gonjenja i otkrivanja kaznenih djela postaju organi. Isprava dokazuje neke pravne odnose, a službena zabilješka nema težinu isprave. Upravo zbog toga sudovi izdvajaju službene zabilješke.” – rekao je Kajkićev odvjetnik Branko Šerić.

Potpisi Kajkića i Buhač-Starc na spornim dokumentima su – krivotvoreni

Kajkićev odvjetnik Branko Šerić također je spomenuo kako je sudskim grafološkim vještačenjem utvrđeno da su potpisi Nikole Kajkića i Jasne Buhač-Starc na spornim dokumentima krivotvoreni. Prema tvrdnjama Kajkića, on je sastavio zabilješku no na nju nije stavio svoj potpis, već je taj potpis naknadno falsificiran.

Na kraju je prof. dr. sc. Josip Jurčević ustvrdio kako postoji veza između političke vlasti i progona Nikole Kajkića i Jasne Buhač-Starc. Istaknuto je kako je riječ o tome da Kajkićeva istraga o zločinu na Ovčari nije odgovarala SDSS-u, koalicijskom partneru vladajućeg HDZ-a.

“Politička vlast miješa se u sudbenu, a znamo koliki je to krimen. Postoji osnovana sumnja da se parlamentarna većina osigurava na ovaj način, tj. da se zabranjuje istraživanje i utvrđivanje o tome što se dogodilo na Ovčari.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr