(FOTO, VIDEO) Plenković i Penava sastali se u Vukovaru

Vukovar, 09.12.2019 - Vukovarski gradonaèelnik Ivan Penava i premijer Andrej Plenkoviæ sastali su se u ponedjeljak u Vukovaru. foto HINA/ ik

U Vukovaru se u ponedjeljak predsjednik Vlade Plenković susreo s Vukovarskim gradonačelnikom Penavom. Zatim je predsjedao 10. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Na sjednici su osim ministara, župana, gradonačelnika, saborskih zastupnika bili i predstavnici Svjetske banke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u Vukovaru da je provedba projekta vezana uz Slavoniju, Baranju i Srijem sve kvalitetnija i konkretnija.

“Jako je važno da u idućoj financijskoj perspektivi EU na temelju teritorijalne strategije omogućimo još konkretnije operativne programe kako bi smo poruku ravnomjeravnog regionalnog razvoja onih dijelova Hrvatske kojima je potrebna dodatna finacijska injekcija, dodatni investicijski zamašnjak zbog novih radnih mjesta, zbog demografske revitalizacije, zbog ostanka naših ljudi u Slavoniji, učinili još boljom u desetljeću koje je pred nama”, rekao je Plenković, prenosi Dnevnik Nove TV.

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem rekao je da je od ukupno 18,5 milijardi kuna namjenjenih tom projektu ugovoreno 11,3 milijarde kuna, a isplaćeno 4,5 milijardi kuna po konkretnim projektima.

Penava i Plenković razgovarali o procesuiranju ratnih zločina

Odgovarao je i na pitanja novinara o tijeku sastanka s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom rekavši da su razgovarali o naporima Vlade usmjerenima na razvoj grada Vukovara, a, među ostalim, i o procesuiranja ratnih zločina.

“Što se tiče pitanja ratnog zločina dotakli smo ih se vrlo kratko. Ponovili smo da su, kada je riječ o mandatu ove Vade, nadležna tijela policije i državnog odvjetništva učinila više nego godinama prije”, rekao je Andrej Plenković.

Na pitanja novinara odgovarao je i ministar regionalnog razoja i fondova EU Darko Pavić koji je rekao da se od ugovorenih 11,3 milijarde kuna, 2,8 milijardi kuna odnosi na projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji dok se na Grad Vukovar odnosi nešto više od milijardu kuna.

“Vlada je kanalizirala novčana sredstva u Slavoniju koju europski fondovi mijenjaju na bolje”, poručio je Pavić.

Po njegovim riječima, hrvatsko predsjedanje EU vjerojatno će se zatvoriti donošenjem proračuna EU za iduće sedmogodišnje razdoblje u iznosu većem od tisuću milijardi eura.

“Unutar toga želimo da projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima svoje istaknuto područje, a podloga za to je izrada teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem koju smo upravo danas lansirali”, naveo je Pavić.

Dodijeljena su 22 ugovora

Nakon sjednice Savjeta dodijeljena su 22 ugovora ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna od kojih je 480 milijuna kuna namjeneno upravo za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški i Orahovici.

Vukovar danas dobio 4,5 milijuna kuna

Sjednicu Savjeta pratila je i reporterka Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Članovi Savjeta uoči božićnih blagdana u Vukovar su stigli s ne baš punom vrećom darova, barem ne za Vukovarce i za stanovnike Vukovarsko-srijemske županije koji su od danas ugovorenih ukupno 600 milijuna kuna, dobili tek oko 4,5 milijuna kuna. Radi se o projektima besplatne prehrane za školsku djecu i nekoliko darovanih državnih nekretnina.

Ni ostatak Slavonije nije dobio onoliko ovca koliko se to naizgled čini jer od ovih 690 milijuna kuna gotovo pola odlazi u gradove koji sa projektom Slavonijom nemaju veze. Radi se o uspostavi veteranskih centara drugdje u Hrvatskoj. Premijer Plenković kasnije je rekao da se to danas u Vukovaru na dnevnom redu u Vukovaru našlo radi simbolike. Članovi Savjeta uvjeravaju da se u Slavoniju dosad uložilo mnogo novca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr