Predsjednica poziva Vladu provesti obveze iz Istanbulske konvencije koje nisu sporne

Foto: Fah

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović pozvala je u subotu hrvatsku vladu da bez odlaganja primjeni ključne obveze iz Istanbulske konvencije o kojima ne postoje prijepori, priopćeno je iz predsjedničina ureda.

> Dr. Željka Markić: Maknite sve što se odnosi na rodnu ideologiju i potpišimo Istanbulsku konvenciju

“Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim. Tko može biti protiv sprječavanja sustavne zaštite žena i djece od nasilja? Tko može biti protiv zaštite žrtava i njihove sveobuhvatne društvene integracije?

Unatoč tomu, nijedna saborska većina od 22. siječnja 2013., kada je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija, nije našla načina ratificirati je.

Moja je dužnost kao Predsjednice Republike uputiti apel da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu. U konačnici, nikakva nam međunarodna konvencija neće pomoći ako mi sami ne uredimo stanje u svojoj kući.

Alarmantni su podaci kako je u 2016., za 78 % povećan broj ubojstava žena koje su počinili njima bliski muškarci, što predstavlja najveći postotak u posljednjih 7 godina. U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 28 ubojstava, u kojima je smrtno stradalo 12 žena!

Međutim, ono što posebno zabrinjava jest nasilje među mladima. Podatak kako čak 45% mladih od 16 godina smatra da mladić može udariti djevojku, obvezuje nas da našu djecu od najranije dobi moramo učiti protiv nasilja bilo koje vrste – od fizičkog i emocionalnog, do verbalnog, koje je uzelo maha, pogotovo u medijima i na društvenim mrežama.

Pozivam stoga Vladu Republike Hrvatske da bez odlaganja primjeni ključne obveze iz Konvencije o kojima ne postoje prijepori, što uključuje i dodatna sredstva u državnom proračunu. Ključna je intenzivnija suradnja između državnih institucija i nevladinih udruga kojima se žrtve češće obraćaju za pomoć.

Uvjerena sam da bi se o tome u Hrvatskome saboru postiglo suglasje, čime bi se poslala jasna poruka da nas nikakve ideološke razlike ne mogu odvratiti od zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda”, zaključila je predsjednica

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr