Građanska inicijativa Ivo Pilar: ‘Ivo Josipović pokušava pobjeći istini o ubijenim fratrima iz Širokog Brijega”

Zagreb, 26.06.2020. - Konferencija za medije SDP-a na na kojoj je predstavljanje programa za kulturu i kreativne industrije. Na fotografiji Ivo Josipović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Iz Građanske inicijative Ivo Pilar na redakciju portala stiglo je priopćenje u kojem reagiraju na izjavu Ive Josipovića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U emisiji HTV-a, Otvoreno, od 20.srpnja 2020. Karolina Vidović Krišto, nezavisna saborska zastupnica na listi Domovinskog pokreta u raspravi s Arsenom Baukom između ostalog dodala je: „Sjedim tu i razgovaram s ljudima koji predstavljaju recimo stranku SDP, u kojoj je sjedio jedan Ivo Josipović kojemu je legitimno ubiti, ne znam,svećenike, ili koalicijski partneri koji žale za time, evo recimo Krešimir Beljak, što udba nije ubila više ljudi“

Nakon njezine reakcije, na tvitter profilu Ive Josipovića razvila se zanimljiva rasprava u kojoj Josipoviću sugeriraju da treba tužiti saborsku zastupnicu Karolinu Vidović Krišto. Citiram :

Lako je Vidović Krišto klevetati kad ima imunitet. Nisam opravdavao ubojstva fratara nakon 1945. Rekoh ,oni koji su se oružano suprotstavili oslobađanju Mostara na strani fašista su bili legitiman vojni cilj. Krivi su za pogibiju preko 500 mladih Dalmatinaca partizana“ (Ivo Josipović-Twiter- 21.srpnja 2020.)

Istine radi Ivo Josipoviću, ponovit ćemo, precizno, što ste izjavili za Novi list 13.travnja 2019.:

“ ….povijesne istine radi, fratri sa Širokog Brijega podupirali su ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici. Kada su partizani dolazili na Široki Brijeg, pružili su im vrlo snažan oružani otpor i uključivanjem u ratna djelovanja bili su legitiman cilj vojnih djelovanja. Dakako, danas, s povijesnim odmakom, žalimo za svim žrtvama rata, ali moramo prepoznati što je bila čija uloga i tko je bio na pravoj a tko na krivoj strani.”

Foto: Snimka zaslona

Niz povijesnih dokumenata i svjedoka jasno i nedvojbeno pokazuju da širokobriješki fratri nisu imali veze s otporom partizanima niti su sudjelovali u bitki. Pa i strijeljanji su nakon bitke izvlačenja iz podruma.

Fra Miljenko Stojić iz Vicepostulat ureda dokazuje:
“Nikakvo oružje niti ikakve vojne utvrdeni su bile u franjevačkim prostorima. Ivo Josipović očito je čitao samo literaturu jugokomunističkih komesara koji su pisali po narudžbi oblikujući neku novu stvarnost”, rekao je voditelj Vice postulature fra Miljenko Stojić.

O planovima za napad najbolje svjedoče jugokomunistički dokumenti koje su izradili njihovi vojni obavještajci, navodi fra Miljenko Stojić.

Pripadnici partizanskih postrojba ušli su 7. veljače 1945. u Franjevački samostan u Širokom Brijegu gdje su likvidirali 12 fratara čija su tijela ubacili u sklonište te ih zapalili.

“Jugokomunisti su ušli u samostanske prostore oko 10.00, a ubijanje franjevaca počelo je oko 16.00, što znači da nisu pobijeni prilikom pružanja oružanog otpora. I to Ivo Josipović može pronaći ili u arhivu ili u dijelu jugokomunističke literature, pa i u njemačkim izvorima”, istaknuo je vice postulator postupka dokazivanja mučeništva hercegovačkih franjevaca.

Po istim navodima o tome zločinu postoje svjedočanstva bivših partizana, ali i svjedoka civila. Hercegovačka franjevačka provincija pokrenula je postupak dokazivanja mučeništva naziva ‘Fra Leo Petrovići 65 subraće’ koje su uglavnom na kraju Drugog svjetskog rata pobili pripadnici partizanskih postrojbi.

Stoga ponavljamo, Ivo Josipoviću, istini pobjeći ne možete.”, poručili su iz inicijative.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr