Kako HINA sve više dokazuje da nije nepristrana?

Foto: Fah

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) javni je medij i jedina nacionalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska izvještajna novinska agencija dostavila je u četvrtak, 16. ožujka 2017., svim korisnicima Hine vijest njemačkog dnevnika “Frankfurter Rundschau“ (autor Danijel Majić, pod naslovom „Fundamentalizam: Bdijenje protiv pobačaja“) pod lažnim naslovom “‘U ime obitelji’ moli i pred obiteljskim savjetovalištima u Frankfurtu”. Na reagiranje udruge U ime obitelji i demantij te vijesti, uredništvo Hine nije reagiralo satima pa udruga U ime obitelji zaključuje da se radi o namjerno plasiranoj laži.

> Udruga U ime obitelji demantira Hinin lažni naslov i namjerno plasirane neistine

Osim hrvatskih medija, vijesti HINE preuzimaju brojne novinske agencije s kojima Hina surađuje (ANSA, AFP, Reuters, APA, STA) te brojni portali u regiji. Tijekom 24 sata Hinine vijesti prima oko 500 korisnika u zemlji i u svijetu. Osim što priprema dvadesetak općih i specijaliziranih servisa vijesti u kojima se dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku objavljuje oko 400 tekstova, Hina pruža i multimedijske usluge, ima vlastiti foto (FaH) i audio servis, te elektroničku bazu podataka (EVA) s oko 1,3 milijuna podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U agenciji je ukupno 125 stalno zaposlenih, od toga 103 novinara i urednika. Povremeno za Hinu izvještava još niz vanjskih suradnika-dopisnika iz zemlje i svijeta.

Hina je utemeljena Zakonom o Hini 26.07.1990. Hrvatski sabor je 02.11. 2001. prihvatio novi Zakon o Hini kojim je preustrojena iz državne u samostalnu javnu ustanovu i neovisni javni medij. U studenome 2002. Hina je kao pravna osoba upisana u registar Trgovačkog suda u Zagrebu.

Zakonom je Hina je uređena kao neprofitna javna ustanova i u vlasništvu je RH, usmjerena na tržišno poslovanje stjecanjem prihoda putem ugovora o pretplati na informativne servise i usluge, kako od medijskih korisnika, tako i od države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Hine je Branka Gabriela Valentić, a glavni urednik je Serđo Obratov. U upravnom vijeću sjede predsjednik vijeća, Josip Veber, potpredsjednik Roman Jurić, i članovi Slavica Cvitanić, mr.sc. Vlado Rajić, te Vladimir Lulić.

Po Zakonu bi HINA trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

No, drži li se Hina ovog Zakona?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u Hini se pod ravnateljstvom gospođe Valentić provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost, na što su upozorili Hrvatski novinari i publicisti krajem rujna prošle godine kada se tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore zaustavilo objavljivanje teksta o tome da bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, (inače supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića), Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje duguje više od 10,6 milijuna kuna.

“Branka Valentić na sadašnju poziciju došla je ponajprije zbog toga što je bila glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika koja je, pak, bila vjerni koalicijski partner Zorana Milanovića.”, rekao je kolumnist Večernjeg lista Dražen Ćurić te poručio “kako bi bilo normalno da kao politički uhljeb sama podnese ostavku, a ne da spletkari na sve moguće načine kako bi spriječila bilo kakvu konkurenciju”. govoreći o spinu koji su novinari lansirali o njemu, svom kolegi – novinaru – tvrdeći kako napušta Večernji u kojem je radio dugi niz godina – “jer ga Most postavlja za ravnatelja Hrvatske novinske izvještaje agencije (Hine).“

> HINA – što je važno znati o njoj i tko dolazi na čelno mjesto?

Nakon što je glavni urednik HINA-e Serđo Obratov četiri dana prije izbora zaustavio objavu istraživačkog teksta o dugovanju tvrtke supruge bivšeg SDP-ovog ministra Miranda Mrsića Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, te je time pogodovano političkoj opciji koja je prije četiri godine i postavila trenutnu upravu HINA-e, dogodio se sljedeći slučaj, prijetnja otkazom novinarki Smiljani Škugor Hrnčević koja je upozorila na cenzuru, neprofesionalizam i ustrajno političko pogodovanje bivšoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> HNiP: HINA daje otkaz novinarki koja je razotkrila prikrivanje afere Mrsićeve žene

> Ravnateljica Hine optužila Glasnovića da su ljudi poput njega “smrtna prijetnja medijima”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.