Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo: je li svrsishodno imati samostalan ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?

“Pravobraniteljica ima problem da spolom koji treba biti ravnopravan, smatra samo žene, i to kad se radi o rukovodećim pozicijama, zapošljavanju i visokim političkim funkcijama – potpuno smo suglasni s tim da ih treba biti više”, piše u priopćenju Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, no dodaju da kada se “radi o ravnopravnosti muškaraca kao roditelja i broja muškaraca u visokom obrazovanju gdje su značajno podzastupljeni, također smo potpuno suglasni s tim da ih treba biti više, a tada Pravobraniteljici ravnopravnost prestaje biti potrebna”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako se “njezin problem prelijeva na sve nas”.

“Neravnopravnost žena nije dobra ni za žene, ni za muškarce, a ni obrnuto” te da “sve te neravnopravnosti u sinergiji čine izrazito diskriminatorsku klimu koja šteti budućnosti Hrvatske”, smatraju iz Udruge.

Možda Pravobraniteljici i nije cilj rješavati probleme – što bi onda radila i za što bi Pravobraniteljica i njen ured trošili teško zarađeni novac poreznih obveznika, pitaju se iz Udruge. “Možda je ovako baš super, povremeno potegnuti poneki problem tek da se paradira s nekom diskriminacijom bez vizije boljeg i pravednijeg društva i sustavnog rada na njegovu ostvarenju”, dodaju.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge se pitaju je li zaista svrsishodno imati samostalan ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ili je ekonomičnije isti pripojiti uredu Pučkog pravobranitelja.

Analizom odgovora ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na pritužbe očeva da su izloženi diskriminaciji prilikom pokušaja da zaštite legitimno pravo djeteta na oba roditelja iz Udruge su podijelili na vremensko razdoblje imenovanja Pravobraniteljice do 1. siječnja 2013. i nakon 1. siječnja 2013. do danas.

Naime, u razdoblju do 1. siječnja 2013. zamijećena je nekolicina odgovora očevima iz ureda Pravobraniteljice u kojima je utvrđen nejednak tretman u centrima za socijalnu skrb prilikom pokušaja ostvarivanja roditeljskih prava, a nakon tog datuma, većina odgovora očevima nije utvrdila njihov nejednak tretman u centrima za socijalnu skrb, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.