Hrvatski narodni sabor traži osnivanje posebnog kanala za Hrvate izvan Hrvatske

Zagreb, 19.05.2016. - Nastavak treće sjednice Hrvatskog sabora. Na fotografiji Božo Ljubić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić i suradnici iz HNS-a susreli su se u srijedu u Hrvatskome saboru s ravnateljem Hrvatske radio televizije Kazimirom Bačićem a na sastanku je predloženo osnivanje posebnog RTV kanala za Hrvate izvan Hrvatske te proširenje dopisničke mreže HRT-a u BiH.

Kako je u srijedu priopćeno iz HNS-a BiH na sastanku se razgovaralo o ulozi Hrvatske radio televizije kao javnog servisa temeljem zakonskih i ustavnih obveza.

Na sastanku je predloženo uvođenje posebnog kanala na HRT-u koji bi emitirao sve programe iz vlastite proizvodnje, a koji bi bio prilagođen za Hrvate izvan RH, stoji u priopćenju.

Sugovornici su se složili s potrebom širenja dopisničke mreže HRT-a u Bosni i Hercegovini, uspostave studija i dopisništava u Mostaru i Sarajevu.

U priopćenju Glavnog vijeća HNS-a je izložen prijedlog ravnatelju Bačiću da je potrebno utemeljiti i dopisništvo u Beogradu.

“Mreža dopisništava je neophodna radi boljeg informiranja Hrvata izvan RH, ali i informiranja hrvatske javnosti o pitanjima od interesa za Hrvate izvan RH”, navodi se priopćenju HNS-a BiH.

Na sastanku, na kojem su sudjelovali i član Odbora i Predsjedništva HNS BiH Željko Raguž i voditelj Odjela za medije, kulturu i sport Glavnog vijeća HNS-a Ivan Vukoja, se razgovaralo i o potrebi suradnje u izradi novog petogodišnjeg ugovora između vlade RH i HRT-a o emitiranju programa za dijasporu i iseljeništvo, te je dogovorena daljnja suradnja radi usvajanja što boljeg ugovora, posebice radi pitanja Hrvata izvan RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina