Hrvatski pokret za život i obitelj nabrojao zašto Čavajda ne treba dobiti nagradu za Zagrepčanku godine

čavajdi
Foto: snimka zaslona

Udruga Hrvatski pokret za život i obitelj u priopćenju se osvrnula na prijedlog Odbora za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine da se nagrada “Zagrepčanka godine” dodijeli Mireli Čavajdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

”Udruga ‘Hrvatski pokret za život i obitelj’ ovim putem izražava konsterniranost prijedlogom Odbora za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine da se nagrada ‘Zagrepčanka godine’ dodijeli gospođi Mireli Čavajda te apelira na zastupnike Gradske skupštine da ne glasaju za usvajanje ovog prijedloga budući je isti moralno i etički duboko pogrešan i u potpunoj suprotnosti s ciljem i svrhom nagrade ‘Zagrepčanka godine’.

Naime, kako je to objavio Grad Zagreb u javnom pozivu, nagrada ‘Zagrepčanka godine’ dodjeljuje se građankama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbila prijevremeni porod i liječenje djeteta

Moramo naglasiti da iskreno suosjećamo s gospođom Čavajda čijem je nerođenom djetetu u 6. mjesecu trudnoće dijagnosticiran tumor zbog čega je ishod trudnoće i budući razvoj djeteta postao neizvjestan, no njezina konačna odluka da u tako kasnom stadiju trudnoće uz pomoć slovenskih liječnika usmrti svoje nerođeno dijete injekcijom koncentriranog kalijevog klorida u njegovo srce, ni po čemu ne zaslužuje priznanje koje u sebi nosi nagrada ‘Zagrepčanka godine’.

Podsjećamo da su hrvatski liječnici gospođi Čavajda nudili mogućnost prijevremenog poroda i liječenja djeteta ukoliko bi to bilo moguće no ona je to nažalost odbila.

Kako je postupak gospođe Čavajda pridonio afirmaciji žena, njihovih ljudskih prava?

Pitamo se na koji je način ovakav postupak gospođe Čavajda pridonio afirmaciji žena, njihovih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova ili podigao kvalitetu života žena u Gradu Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Sumanuta ideologija: Nagradu ‘Zagrepčanka godine’ dodijelit će ženi koja se odlučila na feticid

Upravo suprotno, smatramo da je postupak gospođe Čavajda obeshrabrio žene u sličnoj situaciji da trudnoću iznesu do kraja i pruže šansu svom djetetu da po rođenju dobije svu dostupnu medicinsku skrb. Jer medicina napreduje iz dana u dan i ono što se u nekom trenutku činilo neizlječivo možda već za koji mjesec ili godinu bude izlječivo.

>Amnesty International u izvješću o Hrvatskoj manipulira slučajem Čavajda

Također, postupak gđe Čavajda po našem mišljenju promovira neravnopravnost spolova jer šalje poruku da žena može u potpunosti sama, bez ikakvog utjecaja oca djeteta, donijeti i realizirati odluku o prekidu života njihovog zajedničkog nerođenog djeteta, pa čak i u kasnom stadiju trudnoće.

Diskriminacija bolesne nerođene djece

Dodatno, postupak gđe Čavajda diskriminira bolesnu nerođenu djecu jer šalje poruku da nerođena djeca za koju se utvrdi ili sumnja da imaju neko tjelesno oštećenje ili bolest nemaju jednako pravo na rođenje i život kao zdrava djeca što je u suprotnosti s hrvatskim Ustavom te svim demokratskim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Licemjerje na djelu: Zgražanje nad mrtvim novorođenčetom u Zagorju i feticid kao ‘građanska hrabrost’

Nadalje, postupak gđe Čavajda ni na koji način nije podigao kvalitetu života žena u Gradu Zagrebu jer promovira namjerni prekid života nerođenog djeteta u visokom stupnju trudnoće koji postupak, u slučaju kada nije ugroženo zdravlje same trudnice, predstavlja nepotreban rizik za zdravlje žene te često ostavlja teške i dugotrajne psihičke posljedice o kojima svjedoče mnoge žene koje su imale takvo iskustvo.

>Ultralijeva udruga Mireli Čavajdi i njezinoj odvjetnici dodijelila – priznanje za nenasilje (!)

Nagradu dodijeliti majci koja je unatoč neizvjesnoj dijagnozi rodila svoje dijete

Stoga predlažemo da se nagrada ‘Zagrepčanka godine’ umjesto gđi Mireli Čavajda dodijeli nekoj od mnogobrojnih majci – roditelja njegovatelja koje su unatoč neizvjesnoj medicinskoj dijagnozi hrabro odlučile roditi svoje dijete, prihvatiti ga, voljeti ga te nesebično brinuti o njemu koliko god će to biti potrebno.

Takve žene su u pravilu “nevidljive” i nezanimljive medijima te je stoga ovakva nagrada izvrsna prilika da se ukaže na njihov položaj te oda priznanje za njihov požrtvovan rad.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.