Hrvatski studiji u Subotici: Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori

Foto: Endrina Hrenić, Hrvatski studiji

Iznimno važna sastavnica projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori (koji na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu vodi izv. prof. dr. sc. Sanja Vulić) jest izborni predmet Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori na Diplomskom studiju Kroatologije. Studenti koji upišu taj predmet imaju obveznu nastavničku praksu u dijaspori.. Ove ak. god. studenti su nastavničku praksa najprije imali u studenom 2017. i ožujku 2018. u Keresturu u Mađarskoj, a zatim u travnju 2018. u Željeznu u Austriji. Ovoga se svibnja nastavnička praksa odvijala u Subotici u Bačkoj, ističu s Hrvatskih studija.

Budući da je pri organizaciji nastavničke prakse u Subotici prof. Vulić pomagala gđa Margareta Uršal, dopredsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, prvoga dana putovanja, 2. svibnja, studentica Endrina Hrenić te studenti Ivan Kapović i Zvonimir Mikulić, zajedno su sa svojom profesoricom posjetili prostorije HNV-a u Subotici radi detaljne razradbe svih aktivnosti na projektu koje su slijedile idućih dana.

Radni dio dana 3. svibnja počeo je odlaskom u subotičku Osnovnu školu „Ivan Milutinović“, u kojoj u svakom naraštaju jedan razred ima nastavni predmet Hrvatski jezik. Od 5. do 8. razreda taj predmet predaje nastavnica Biljana Horvat. U toj osnovnoj školi svoju su nastavničku praksu uspješno izvršili Endrina Hrenić i Ivan Kapović. Posjet profesorice i studenata toj osnovnoj školi pratila je Hrvatska redakcija Televizije Vojvodina. Snimljena je nastavnička praksa oboje studenata te izjave prof. Vulić i studenata o predmetu Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori.

Istoga se dana u poslijepodnevnim satima, u konferencijskom prostoru HNV-a, održao Akreditirani stručni skup „Hrvatski standardni jezik i zavičajna književnost“, na kojem je prof. Vulić imala dva plenarna predavanja. Prvo je bilo naslovljeno Pravopis hrvatskoga jezika, a drugo Suvremeni leksik hrvatskoga jezika. Također je na tom stručnom skupu održala vježbe iz hrvatskoga pravopisa i hrvatskoga leksika. Stručni je skup bio namijenjen učiteljima i nastavnicima hrvatskoga jezika u Bačkoj, a pratili su ga i odgojitelji. Zanimljiv je podatak da ih se okupilo čak četrdesetak, što pokazuje veliko zanimanje za hrvatski jezik u Bačkoj. Za vrijeme vježbi postavljali su brojna pitanja profesorici, izrazili iznimno zadovoljstvo ponuđenim programom i sadržajima stručnoga skupa te želju da takvih skupova bude što više.

I ovaj je stručni skup pratila Hrvatska redakcija Televizije Vojvodina, a također i novinarka tjednika Hrvatska riječ, koja je intervjuirala prof. Vulić.

Idućega dana, 4. svibnja nastavnička se praksa održavala u Gimnaziji „Svetozar Marković“. Maturantima su nastavu držali studenti Zvonimr Mikulić i Ivan Kapović, a nižim razredima gimnazije Endrina Hrenić i Ivan Kapović. I toga je dana Hrvatska redakcija Televizije Vojvodina snimala studentsku nastavničku praksu te dojmove prof. Vulić i studentice Endrine Hrenić o nastavničkoj praksi i stručnom skupu. Usto su nastavi nazočili i novinari tjednika Hrvatska riječ koji su intervjuirali studente.

Svi su se složili da bi intenzivnija suradnja pridonijela boljemu poznavanju hrvatskoga jezika u tom kraju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrstud.unizg.hr