Hrvatski sveučilišni sindikat traži ostavku dekanice Vlahović-Štetić: ‘Sustavni progon neistomišljenika na Filozofskom fakultetu’

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Općinski radni sud u Zagrebu donio je 14. studenoga 2019. nepravomoćnu presudu kojom je utvrdio da je dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić uznemiravala djelatnika Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Antu Čovića od početka svoga dekanskog mandata 2017. god. pa čak i nakon što je u studenom 2018. prestao biti zaposlenikom Filozofskog fakulteta, navodi Hrvatski sveučilišni sindikat.

Sud je naložio Filozofskom fakultetu u Zagrebu da profesoru Čoviću na ime naknade neimovinske štete zbog višestruke povrede prava osobnosti isplati 25.000 kuna s kamatama i da naknadi parnične troškove u iznosu od 11.250 kuna.

Hrvatski sveučilišni sindikat ističe da u sustavu znanosti visokog obrazovanja nije zabilježen slučaj mobinga u razmjerima kakvi su opisani u ovoj presudi.

Sindikat podsjeća da zbog takvog vođenja drastično je srozan ugled ove nekada prestižne institucije što se odrazilo i na padu interesa studenata za upis na Filozofski fakultet.

Imajući u vidu sve navedeno, Hrvatski sveučilišni sindikat poziva prof. dr. sc. Vesnu Vlahović-Štetić da, u skladu s čl. 25. Statuta Filozofskog fakulteta, podnese neopozivu ostavku na dužnost dekanice.

> Skandalozan potez HNS-ove ministrice Divjak: Filozofski fakultet upravljat će obrazovnom reformom

> Zašto dramatično opada interes za upis na Filozofski fakultet? – Pročitajte apel protiv retrogradne ideologizacije nekad vodećega društveno-humanističkoga učilišta

> Studenti Filozofskog fakulteta dekanici Vlahović-Štetić: “Ogradite se od totalitarizma!”

> Dr. Ivo Lučić: Dok Europa i SAD komemoriraju žrtve komunizma, Filozofski fakultet, Sjeverna Koreja i Rusija slave ‘Oktobarsku revoluciju’

> Tko je Vesna Vlahović Štetić – dekanica Filozofskog fakulteta koja brani postavljenje totalitarnih simbola?

Priopćenje Sindikata prenosimo u cijelosti:

Priopćenje za medije Hrvatskoga sveučilišnog sindikata u povodu presude Općinskog radnog suda

Općinski radni sud u Zagrebu donio je 14. studenoga 2019. nepravomoćnu presudu kojom je utvrdio da je dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić uznemiravala djelatnika Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Antu Čovića od početka svoga dekanskog mandata 2017. god. pa čak i nakon što je u studenom 2018. prestao biti zaposlenikom Filozofskog fakulteta.

Sud je naložio Filozofskom fakultetu u Zagrebu da profesoru Čoviću na ime naknade neimovinske štete zbog višestruke povrede prava osobnosti isplati 25.000 kuna s kamatama i da naknadi parnične troškove u iznosu od 11.250 kuna.

U obrazloženju presude na 25 stranica iscrpno se iznose činjenice i opisuje način na koji je dekanica Vlahović-Štetić dugotrajnim i ustrajnim nezakonitim postupanjem uznemiravala profesora Antu Čovića: pokretanjem neosnovanih i protupropisnih etičkih postupaka protiv njega, korištenjem nepropisno donesenoga mišljenja Etičkoga povjerenstva za pokretanje i provođenje postupka oduzimanja zvanja, iznošenjem neistinitih informacija u medijima i propuštanjem zaštite njegova dostojanstva, sve s ciljem „narušavanja njegova ugleda, časti, imena i dostojanstva“. Uznemiravanje je bilo usmjereno na samu srž akademskoga djelovanja prof. Čovića, navodi se u obrazloženju presude.

Cijela presuda može se pročitati ovdje.

U sustavu znanosti visokog obrazovanja nije zabilježen slučaj mobinga u razmjerima kakvi su opisani u ovoj presudi, o čemu je svojedobno objavljena reportaža u sveučilišnim novinama Universitas. Dekanica Filozofskog fakulteta takvim je ponašanjem ozbiljno okaljala ugled ne samo fakulteta kojemu je na čelu nego i Sveučilišta u Zagrebu i to baš u jubilarnoj 350. godini njegova postojanja.

Ovo je slučaj mobinga koji je dobio sudski epilog, ali to je nažalost tek jedan u podužem nizu slučajeva u sklopu sustavnog progona neistomišljenika koji se u mandatu dekanice Vlahović-Štetić provodi na Filozofskom fakultetu. Na udaru nove uprave našli su se brojni djelatnici Filozofskog fakulteta: akademik Mislav Ježić, akademik Krešimir Nemec, prof. emer. dr. sc. Drago Roksandić, prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. Jadranka-Lazić Lazić, doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić, doc. dr. sc. Domagoj Brozović, asistent Filip Šimetin Šegvić i drugi.

Zbog takvog vođenja drastično je srozan ugled ove nekada prestižne institucije što se odrazilo i na padu interesa studenata za upis na Filozofski fakultet.

Imajući u vidu sve navedeno, Hrvatski sveučilišni sindikat poziva prof. dr. sc. Vesnu Vlahović-Štetić da, u skladu s čl. 25. Statuta Filozofskog fakulteta, podnese neopozivu ostavku na dužnost dekanice.

U Zagrebu 15. studenoga 2019.

Hrvatski sveučilišni sindikat

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr