Foto: fah

Aleksandra Tolnauera, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine, autonomnog tijela koje raspodjeljuje sredstva manjinskim listovima, pa tako i srpskom tjedniku Novosti, Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava prijavilo je DORH-u.

Potpišite peticiju: Zaustavimo financiranje vrijeđanja Hrvata i Republike Hrvatske iz naših džepova!

Kao primjer govora mržnje, što je kriterij po kojemu bi se Novostima trebalo obustaviti financiranje (po 16. točki propozicija za dodjelu sredstava), navodi se “nedavno objavljena fotomontaža dr. željke Markić s hitlerovskim brkovima”, koja predstavlja “širenje lažne i uznemirujuće vijesti (da je dr. željka Markić /pro/fašist) i širenje netolerancije”.

Pupovčeve ‘Novosti’ nastavljaju proračunski novac koristiti za širenje netolerancije

Ako ta fotomontaža za pravosudni sustav Republike Hrvatske ne spada u domenu govora mržnje te širenja lažnih i uznemirujućih vijesti, onda se Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava pita – “Nalazi li se tjednik ‘Novosti’ izvan i iznad zakona Republike Hrvatske?”.

Unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima: Savjet za nacionalne manjine tvrdi da bi ukidanje potpore ‘Novostima’ imalo dalekosežne implikacije

Podsjetimo, udruga U ime obitelji nedavno je zatražila Saborski odbor za nacionalne manjine i Savjet za nacionalne manjine da ukinu sredstva financiranja tjedniku Novosti na tri godine, kako stoji u pravilniku o dodjeli sredstava, zbog promoviranja netolerancije između pripadnika različitih naroda koji žive u Hrvatskoj i govora mržnje protiv većinskog, hrvatskog naroda.

Izvor: narod.hr