HSS-ovci traže Beljakovu ostavku zbog objave o UDB-inim ubojstvima: ‘Njegove nesmotrenosti i gluposti čine štetu stranci’

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Šokantna objava predsjednika HSS-a Kreše Beljaka u kojoj opravdava UDB-ina ubojstva emigranata i žali što ih nije bilo više, ne prestaje izazivati osude javnosti, između ostalog i samih članova HSS-a.

Čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak pozvao je Beljaka da podnese ostavku, obrativši mu se u otvorenom pismu.

“Već 21 godinu uzastopce pod barjakom Hrvatske seljačke stranke obnašam dužnost gradonačelnika Grada Čazme, koja ima duboke korijene u našem kraju. Smatram da mi to daje pravo javno kritizirati i u potpunosti se ograditi, kako sebe tako i ostale članove, od našeg nesretnog stranačkog predsjednika koji nas vodi u katastrofu i do neizlječivog oporavka zabija zadnje čavle u lijes naše političke organizacije.

Njegova skandalozna izjava o političkim pogubljenjima, posljednja u nizu njegovih „bisera“, nijednog pravog haesesovca, istinskog domoljuba, ne može ostaviti ravnodušnom. Ona je jednostavno neprihvatljiva i nepodnošljiva. Tom izjavom pljunuo je na sve nas, na samu stranku kojoj je na čelu, ili iz ignorancije, obične gluposti ili oboje, teško mi je procijeniti.

Posipanjem pepelom za nesmotrene izjave nije dovoljno, jer izgovorene riječi javne osobe imaju težinu, a Bljakove kao predsjednika naročito.

Stoga,u ime haesesovaca diljem Hrvatske,a posebno Grada Čazme,pozivam Krešu Beljaka da ODMAH podnese ostavku na povjerenu mu dužnost predsjednika koju je obeščastio.” – poručuje Dinko Pirak u svojem otvorenom pismu.

Ostavku Beljaka zatražio i bjelovarski HSS

Ubrzo se Dinku Piraku u osudama Beljakove objave pridružio i Bjelovarski HSS na čelu s Valnom Bastijančić Erjavec koja je zatražila Beljakovu ostavku te dala podršku otvorenom pismu Dinka Piraka.

“Smatram kako u svemu ovom nisam sama. iza mene stoji čitava vojska, a to su naši članovi županijskog HSS-a, ali i simpatizeri stranke. Što god da se dogodi, moram i želim poštivati mišlejnja naših članova”, kazala je Bastijančić.

Scenariju u kojem Beljak daje ostavku nada se i Ivan Beljan, potpredsjednik Bjelovarsko-bilogorskog Županijskog ogranka stranke na čijem je čelu inače Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac. Beljan je danas također podržao Piraka i Bastijančić Erjavec, kao i njegov stranački kolega i Dalibor Rac, također zamjenik Gradskog odbora stranke zajedno s mnogim drugim članovima.

Član Glavnog odbora HSS-a Pejaković istupio iz stranke

Osudama se potom pridružio i vijećnik HSS-a u Graskom vijeću Gline i član Glavnog odbora HSS-a Dražen Pejaković koji je odlučio istupiti iz stranke.

“U proteklom vremenu sam izražavao više neslaganja s odlukama vrha HSS-a, npr. u svibnju 2019.g. na 13. sjednici Glavnog odbora HSS-a glasovao protiv izlaska iz Europske pučke stranke (EPP) i imao rezerve prema ulasku u Amsterdamsku koaliciju. (…) Osuđujem štetnu izjavu šefa HSS-a Kreše Beljaka u kojoj opravdava likvidacije koje je UDBA činila po svijetu (…), a rad u Gradskom vijeću Gline nastavljam zasad kao nestranački u koaliciji sa HKS-om” – poručio je javnosti Dražen Pejaković u svom otvorenom pismu.

Za Jutanji list progovorili o ispadu Kreše Beljaka progovorili su i drugi HSS-ovci.

Još su tri člana osudila izjavu, no oni nisu otišli toliko daleko da bi otvoreno zatražili ostavku. Mario Švegović, član Proširenog predsjedništva stranke, u startu je rekao da se ne slaže s takvim izjavama te požalio kako se političari danas previše bave poviješću, umjesto da gledaju naprijed. Načelnik općine Sirač, član Proširenog predsjedništva i načelnik Koprivničkog Ivanca, Branimir Milner, također je rekao da se ne može složiti s Beljakovom izjavom, ali treba vidjeti što će reći ostali gradonačelnici i načelnici iz redova HSS-a.

– Gledajte, mi ćemo o toj temi razgovarati na sastanku. Ne mogu se složiti s tom izjavom, ne znam što da više kažem. Rekao sam svoje mišljenje – izjavio je Milner.

Slični stav dijeli i Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje i član Proširenog predsjedništva. On se ogradio od izjave i kaže da je neumjesna, ali nije tako odlučan kada dođe pitanje ostavke.

– Je li to ili nije za ostavku, ne znam što bih rekao. Tu odluku treba ostaviti Predsjedništvu stranke – zaključio je.

Puno oštriji u osudama bio je bivši saborski zastupnik HSS-a te sadašnji član Predsjedništva stranke Zdravko Kelić. On je istaknuo da je takva izjava neprihvatljiva za predsjednika jedne stranke, a pogotovo one koja “drži do obitelji i tradicije, kao što je HSS”.

– Čelnik jedne stranke treba razmišljati kakvu će izjavu dati jer svaka izgovorena riječ ima svoju težinu. Može se on ispričati, no treba stati na loptu kad se daju izjave – istaknuo je Kelić, no odluku o ostavci, kaže, treba ostaviti Predsjedništvu.

Neki HSS-ovci branili Beljakov ispad

Sada na red dolaze oni koji su branili Beljakov ispad. Predvodnik je Vido Bogdanović, predsjednik HSS-a Dubrovnik i v.d. potpredsjednika stranke, koji kaže da predsjednik ni slučajno ne treba dati ostavku. Štoviše, ističe da tu izjavu treba bolje pročitati.

– To treba dobro pročitati da bi bilo jasno. Pročitajte dobro i analizirajte u kontekstu svega pa će vam onda biti jasnije. Možda vam je to presložena zagonetka. A i gospodin Beljak se ispričao svima koji su to razumjeli kako su razumjeli – rekao je.

Živopisan je odgovor dao i Mirko Horvat, član Predsjedništva stranke, koji je iz zagorskog HSS-a. Prilikom poziva je prvo napomenuo da smo ga prekinuli u ručku te dodao da nema “kaj dodati, ni oduzeti” jer je predsjednik sve rekao o tome. No, nešto je ipak dodao.

Bez komentara

– Nećemo ga staviti pred streljački vod. Tisuće izjava je dano od raznih političara pa zbog toga nitko nije izgubio glavu. Sigurno nije tako mislio, bio je provociran. On je dobronamjeran čovjek i želi dobro u društvu. Rekao je sve, i da se ispričava, duboko ispričava – izjavio je Horvat.

U obranu je stao i Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese i v.d. potpredsjednika stranke. On je rekao da je izjava u svakom slučaju “vrlo nespretna” i malo izvučena iz konteksta, ali je najbitnije da se Beljak ispričao. Što se tiče ostavke, rekao je da je to za tijelo stranke, ali osobno ne vidi da je potrebna. Kako je sažeo, “tko radi, taj i griješi”.

Za kraj su ostali oni koji nisu ništa rekli ili su, pak, dali šturi komentar. Listu predvode aktualni saborski zastupnici HSS-a Davor VlaovićAna-Marija Petin i Željko Lenart. Glavni tajnik stranke Lenart je samo u SMS-u napisao da je “g. Beljak već sve o tome rekao”. Gradonačelnica Orahovice, Ana-Marija Petin, također je putem SMS-a poručila da se “g. Beljak ispričao već nekoliko puta zbog svoje izjave”. Bez komentara su bili Marija Kukić, predsjednica Organizacije mladih HSS-a, načelnik Brodskog Stupnika Goran Jelinić te Hrvoje Frankić, predsjednik Organizacije branitelja “Hrvatski sokol”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr