Istražitelji našli prepisku iz koje se vidi da je Kovačević dogovarao kupnju i opremu stanova

Foto: Snimka zaslona

Nova istraga protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića otvorena je nakon što su istražitelji u njegovom mobitelu pronašli poruke još iz 2016. godine. Sumnja se da su ga one povezale s primanjem mita stana u Ban centru u Zagrebu i na splitskom Žnjanu te dva automobila.

Prema sumnjama USKOK-a tvrtkama kojima je Kovačević pogodovao, kupila je automobil marke Alfa Giulietta njegovoj kćeri te platila najam Lexusa za sina. Vrijednost stanova i automobila je oko tri milijuna kuna, a zauzvrat je, tvrdi USKOK, tvrtkama Cefis i M. G. S. Grupa osigurao je poslove vrijedne gotovo 37,6 milijuna kuna.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, upravo sadržaj Kovačevićevih mobitela pretvorio se u pravu malu kutiju “bogatstva” iz koje su istražitelji izvukli dokaze kojima potkrepljuju nove optužbe o primanju mita u vidu dva stana i dva osobna vozila.

Iz njih navodno proizlazi da je Kovačević osobno razgledavao i odabirao stanove, dogovarao uvjete kupnje i dinamiku plaćanja, davao prodavateljima podatke kome trebaju slati fakture i slično.

Svi ti izuzeti materijali, smatraju istražitelji, jasno pokazuju da se Kovačević ponašao kao kupac i vlasnik tim stanova. Jedino što je kupoprodajnu cijenu, prema planu koji je dogovorio Kovačević, plaćala tvrtka Cefis njegova prijatelja i Janafova poslovnog partnera Ivana Širića s kojim ga prijateljstvo veže još iz studentskih dana.

Kovačević je podsjetimo na adresi u Slovenskoj 9, gdje je imao i famozni klub za druženja i proslave s tamburašima, imao više tvrtki, Finkor, Eko-Glob i Globi kojima je voditelj poslovanja bila sestra nejgovog poslovnog partnera, Ivana Širić.

Tako su istražitelji u Whatsapp komunikaciji pronašli poruke iz kojih je bilo vidljivo da se Kovačević zainteresirao za stan firme Sunčani Žnjan u Splitu. Vlasnik građevinske firme poslao mu je 14. travnja 2019. poruku: “Stan na drugom katu. Perfektan pogled na more”.

Početkom lipnja te godine građevinski poduzetnik obavještava Kovačevića da je “poslao mail”, na što mu ovaj poručuje: “Samo delaj i ne zatvaraj pogled prema moru”. Poduzetnik mu ubrzo uzvraća porukom: “Nikad”.

Otkriveno je i da je Kovačević još u lipnju 2016. počeo dogovore za kupnju stana u Ban Centru. Nakon što je razgledao nekretnine koje su se nudile, poslao je poruku predstavnici tvrtke koja ih je prodavala i poručio da je vrlo zadovoljan. Ona mu je pak napisala: “Poštovani, zaprimila sam podatke o kupcu, hvala. Još vas samo molim info u kojem biste roku bili u mogućnosti platiti ovih 50 % iznosa. To se može promijeniti, no trebamo nešto staviti u ugovor. Lp”. Kovačević joj vrlo brzo odgovara da će sve riješiti do 15. rujna.

Ovu konverzaciju USKOK povezuje s ugovorom o kupnji stana u Ban Centru što ga je s firmom Centar gradski podrum sklopila firma Cefis. Upravo toj firmi poslan je i predujam, o čemu je ponovno SMS-om obavješten Kovačević.

Od kraja srpnja 2016. uslijedila je komunikacija između Kovačevića i njegove arhitektice oko uređenja stana. Dio spornih poruka pronađen je i u aplikaciji Viber. Među ostalim arhitektica je Kovačeviću slala račune, obavještavala ga što je sve kupila, te koji su materijali korišteni za uređenje.

U ožujku 2019. na red je došao servis bojlera o čemu je ponovno poruku dobio Kovačević. “Hoću li fakturu poslati na Cefis d.o.o.?”, pita ga čovjek zadužen za održavanje u Ban Centru. Kovačević odgovara da može poslati fakturu toj firmi i zahvaljuje mu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list