Ivan Miklenić: Gotovo zločinačko ponašanje politike prema poljoprivredi i hrvatskom selu

Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu u petak 28. rujna održan je okrugli stol pod naslovom »Znanost i struka za održivu poljoprivredu u Hrvatskoj« na kojem je bilo riječi o gotovo svim bitnim pitanjima i problemima hrvatske poljoprivrede, a budući da je poljoprivreda jedan od zapuštenijih segmenata hrvatskoga gospodarstva, taj događaj zaslužuje pozornost i makar djelomičan osvrt, piše Ivan Miklenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto državno odvjetništvo nije istražilo SDP-ovog ministra poljoprivrede?

> SDP-ove afere s poljoprivrednim zemljištem: Poljoprivrednici traže da DORH pokrene istragu

Na tom okruglom stolu, na kojem su sudjelovali akademici i sveučilišni profesori, sudski vještaci i neposredni poljoprivredni proizvođači, iznesene su brojne bitne informacije kojih obično nema u javnosti, posebno u medijima, koje razotkrivaju gotovo zločinačko ponašanje politike prema tomu važnomu segmentu hrvatskoga gospodarstva. Gotovo zločinačko ponašanje politike nije se očitovalo samo u činjenici da se na taj skup nije odazvao nitko iz Ministarstva poljoprivrede ni iz Poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, nego se očituje i u uređenjima odnosno odredbama koje su u potpunosti plod službene državne politike, i to ne tek politike sadašnje vlade, nego i gotovo svih vlada do sada. Na okruglom stolu rečeno je npr. da udio poljoprivrede u ukupnom hrvatskom BDP-u sada iznosi više od 30 posto pa je u zemlji koja je doživjela deindustrijalizaciju i u kojoj proizvodnja općenito u najmanju ruku stagnira, ako se čak ne smanjuje, upravo nevjerojatno što nema političke volje da se ta privredna grana digne na zdrave noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Grmoja upozorio na problem s mandarinama, Tolušić se brani: ‘Ja ne mogu nekome prijetiti da to otkupi i ne mogu određivati cijenu’

> Ostavština Kukuriku koalicije: Umjesto voćnih nasada, država milijunima poticala šikare i livade

Poljoprivredna proizvodnja u mnogim poljoprivrednim granama konstantno opada, smanjuje se, a to sa sobom donosi sve veću depopulaciju čitavih hrvatskih regija i sve rapidnije stagniranje i izumiranje hrvatskih sela. Politika koja bi stvarno bila u službi općega dobra, odnosno hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa, kao zjenicu u oku čuvala bi hrvatsko selo, brinula se da i mladi ljudi mogu ostati i dostojanstveno od svoga rada, od svoje proizvodnje, živjeti na selu. Budući da rapidno propada čak i bogata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez definirane poljoprivredne strategije

Ne može biti slučajno da Hrvatske ni 27 godina od samostalnosti, kako je istaknuto na tom okruglom stolu, nema čak ni definiranu poljoprivrednu strategiju koja bi dala usmjerenje uzimajući u obzir komparativne prednosti pojedinoga područja u tako raznolikoj i tako klimatski pogodnoj Hrvatskoj. Bez vlastite poljoprivredne strategije, rečeno je na okruglom stolu, Hrvatska je, unatoč svim brojnim komparativnim prednostima, pala na 40 posto dostatnosti proizvodnje za svoje potrebe, odnosno Hrvatska, zahvaljujući (ne)činjenju službene državne politike, danas više nije ni približno sposobna proizvesti hranu potrebnu za preživljavanje svoga stanovništva. Takvo stanje nameće teško pitanje: Radi li to službena hrvatska državna politika na sustavnom razaranju temelja opstanka hrvatskoga stanovništva? Kakvu budućnost u kriznim vremenima ima država koja je u tolikoj mjeri ovisna o uvozu hrane?

> (VIDEO) Bulj: ‘Znamo da je ministar Tolušić obuhvaćen aferom SMS, ali ima 6 vozača pa neka ga jedan doveze u Sabor’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

Na okruglom je stolu rečeno da je hrvatski zakonodavac doveo domaće poljoprivredne proizvođače u diskriminirajući položaj jer se pri otkupu domaćih poljoprivrednih proizvoda odmah naplaćuje PDV (a pri uvozu poljoprivrednih proizvoda za plaćanje PDV-a predviđena je odgoda, pa je očito da je službena državna politika stala na stranu uvoznoga lobija, na očitu štetu poljoprivrednih proizvođača. Službena politika štiti uvoznike, koji na hrvatsko tržište često plasiraju poljoprivredne proizvode bitno lošije kvalitete od domaćih i na taj način nelojalnim konkuriranjem uništavaju ne samo poljoprivrednu proizvodnju, nego i hrvatsko selo, a to znači da je ta politika odgovorna i za izumiranje stanovništva u Hrvatskoj. Kad bi hrvatska poljoprivredna politika bila u službi općega dobra, najprije bi organizirala otkup da baš svatko može prodati svaki svoj višak poljoprivrednih proizvoda te se ne bi događalo da sada ipak objektivno siromašna Hrvatska pušta u čistu propast znatan dio poljoprivrednih proizvoda koji imaju svoju vrijednost.

> Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljište

Hrvatska ima stručnjake

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedan od bitnih problema na okruglom stolu istaknut je manjak obradiva zemljišta te česte političke i interesne igre davanjem u najam državnoga zemljišta. Istodobno činjenica je da sve više nekoć obrađivanih poljoprivrednih površina počiva u zapuštenosti ili postaje šikarom jer je politika učinila da se, kako se često čuje na selu, danas ništa ne isplati proizvoditi.

> Ivica Šola: Horor-scenarij – poljoprivreda bez poljoprivrednika

> Tužna priča voćara iz Slavonije: ‘Nije problem u maloj otkupnoj cijeni, problem je što cijene uopće nema!’

> Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

Hrvatska ima stručnjake, rečeno je na okruglom stolu, koji su sposobni uspostaviti zdrav sustav koji može vratiti dostojanstvo poljoprivrednomu proizvođaču, inspirirati poljoprivrednike, osobito mlade da se usavršavaju u poljoprivrednim stručnim znanjima (bez čega se ne može biti ni produktivan ni konkurentan), te koji može osigurati otkup i spriječiti nelojalnu konkurenciju uvoznoga lobija. To je moguće u Hrvatskoj postići, ima i znanstvenika i stručnjaka, ali samo uz uvjet da politika poštuje struku, umjesto da je, kao do sada, zloupotrebljava za ciljeve i interese određenih interesnih skupina. Više je nego nečuveno da se službena državna politika tako maćehinski odnosi prema gospodarskom sektoru koji je toliko vitalno bitan za svaku državu i za svako društvo, a u Hrvatskoj taj je sektor bitan i za opstanak sela, za opstanak života izvan gradova, ali i za opstanak hrvatskih građana u svojoj domovini. Svi hrvatski političari, a osobito zastupnici u Hrvatskom saboru, koji su kronično nezainteresirani za poljoprivredu, žele li imalo služiti općemu dobru, dužni su se upoznati sa svim problemima koji su izneseni na tom okruglom stolu.

Ivan Miklenić
Glas Koncila/HKV

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Glas Koncila/hkv

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.