Jakovina: zbog šteta od poplava Hrvatska će se za pomoć obratiti EU

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je nakon današnje sjednice Vlade da će odmah nakon povlačenja poplavnih voda početi izračun šteta, a Hrvatska će se za pomoć obratiti Europskoj uniji.

Nakon povlačenja voda napravit ćemo kvalitetnu analizu šteta koje su pretrpjela kućanstva i obiteljska gospodarstva, za što je rok deset tjedana, rekao je Jakovina novinarima. Potom će, dodao je, biti upućen zahtjev za pomoć u nadoknadi štete iz sredstava Europske unije.

Upitan je li u planu gradnja novih nasipa, Jakovina je kazao da se godišnje u izgradnju novih i održavanje postojećih nasipa investira 140 milijuna kuna, ali Hrvatska nikada neće biti stopostotno zaštićena od poplava.

Ističe da je 75 posto državnog teritorija obranjeno od poplava, sa 4.000 kilometara nasipa, ali postoje prirodna retencijska (plavna) područja u koja se voda slijeva u slučaju vrlo visokih vodostaja.

Jakovina je ocijenio da se poplave Dunava, Save i Drave u nekoliko zadnjih godina mogu ocijeniti milenijskim.

Ne možemo sve obraniti, ali možemo namiriti dio štete, rekao je Jakovina istaknuvši da su posebno velike štete bile od zaobalnih voda kod kojih su nasipi slabije učinkovita obrana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah