Josipović tvrdi da su Jović i Perković prošli sve certifikate vezano uz sigurnosnu provjeru

Predsjednik Republike Ivo Josipović večeras je na pitanje jesu li njegovi savjetnici Dejan Jović i Saša Perković prošli dodatnu sigurnosnu provjeru rekao kako su sve prošli, sve certifkate i sva uvjerenja.

“Oni su prošli sve što treba, budite mirni, sigurni su i povjerljivi”, kratko je odgovorio predsjednik Josipović na pitanje novinara portala narod.hr nakon predstavljanja knjige “Bijeli put, pobjeda dobra u ratu” Slobodana Langa i Branka Čule u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu.

“Sve su prošli, sve papire, certifikate, sva uvjerenja,” ustvrdio je predsjednik Republike.

Nakon izručenja oca Saše Perkovića i bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića njemačkom pravosuđu Hrvatski helsinški odbor (HHO) upozorio je na to jesu li nadležna tijela utvrdila da su njegovim izručenjem nastale nove okolnosti koje bi dovele u pitanje certifikat s oznakom provjere 1. stupnja, ali i ostanak i opstanak Saše Perkovića, kao savjetnika presjednika Ive Josipovića.

Povjesničar i član HHO-a Ivo Banac, gostujući nedavno u emisiji Bujica na Osječkoj televiziji, rekao je ako je provjera savjetnika predsjednika Ive Josipovića, Dejana Jovića i napravljena, nije bila posebno rigorozna.

Na Josipovićeva savjetnika Jovića upozorio je HHO, ali i Kongres Bošnjaka sjeverne Amerike zajedno s organizacijama iz Bosne i Hercegovine koji su i uputili pismo predsjedniku Josipoviću radi štetnog djelovanja Jovića koji je pisao recenziju na knjigu “Humanitarno razaranje Jugoslavije” u kojoj autor David Gibbs negira genocid u Srebrenici, ali ga i na neki način opravdava.

Prof. dr. Zdravko Tomac smatra da u demokratski uređenoj državi Dejan Jović ne bi mogao biti predsjednikov savjetnik jer njegovi stavovi i analize nisu u skladu s hrvatskom državnom politikom.

“Zastupao je stajalište da Hrvatska treba čekati Srbiju na putu u Europsku uniju, da ne treba sama ulaziti u tu asocijaciju”, podsjetio je, napomenuvši, da je glavni problem u tome što je pobornik britanske politike i nema sumnje da je bitno utjecao na hrvatskog predsjednika da ide britanskoj Kraljici i nakon toga izjavi da je sklopio strateško partnerstvo s Velikom Britanijom o zajedničkoj politici u regiji, ali i u EU.

Tomac podsjeća da je Dejan Jović išao na sigurosnu provjeru pet mjeseci nakon što je postavljen za glavnog analitičara. To znači da provjere nije bilo, zaključuje, dodajući: “Tko bi se usudio posumnjati ako je pet mjeseci radio za Predsjednika da je možda na neki način povezan s britanskim obavještajnim službama, što mnogi tvrde”.

Josipović kao pridruženog savjetnika ima i Budimira Lončara, koji je 1991. kao ministar vanjskih poslova SFRJ otvoreno i uspješno u UN-u zatražio i dobio embargo na uvoz oružja u Hrvatsku i tako ostavio nenaoružanu zemlju na pladnju “pobunjenim Srbima”, JNA i četničkim odredima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr