Junaci Oluje i 2. gardijska brigada – ratnici koji su svojim životima branili Banovinu 1991. dočekali dan da je oslobode

Foto: Udruga 2GBR-Gromovi

Priča o 2. gardijskoj brigadi jedna je od najljepših ratnih priča. Bila je to udarna brigada koja je u ljeto 1991. branila Banovinu, možda najteže ratište u to vrijeme i mjesto najvećih napada četnika, kao najvećih pokolja nad hrvatskim narodom (uz istočnu Slavoniju). Glina, Petrinja, Kostajnica, Struga, Kozibrod, Dubica, Viduševac, Topusko, Sisak, Sunja i druga mjesta ostala su zapisana u našoj kolektivnoj memoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno je došao trenutak da 2. gardijska brigada vrati svoju Banovinu u njedra hrvatskog naroda i države Hrvatske. 6. kolovoza 1995. pripadnici 2. gardijske brigade ušli su u Petrinju i time počinje kapitulacija i predaja srpske vojske potpisana dva dana kasnije u Dvoru.

Bitka za Petrinju bila je možda najteža u cijeloj Oluji. Srbi na Banovini pružili su najveći otpor i bili visokomotivirani za obranu Banovine, premda ih je pogodila vijest o padu ‘glavnog grada SAO Krajine’ Knina u sjajnoj strateško-napadnoj akciji s Dinare i Velebita gardijskih brigada i specijalne policije, uz potporu domobranskih pukovnija.

Hrvatska vojska je gotovo polovicu svojih gubitaka u Oluji imala na Banovini, a čak 90 vojnika je poginulo kod oslobađanja Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U operaciji “Oluja” postrojbe 2. gardijske brigade djelovale su na glavnom smjeru napada Petrinja-Maja-Dvor. Neprijatelj je pružio jak otpor kako bi držao odstupnicu i koridor za izvlačenje svojih snaga iz šireg područja Korduna. Crtu bojišnice je detaljno četiri godine utvrđivao, ukopavao i minskim poljima osiguravao.

Brigada je uz ostale snage Zbornog područja Zagreb uspjela slomiti neprijatelja, osloboditi Petrinju, blokirati Glinu, presjeći glavni smjer povlačenja neprijatelja k Dvoru i time stvoriti uvjete za predaju 21. Kordunskog korpusa vojske pobunjenih Srba.

Spajanjem 2. brigade Gromova kod Žirovca s pripadnicima 505. brigade iz Bihaćkog korpusa, stvoreni su konačni uvjeti za predaju neprijateljskog 21. kordunskog korpusa koji se tada našao u dvostrukom okruženju. Samo pravodobnim izvršenjem svih napadnih zadaća na ovome smjeru, a kasnije i održavanjem visokog tempa napada cijele Brigade Gromova, stvoreni su uvjeti za povijesnu predaju neprijateljskog korpusa. Gromovi su ponosni na svoj borbeni rezultat i doprinos u Oluji jer na Banovini neprijatelj nije samo otjeran s okupiranih područja RH, već je zarobljen golemi broj neprijateljskog ljudstva i tehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova jedinstvena predaja korpusa simbol je velike pobjede hrvatskih snaga na Banovini gdje su Gromovi bili glavni nositelji operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.